FIA ukida dugogodišnju tradiciju u Formuli 1

Od trke za veliku nagradu Australije, više osoblje timova više neće moći da se penje na ogradu kako bi proslavljale pobedu svog vozača.

NSIzvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Kako piše sajt Motorsport.com u buduće će ekipe trpeti kazne ukoliko se neko od njihovih članova popne na ogradu.

Ovim se ukida i prestaje jedno od starih običaja, jer je poznato da je svaka ekipa na isti način penjanjem na ograde proslavljala pobedu svog vozača.

Na prethodnoj trci u Džedi osoblje Red Bula se popelo na vrh zaštitne ograde i naginje se, ali takvi običaji će ubuduće biti ukinuti i neće biti primetni u modernoj Formuli 1.

Direktor trka u Formuli 1 Nils Vitič je pre trke u Australiji poslao dopis svim timovima da je "zabranjeno peti se na ogradu u bilo kom trenutku" u uputio ih na dodatak H člana 2.3.2.

Međunarodnog sportskog kodeksa FIA, koja je za trku u Australiji odličila da proširi boksove na startnom pravcu za 20 centimetara.

Deo pravila koje se odnosi na penjanje na ogradu kaže da je "timskom osoblju dopušten ulazak u boks samo neposredno pre nego što se od njih traži da obave posao na bolidu i moraju se povući čim posao završe" i nastavlja se "Zabranjeno je osoblju da se u bilo kom trenutku penje na ogradu. Svaka radnja ekipe koja prekrši ovu zabranu biće prijavljena stjuartima".

Malo je verovatno da će i ukoliko neki od članova timova se nađe na ogradi pretpeti kaznu, sem novčane koja je novi kodeks za timove u novoj eri Formule 1.

Sledeća trka u sezoni Formule 1 se vozi narednog vikenda u Australiji, a trenutni lider u generalnom plasmanu je Maks Ferstapen sa 43 boda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.