Rusi i Belorusi i dalje suspendovani

Ruski i beloruski atletičari i dalje će biti suspendovani iz međunarodnih takmičenja zbog rata u Ukrajini, rekao je predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Istovremeno, Savet Međunarodne federacije odlučio je da ukine višegodišnju suspenziju Atletskom savezu Rusije zbog dopinga.

Suspenzija je ukinuta posle više od sedam godina zbog sistemskog dopinga u ruskoj atletici, ali to neće uticati na aktuelnu zabranu njihovog učešća u takmičenjima zbog rata u Ukrajini.

Uprkos suspenziji Atletskog saveza zbog dopinga, pojedini ruski atletičari, koji su ispunjavali stroge kriterujume, mogli su da učestvuju kao neutralni na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ruski i beloruski atletičari već su propustili Svetsko prvenstvo u Orgeonu prošle godine i Svetsko dvoransko prvenstvo ove godine u Beogradu zbog napada na Ukrajinu.

Ta odluka sledila je pozive Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da sportske federacije isključe sportiste iz Rusije i Belorusije iz međunarodnih takmičenja, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Međutim, MOK sada traži načine da se ti sportisti vrate i učestvuju na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu kao neutralni.
Ukrajina je zapretila da će bojkotovati Igre u Parizu ako se ruskim i beloruskim sportistima dozvoli učešće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.