- Australian Open 2020 -

Bolnički domar koji je osvojio Australiju u "bici brkova"

Došao je na AO kao anonimus, šokirao Džona Njukomba i do danas od 4. januara 1976. ostao poslednji Australijanac koji je osvojio prvi Grend slem sezone.

Podeli
Getty Images
Getty Images

Mark Edmondson (28.6.1954.) možda nije poznat kao Džon Njukomb ili Roj Emerson, ali je i dalje najniže rangirani teniser koji je osvojio jedan Gren slem.

Nikada nije zaslužio počasti koje nosi Rod Lejver, ali je Edmondson legenda australijskog turnira.

Pre četrdesetak godina Australija nije bila toliko atraktivna destinacija za tenisere iz Evrope i Amerike. Velikani poput Bjerna Borga ili Džimija Konorsa nisu mnogo marili za Otvoreno prvenstvo zemlje kengura, a domaći teniseri su od 1905. do 1976. prepustili strancima samo 14 titula u Australiji.

AO je u to vreme važio i za najslabiji slem u godini. Čudno vreme održavanja turnira, tokom praznika i ne mnogo iza Božića otvaralo je vrata iznenađenjima.

Ipak, niko nije mogao ni da sluti da će se 1976. godine desiti Mark Edmondson. Kako je više najboljih igrača na svetu izostalo, 41-godišnji Ken Rouzvol je bio prvi nosilac ispred Džona Njukomba, a na turniru je od 16 nosilaca bilo čak 14 Australijanaca.

Getty images
Getty images

Bilo je to drugačije vreme kada se nije sve vrtelo oko novca, a sport se nije smatrao "gladijatorskom rabotom", ali je svakako spektakl kada jedan od najvećih turnira na svetu osvoji čovek koji je između treninga radio kao domar i čistač u bolnici da bi plaćao račune.

Upravo ovaj i slični poslovi su klesali njegov duh koji ga je kasnije kao nenosioca vodio do polufinala AO 1981. i Vimbldona 1982. godine. Još tri puta je igrao četvrtfinala. Jedan je od retkih koji je imao zapažene rezultate i u singl i u dubl konkurenciji. Samo 1986. je igrao u čak 65 finala dublova i osvojio 31 titulu.

Edmondson je te 1976. godine na turnir došao kao 212. igrač na svetu, imao je 21 godinu i ne preterano izražena očekivanja. Kakva očekivanja uostalom može imati momak koji je tramvajem došao na turnir i posle polufinala isto tako otišao kod prijatelja? To se u njegovom slučaju ispostavilo kao velika zabluda i predrasuda.

Istina, novca za hotel nije bilo pa je svakog dana putovao po sat vremena do terena od kuće svog prijatelja Čarlija Trikija, ali mu to nije umanjilo želju.

Getty images
Getty images

Protiv Petera Fajgla je izborena teška pobeda na startu turnira, Ken Rouzvol je sa 6-1, 2-6, 6-2, 6-4 pao u polufinalu, u finalu ga je čekao branilac titule i drugi nosilac turnira Džon Njukomb.

Njukomb je bio veliki favorit koji se samo uverio da ne pobeđuju uvek bolji nego oni koji pokažu više srca. Edmondson je sa 6-7, 6-3, 7-6, 6-1 pre 42 godine uradio nešto što do danas nije uradio nijedan drugi igrač u istoriji.

Kada je prošle godine na Rolan Garosu pobedila Jelena Ostapenko došavši na Rolan Garos kao 47. igračica na svetu bez ijedne titule u profi konkurenciji, to je bila senzacija.

Gotovo nezamislivo deluje da bi danas neki Giljerme Klezar (trenutno 212. u muškoj konkurenciji) mogao da dođe 15. januara u Melburn i do 28. januara ureže sebe u istoriju peharom u Australiji.

Posle Edmondsona niko od Australijanaca nije osvojio titulu na svom tlu. Najbliže peharu je od domaćih igrača došao Lejton Hjuit 2005. godine.

Tada je prejak bio Marat Safin, ali je Hjuit tada već iza sebe imao "pedigre" najboljeg na svetu.

"Luda glava" Bernarda Tomića, nebrušeni talenat Kirjosa i momci poput Tanasi Kokinakisa ili Aleksa de Minora neke su od novih uzdanica australijskog tenisa koji bi mogli da trofej bar jedne godine ostave kod kuće, ali niko od njih nikada neće uraditi ono što je 1976. u "bici brkova" protiv Džona Njukomba uradio Mark Edmondson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.