Formula 1 postaje ujednačenija

Odobren je novi paket mera za smanjenje troškova u Formuli 1 i počeće da se primenjuje od 2021. godine, kako bi se povećala konkurentnost i smanjili troškovi.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Clive Mason/Getty Images
Photo by Clive Mason/Getty Images

Odlukom Saveta Svetskog moto sporta, od naredne sezone ekipe Formule 1 će imati budžetski limit od 145 miliona dolara, kako smo još ranije pisali.

Dogovoreno je da se iz godine u godinu limit smanjuje, pa će 2022. godine biti 140 miliona dolara, a od 2023. do 2025. godine 135 miliona dolara, na osnovu sezone od 21 trke.

Vodeće ekipe Formule 1 trenutno troše oko 200 miliona dolara po sezoni.

Ekipe Formule 1 su se prethodno dogovorile da granica budžeta za 2021. godinu bude 175 miliona dolara, ali je to moralo da se promeni zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, pošto sezona još nije počela.

Pročitajte još "Formula E je poštenija od Formule 1"

"Formula 1 danas pobeđuje. Ovo je ključan trenutak za naš sport. Formula 1 je već neko vreme finansijski neodrživa, a neaktivnost bi rizikovala budućnost Formule 1 i njenih učesnika, koje treba pohvaliti jer su ovo pitanje rešili zajedno i odlučno", rekao je direktor Meklarena Zek Braun, preneli su britanski mediji.

Među promenama je i uvođenje "aero hendikep sistema" za uspešnije timove. Ekipama će se ograničiti vreme za razvoj bolida u odnosu na plasman u prvenstvu, a to je uvedeno kako bi se slabije ekipe približile vodećima.

Ekipe mogu da obave samo određeni broj promena na bolidima iz ove godine za sledeću sezonu, a uvođenje novih bolida i dela novih pravila odloženo je za 2022. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.