Kako je Grožan preživeo 27 sekundi pakla? VIDEO

Francuski vozač Roman Grožan je na oduševljenje celog sveta prošao sa manjim povredama nakon stravičnog udesa u Formuli 1.

Izvor: B92
Podeli
Photo by Peter Fox/Getty Images
Photo by Peter Fox/Getty Images

Grožan se na startu trke u Bahreinu zakucao u zaštitnu ogradu, a od siline udara njegov bolid je bukvalno eksplodirao i prepolovio se.

Mnogi su se uplašili nove tragedije u F1, ali je Grožan brzo izašao iz svog Hasa na bezbedno mesto.

Helikopterom je odmah prebačen u bolnicu, odakle se javio sa zavijenim šakama zbog manjih opekotina.

"Želim samo da kažem da sam dobro. Nekako mrdam prstima. Nisam bio za zaštitni 'oreol' pre nekoliko godina, ali to je najveća stvar koju smo doneli u Formuli 1. Bez toga ne bih sada mogao da razgovaram sa vama
", javio se Grožan.

Španska Marka je dan posle udesa rekonstruisala Grožanovu nesreću pod naslovom "27 sekundi pakla".

"Među vozačima se video strah, ali bilo je jasno da on vlada i kod onih koji su trku gledali kod kuće. Niko do sad nije iskusio pakao kojem smo juče svedočili. Hasov bolid se prepolovio, a to je uzrokovalo da se izliju litre goriva iz rezervoara", piše Marka.

"Večno će se pamtiti prizor zapaljene sene koja u prenosu uživo uz vriskove izlazi iz plamene kugle bez patike, s rastopljenim vizirom i rukama u plamenu".

Ipak, sve drugo je funkcionisalo sjajno. Grožan je dobro pratio bezbednosne protokole kojie zahtevaju da vozač napusti bolid deset sekundi nakon sudara.

Francuz je odmah počeo otkopčavati pojas kojim je vezan u sedištu bez obzira na to što je upravo doživeo neviđen šok.

Nije uspeo da napusti plamenu buktinju za deset sekundi, ali je ostao dovoljno priseban da to učini nakon 27 sekundi i spase se od težih posledica.

Njegovo odelo može da izdrži temperaturu od 800 stupeni Celzijusa najmanje 11 sekundi, a pokazalo se da može i duže jer je bilo potrebno 15 sekundi da neko dođe do bolida s aparatom za gašenje, a Grožan je svejedno spasen.

To se dogodilo zahvaljujući hrabrosti lekara Iana Robertsa koji je uzeo aparat za gašenje od vozača medicinskog vozila Alana van der Merwea i požurio da ugasi bolid ne razmišljajući o tome da bi mogao da eksplodira i obojici oduzme život.

"Stigli smo pred prizor kakav nikad ranije nismo videli, ono što se dogodilo nije nešto za šta smo trenirali. Auto je bio prepolovljen, nismo ni videli obe polovine od količine plamena. Sreća da je Van der Merve imao aparat za gašenje pa smo njime ugasili deo vatre i pomogli Romanu da izađe iz bolida", rekao je Roberts pa dodao:

"Rekao sam mu da sedne kad smo ga izvukli, bio je u šoku. Vizir mu je bio rastopljen, ali on nije stigao da udahne mnogo toksičnog dima pa je prošao bolje od očekivanog. Na kraju je ozbiljno povredio samo ruke i nogu, to je pravo čudo".

Photo by Bryn Lennon/Getty Images
Photo by Bryn Lennon/Getty Images

Photo by Tolga Bozoglu - Pool/Getty Images
Photo by Tolga Bozoglu - Pool/Getty Images

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.