2024 Grend slem turniri obećavaju podršku Dejvis kupu - Vesti - Australian Open 2023 - Sport - B92.net
Vesti - Australian Open 2023 -

Grend slem turniri obećavaju podršku Dejvis kupu

Organizatori četiri teniska Grend slem turnira obećali su da će zaštiti Dejvis kup takmičenje, čija je budućnost neizvesna.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Julio Munoz
EPA-EFE/Julio Munoz

Problem je nastao u tome što je Međunarodna teniska federacija (ITF) raskinula ugovor potpisan sa kompanijom Kosmos.

Investiciona kompanija, kojom predsedava bivši španski fudbaler Đerar Pike, organizovala je Dejvis kup od 2019. godine na osnovu 25-godišnjeg ugovora vrednog tri milijarde dolara.

Međutim, ITF je 12. januara saopštio da raskida ugovor sa Kosmosom i da će ove sezone preuzeti organizaciju Dejvis kupa.

"Grend slem turniri su ujedinjeni u podršci Dejvis kup takmičenju, prepoznajući njegov istorijski značaj i njegovu ulogu u sportu", napisali su organizatori četiri grend slem turnira u zajedničkom saopštenju objavljenom u Melburnu.

"Verujemo da je moguće uključiti se u dalje razgovore sa ITF i ATP o budućnosti Dejvis kupa, sa ambicijom da ponovo bude kvalitetno takmičenje u optimalnom formatu koji koristi igračima, navijačima i sportu uopšte", dodaje se u saopštenju.

ITF je pozdravio taj stav i istakao da se "raduje daljim razgovorima" sa Grend slem savetom, koji okuplja organizatore Australijan opena, Rolan Garosa, Vimbldona i Ju Es Opena.

Kosmos, s druge strane, osporava "neopravdano kršenje" ugovora sa ITF-om zbog čega je podneo tužbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.