Ukrajinci su "zbrisani"; "Pakao, orci..." FOTO/VIDEO

Rusija je počela da koristi moćnu vazdušnu bombu koja je desetkovala ukrajinsku odbranu, piše CNN.

Izvor: B92, CNN
Podeli
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kako se navodi, ruske oružane snage su osnovno oružje iz sovjetskog doba pretvorili u klizeću bombu koja može da izazove krater širok petnaest metara. Reč je, kako navode, o bombi FAB-1500, oružju od 1,5 tona eksploziva.

Nose ih borbeni avioni i ispuštaju sa udaljenosti od 60 do 70 kilometara, što je van dometa mnogih ukrajinskih protivvazdušnih sistema. CNN je ocenio i da je FAB-1500 još jedan primer toga kako Rusija vodi svoj rat u Ukrajini, "nanoseći ogromna razaranja pre nego što pokuša da zauzme teritoriju".

Nedavni video-snimci sa borbenih linija u regionu Donjeck ilustruju ogromnu snagu ovih bombi dok su pogađale termoelektrane, fabrike i kule, mesta sa kojih Ukrajinci koordiniraju svoju odbranu.

Objašnjava se da je bomba FAB-1500 usmerena ka svojoj meti pomoću sistema za navođenje i iskačućih krila koja bombi omogućavaju da klizi ka cilju.

Džozef Trevitik, koji je pisao o razvoju ove bombe za list "Vor zoun", kaže da one "nude novu i daleko destruktivniju opciju za napad za mnoge ruske taktičke avione, koji takođe pomažu pilotima da se drže dalje od neprijateljske odbrane".

Jedan vojnik iz ukrajinske 46. odvojene aeromobilne brigade, koji se bori u Krasnogorivku u Donjeckoj oblasti, rekao je za CNN prošle nedelje: "Ranije smo bili granatirani samo artiljerijom. Sada su ‘orci’ [Rusi] agresivnije zauzeli grad, počeli da koriste sredstva vazduhoplovstva, posebno FAB-1500."

"Zašto koriste FAB-1500? Zato što je šteta koju je nanela ta bomba veoma ozbiljna. Ako preživite, zagarantovano ćete imati kontuziju", istakao je. On je dodao: "To čini veliki pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to da izdrže. Iako su do sada manje-više navikli na FAB-500, FAB-1500 je pakao."

CNN navodi da je upotreba FAB bombi postala ključan element u ruskoj ofanzivi u regionu Donjecka, posebno u sravnjivanju sa zemljom ukrajinske odbrane u Avdejevki i oko nje, koja je pala u februaru.

Jurij Ignat, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, rekao je za CNN da su uoči i tokom bitke kod Avdejevke lansirane na stotine vazdušnih bombi u roku od nekoliko dana. U pravcu Avdejevke upotrebljeno ih je 250 za samo 48 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 578 idi na stranu