Katastrofa Ferarija, dominacija Mercedesa i "ludnica" u poslednjem krugu

Luis Hamilton, vozač Mercedesa, pobedio je na drugoj trci Formule 1 ove sezone.

SNIzvor: B92
Podeli
Photo by Mark Thompson/Getty Images
Photo by Mark Thompson/Getty Images

Nakon prošlonedeljnog slabog izdanja u Austriji, Luis Hamilton se navijačima Mercedesa iskupio na najbolji mogući način.

Nakon ne baš najboljih rezultata na treninzima u petak, uspeo je da bude najbrži u kvalifikacijama i na trci, a prvo mesto je faktični samo na momenat izgubio od timskog kolege kada je otišao na zamenu pneumatika.

Tokom 71 kruga je bio maksimalno skoncentrisan i nije imao nijednu grešku, pa je na dominantan način uspeo da ostvari prvu pobedu u 2020. godini.

Maks Ferstapen je dugo bio drugi, imao je dobro vreme, ali ne dovoljno dobro da ugrozi Mercedes, ali je uspeo da iznese pritisak Karlosa Sajnca u prvoj krivini prvog kruga, da bismo iza njih videli pravu katastrofu.

Sudar dvojice vozača iz istog tima je uvek loša stvar, a sada smo videli lošu situaciju u ulozi dva Ferarija, kada je Lekler bio previše agresivan i "pokupio" Sebastijana Fetela, koji je ostao bez zadnjeg krila.

Matija Binoto nije imao mnogo izbora i povukao je svoje vozače. Za razliku od prošlonedeljne trke, sada smo imali daleko manje odustajanja, iako smo videli Ferari da je povukao oba vozača već u prvom krugu.

Photo by Mark Thompson/Getty Images
Photo by Mark Thompson/Getty Images

Odluku da se povuče sa trke imao je još Esteban Okon iz Renoa, koji je imao problema sa pregrevanjem motora iz, za sada, nepoznatog razloga pošto temperatura zaista nije toliko visoka, ali je i on posle 26 krugova završio vožnju u Austriji.

Hamilton tada odlazi u boks i to su u Mercedesovom timu odradili fantastično, pošto je posle njega i Botas otišao u boks i završio iza Ferstapena, ali ispred Albona i mogao je da vrši pritisak na Maksa, što je kasnije i učinio.

Serhio Peres je čovek koji je trku počeo sa 17. pozicije, ali je iz krivine u krivinu napredovao i bivao sve brži i brži, pa je tako u 50. krugu zabeležio najbrži krug trke sa 1.07:578 i popeo se na visoko peto mesto.

Mnogi su već tada počeli da glasaju za njega i proglasili ga za "Heroja dana", a on im se odužio sa još dva najbrža kruga.

Photo by Joe Klamar/Pool via Getty Images
Photo by Joe Klamar/Pool via Getty Images

Tokom poslednjih petnaestak krugova se ništa značajno nije dogodilo, a onda smo u poslednja tri videli spektakl.

Prvo je viđena vrhunska borba Maksa Ferstapena i Valterija Botasa, dva puta u DRS zoni Botas nije mogao da obiđe Ferstapena koji je imao problema sa prednjim krilom, da bi iz trećeg puta uspeo.

Peres je jurio na mesto broj 4, ali nije obišao Albona i posle kontakta sa njim oštetio je bolid i to je osmoplasirani Lando Noris iskoristio na najbolji mogući način. Prvo je njegov kolega Karlos Sajnc otišao da zameni pneumatike i uzeo bod za najbrži krug trke – 1.05:619

Krenuo je Lans Strol u napad, obišao je prvo šestoplasiranog Rikarda, ali otišao je preširoko i to je ostavilo mnogo prostora za Norisa. U pitanju je poslednji krug trke, a Noris je uspeo nekakon da se "izmigolji" i da obiđe obojicu i ispred sebe je imao usporenog Peresa.

Krivina za krivinom, prednost se smanjivala i Lando Noris ponovo pravi spektakl u poslednjem krugu i dolazi na mesto broj 5 kako bi zaokružio drugi fantastični vikend u nizu za sebe i ekipu Meklarena.

Photo by Darko Bandic/Pool via Getty Images
Photo by Darko Bandic/Pool via Getty Images

Na kraju, gledali smo fantastičnu trku i duplu pobedu Mercedesa. Hamilton je pobedio, sa njim na podijum su se popeli Valteri Botas i Maks Ferstapen.

Iza su ostali Aleksander Albon, Lando Noris, Serhio Peres, Lans Strol, Danijel Rikardo, Karlos Sajnc i Danil Kvijat kao poslednji u bodovima, a onda su redom plasirani bili Raikonen, Magnusen, Grožan (sjajna vožnja počeo iz boksa), Đovinaci, Gasli, Rasel i Latifi.

Naredna trka voziće se za sedam dana u Mađarskoj, na čuvenoj stazi "Hungaroring".

Trku za Veliku nagradu Štajerske mogli ste da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.