Žustro saopštenje Ivane Španović: Najveći problem je...

Srpska atletičarka Ivana Španović usprotivila se menjanju pravila skoka udalj, koje čelnici svetske atletike planiraju da sprovedu.

MTIzvor: B92
Podeli
Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT
Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Novi format omogućio bi da se računaju svi skokovi napravljeni iz nove zone skoka, a dužina skoka merila bi se od mesta gde se "poletanje" dogodilo.

Dakle, više ne bi bilo prestupa, grešaka, a argument je i da bi se time povećala dramatičnost takmičenja.

"Najveći problem je što ljudi koji menjaju pravila ovog sporta su upravo oni koji nikada nisu imali kontakt sa ovim sportom. Menjate pravila igre bez konsultovanja onih koji čine da sport postoji. Ignorišete njihove poglede, ne poštujete njihovo mišljenje i ignorišete probleme koji ih dovode do povreda. Ogromne sume novca se troše pokušavajući da se privuče pažnja na sport, dok se ignoriše sve na čemu sport počiva. Verujem da fokus na sponzorstvima i televizijskim emitovanjima ne bi trebalo da ide na račun integriteta sporta i bilo bi sjajno pronaći balans između promovisanja sporta i očuvanja njegovih osnovnih vrednosti", napisala je Španovićeva na Instagramu i dodala:

"Zar ne možemo svi biti uključeni u nešto što nas se tiče? Imamo li pravo na takmičenje gde se ne bojimo klizavih dasaka, besmislenog utvrđivanja poslednjeg kontakta sa površinom ili laserskog merenja odskoka, promene broja pokušaja i istovremeno u istom televizijskom prenosu prikazati skok samo odabranih, uz mnogo sreće? Šta se onda nudi gledaocu kao opcija? Da takmičenje postane još besmislenije, lišavajući sve prava na faktor sreće? Možda trka na 100 metara bez sudije? Svi bi trebalo da krenu kada im odgovara, pa ko ima najbolje vreme, neka bude pobednik. Da apsurd bude još veći, klizave daske ostaju... Umesto pokušaja da se sport učini popularnijim žrtvujući njegovu autentičnost, SVI bismo trebalo da se fokusiramo na obrazovanje javnosti o njegovim nijansama i lepoti. Trebalo bi da prikazujemo veštine i talente svih sportista, ne samo odabranih, i pružamo gledaocima priliku da cene raznolikost sporta".

Novo pravilo bi trebalo uskoro da bude testirano, pre nego što zaživi 2026. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.