Kako su Albanci "pogurali" atletičara na Olimpijske igre

Jedinica za integritet atletike (AIU) suspendovala je dvojicu atletskih zvaničnika iz Albanije zbog falsifikovanja rezultata sportiste.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Skakač u dalj Izmir Smajljaj nije kriv za učešće u zaveri da se registruje državni rekord u maju 2021. godine, koji mu je omogućio da učestvuje na Olimpijskim igrama, koje su održane 2021. godine u Tokiju, navela je AIU.

Suspendovani su predsednik Atletskog saveza Albanije Gjergj Ruli i generalni sekretar Saveza Nikolin Dionisi.

AIU je navela da su se Smajljaj, Ruli i Dionisi udružili i predali falsifikovana merenja vetra za skok od osam metara i 16 centimetara.

Taj skok doneo je Smajlaju jednu od dve dostupne univerzalne prijave, odnosno olimpijsku "pozivnicu" koja se dodeljuje niže rangiranim državama.

On je bio jedini albanski atletičar na Igrama u Tokiju, na koje je Ruli putovao kao trener. Smajlaj je zauzeo 17. mesto u kvalifikacijama skokom od 7,86 metara i nije se plasirao u finale.

On se takođe takmičio i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016.

Dionisi je priznao četiri optužbe u vezi sa poštenjem i integritetom i suspendovan je na četiri godine iz sporta. Suspenzija ističe u decembru 2026. godine.

Ruli je osporio optužbe na saslušanju u Nici, gde su tri sudije zaključile da je učestvovao u zaveri. Njegova petogodišnja suspenzija ističe u aprili 2028.

Privremena suspenzija za 30-godišnjeg skakača u dalj je ukinuta.

"Zvaničnici federacija bi trebalo da podržavaju fer plej i čist sport i mi ćemo ih smatrati odgovornim za postupke, ako dokazi pokažu da rade drugačije", navodi se u saopštenju AIU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.