Putin potpisao: 1. decembra; To je to, krajnja snaga?

Dekret ruskog predsednika Vladimira Putina od 1. decembra verovatno je formalno priznanje trenutne krajnje snage ruske vojske, a ne naredba, navodi ISW.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte
Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

U najnovijem izveštaju vašingtonskog Instituta za proučavanje rata (ISW), stoji da je Putin 1. decembra potpisao dekret kojim se zvanična krajnja snaga ruske vojske povećava sa 2,039 miliona na 2,209 miliona i ukupna ruska borbena snaga sa 1,15 miliona na 1,32 miliona.

Ruska vlada je u septembru 2022. objavila da će mobilisati 300.000 ljudi prema Putinovom dekretu o delimičnoj mobilizaciji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 29. novembra da su ruske snage pretrpele preko 300.000 žrtava (ubijenih i ranjenih) u Ukrajini od početka ruske invazije na Ukrajinu, podseća se u izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu ISW.

Eksperti ISW veruju da tekući napori za kriptomobilizaciju, delimična mobilizacija, broj ruskog osoblja koje je završilo vojnu službu i ruske žrtve u Ukrajini verovatno predstavljaju neto povećanje od 170.000 borbenog osoblja između 25. avgusta 2022. i 1. decembra 2023.

Prema ekspertima, Putinov dekret od 1. decembra verovatno uspostavlja 2,209 miliona osoblja kao novu zvaničnu krajnju snagu, a ne naredjuje značajno novo povećanje ukupne veličine ruske vojske.

Pokrivanje ukrajinske protivvazdušne odbrane duž linije fronta navodno podstiče ruske snage da se više oslanjaju na daljinske udare klizećim bombama.

U noći 2. i 3. decembra ruske strane su izvele seriju raketnih i dronova, stoji u izveštaju.

Ruska vlada verovatno nastavlja sa pokušajima da cenzuriše rodjake mobilisanog ruskog vojnog osoblja na društvenim mrežama zbog zabrinutosti zbog mogućeg negativnog uticaja njihovih protesta na još uvek nenajavljenu predsedničku kampanju ruskog predsednika Vladimira Putina 2024.

Istaknuti ruski vojni bloger je saoopštio da je održao stručnu obuku za novinare i osoblje za komunikacije u ruskom državnom odbrambenom konglomeratu Rostec, verovatno kao podršku naporima koji omogućavaju ruskoj vladi da normalizuje rat bez direktnog uključivanja Kremlja, tvrdi ISW.

Ova obuka predstavlja put kojim Kremlj može imati dodatne koristi od vojnih blogera i pokazuje kako bi mogući finansijski podsticaji mogli ublažiti njihove kritike na račun ruskog rukovodstva, zaključuje se u izveštaju ISW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu