- Australian Open 2020 -

Melburn Park – mesto gde stanuju legende

Melburn Park je jedan od najvećih sportskih prostora u Australiji koji se po potrebi adaptira za koncerte, klizanje, biciklizam, plivačke i auto-moto događaje.

Podeli
Getty images
Getty images

Dom je prvog Gren slem turnira u sezoni – Otvorenog prvenstva Australije, od 1988. godine kada je sagrađen.

Mesto je prvobitno nazvano Nacionalni teniski centar u Flindres parku, a 1996. godine premijer Džef Kenet ga je preimenovao u Melburn Park kako bi promovisao ime grada širom sveta.

Ta odluka je bila oštro kritikovana, ali je vremenom novi naziv prihvaćen.

Melburn Park se sastoji iz četiri zatvorena i 22 otvorena terena koja mogu da se iznajmljuju tokom cele godine osim u januaru kada se igra turnir.

Rod Lejver Arena - kapacitet 14.820

Getty images
Getty images

Rod Lejver Arena je multifunkcionalni objekat osposobljen za razne sportske i zabavne događaje – od Gren slem teniskih mečeva i koncerata rok zvezda, auto-moto dešavanja do konferencija, svečanih večera i koncerata klasične muzike.

Najdinamičniju transformaciju doživela je u martu 2007. godine tokom Svetskog prvenstva u plivanju kada je izgrađen 50-metarski bazen.

Sedišta na stadionu su zamenjena 2005. godine tako da su redovi između njih prošireni, pa se daleko lakše prolazi. Takođe, napravljen je pokretni krov koji se otvara ili zatvara za samo 15 minuta, a zahvaljujući kojem mečevi mogu igrati i kada su vremenski uslovi loši.

Arena je prvobitno nazvana Centralni teren, a potom je 2000. dobila ime po jednom od najboljih australijskih tenisera svih vremena – Rod Lejver je jedini teniser koji je dva puta osvajao sva četiri Gren slem turnira u jednoj godini. Prvi put mu je to pošlo za rukom 1962, da bi sedam godina kasnije ponovio isti rezultat, ali u open eri (period od 1968). Do dana današnjeg niko od igrača nije uspeo da uradi ono što je ostvario legendarni Australijanac.

Lejver, za koga mnogi i danas tvrde da je najbolji igrač u istoriji tenisa, drži rekord po broju osvojenih titula – 200. Čak sedam puta uzastopno godinu je završavao na prvom mestu i na kraju stao na 11 Grend slemova.

Takođe, drži rekord sa osvojene 22 titule u sezoni, a tokom šezdesetih godina prošlog veka sedam vezanih sezona osvajao je 10 i više titula. Devet puta je bio najbolji na turniru Čempionšip serije, preteče današnjih Mastersa iz serije 1000.

Popularna “Raketa”, kako su ga prozvali dok je još bio amater, Australiji je doneo pet titula u Dejvis kupu. Najveći rival mu je bio prijatelj Ken Rouzvol sa kojim je rekete ukrstio neverovatna 144 puta, a skor u pobedama je 80-64.

Hajsens Arena - kapacitet 10.500

Getty images
Getty images

Hajsens Arena je drugi po veličini stadion u kompleksu Melburn Park koji je otvoren 2000. godine. Njen kapacitet je 10.500 mesta, takođe ima pokretni krov, ali i pokretna sedišta. Kao i Rod Lejver Arena i ovde postoji mogućnost organizacije različitih sportskih i zabavnih događaja.

Stadion je prvobitno nazvan Multifunkcionalni objekat, da bi prava na ime kupila kompanija “Vodafon” (Vodafone). Bila je dom košarkaškom klubu Saut Dragons, Viktorija Titans i Melburn Tajgers, ali su je oni napustili zbog skupog zakupa. Osim košarke i tenisa, na terenima drugog po veličini stadiona igrao se i netbal.

Vodafon Arena preimenovana je prvog jula 2008. u Hajsens Arenu, posle sklapanja višemilionskog šestogodišnjeg ugovora sa istoimenom kineskom kompanijom bele tehnike i elektronskih aparata (Hisens).

Margaret Kort Arena - kapacitet 7.500

Getty Images
Getty Images

Nekadašnji “Show Court One” izgrađen je 1988, kada i celokupni Melburn Park, ali je tačno 15 godina kasnije dobio ime po najuspešnijoj australijskoj teniserki ikada. Tokom spomenute rekonstrukcije krajem prethodne decenije kapacitet je povećan za 1.500 mesta, a ove godine prvi put će u upotrebi biti pokretni krov.

Margaret Kort igrala je tenis od 1960. do 1977. i za to vreme je osvojila 192 titule, od kojih je čak 101 bila u open eri. Australijanka osim tog, drži još nekoliko rekorda – najviše Gren slem trofeja (24), kao i ukupno 64 pehara sa najvećih trofeja u svim kategorijama (24 u singlu, 19 u dublu i 21 u miksu).

Godine 1970. kompletirala je Zlatni slem, ostvarila je ukupno 1180 pobeda u karijeri, uz procenat uspešnosti od skoro 92%. Jedina je teniserka koja je bila šampionka na sva četiri Gren slema, u sve tri kategorije, dok je sa Australijom četiri puta trijumfovala u FED kupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.