Odlazak svetskog rekordera: Sahranjen Kelvin Kiptum

Svetski rekorder u maratonu Kenijac Kelvin Kiptum sahranjen je u Čepsamu, selu u dolini Rift u kome je rođen, u kome je živeo i umro.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Favorit u predstojećoj olimpijskoj trci u Parizu, 24-godišnji Kiptum poginuo je u noći između 11. i 12. februara u saobraćajnoj nesreći zajedno sa trenerom Žerveom Hakizimanom.

Prethodnih dana najavljeno je da će sahrani prisustvovati predsednik Kenije Vilijam Rut i predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou.

Kiptum je smatran zvezdom u usponu kenijske i svetske atletike, a na veliku scenu probio se u trećoj zvaničnoj trci u karijeri u Čikagu prošlog oktobra, kada je postavio svetski rekord rezultatom 2:00,35 sata.

Stotine ljudi su u četvrtak odale poštu maratoncu na ulicama Eldoreta, poznatom centru za obuku trkača na duge i srednje staze.

"Ono što je Kelvin ostvario bilo je izuzetno. Dostići takve visine u tako mladim godinama je gotovo jedinstveno", rekao je u čevrtak Kou u Eldoretu.

Kiptum je nedavno najavio da će u Roterdamu u aprilu pokušati da postane prvi trkač koji će istrčati maraton ispod granice od dva sata.

On je bio posvećen treniznima, redovno je trčao više od 250 kilometara nedeljno, a ponekad i 300, što su retke brojke čak i za takmičare na najvišem nivou, rekao je svojevremeno njegov trener Hakizimana, koji je u sredu sahranjen u Ruandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.