BBC na srpskom - B92

Škotska i LGBT: Autorka romana o Hariju Poteru podigla prašinu - "Transrodne žene su muškarci, zna se šta je žena"

Dž. K. Rouling oštro je kritikovala novi zakon u Škotskoj, a britanski premijer Riši Sunak kaže da će uvek biti za zaštitu slobode govora.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Britanska spisateljica Dž. K. Rouling je oštro kritikovala novi škotski zakon protiv govora mržnje i pozvala je vlasti da je uhapse ako smatraju da je objavama na društvenim mrežama izvršila prekršaj ili krivično delo.

Autorka romana o malom čarobnjaku Hariju Poteru, koja živi u Edinburgu, u objavama na mrežama nekoliko transrodnih žena je opisala kao muškarce, među kojima su i osuđeni zatvorenici, transaktivisti i druge javne ličnosti.

Novi zakon je stupio na snagu 1. aprila ove godine, iako ga je škotski parlament odobrio još 2021.

Zakonom je strogo zabranjeno izazivanje mržnje na osnovu starosti, invaliditeta, veroispovesti, seksualne orijentacije, transrodnog identiteta ili interseksualnosti (pomešane karakteristike muškog i ženskog pola).

Zaprećena je kazna od sedam godina zatvora.

Škotski premijer Hamza Jusaf rekao je da je novi zakon neophodan da bi se zemlja uhvatila u koštac sa "narastajućom plimom mržnje".

Međutim, zakon ne štiti od mržnje žene kao posebnu društvenu grupu.

Očekuje se da će škotska vlada naknadno predložiti zakon koji bi trebalo da spreči mizoginiju.

Rouling je više puta izjavila da se samo one koje imaju menstruaciju mogu smatrati ženama.

Protiv nje je izrečeno i napisano hiljade komentara, a posebno nakon što je objavila roman u kojem glavni lik čini zverstva oblačeći se u žensku odeću.Desetine hiljada komentatora smatra da Rouling omalovažava transrodne osobe i ne priznaje njihovo pravo da odluče kako da se identifikuju.

Ona je rekla da je "slobodi govora i verovanja" kraj ako ubuduće bude zabranjeno da se tačno opisuje biološki pol.

Na dan kada je zakon u Škotskoj stupio na snagu, književnica, koju dugo smatraju protivnicom trans aktivizma, na društvenoj mreži Iks je napisala niz kritičkih komentara o propisu.

"Izgleda da su škotski zakonodavci pridavali veću vrednost osećanjima muškaraca koji izvode svoju ideju o ženskosti... nego pravima i slobodama stvarnih žena i devojčica.

"Nemoguće je tačno opisati ili uhvatiti se ukoštac sa realnošću nasilja i seksualnog nasilja počinjenog nad ženama i devojkama, ili se pozabaviti trenutnim napadom na prava žena i devojčica, osim ako nam nije dozvoljeno da muškarca nazivamo muškarcem.

"Ako se tačan opis biološkog pola smatra krivičnim delom i izazivanjem mržnje, onda je slobodi govora i verovanja u Škotskoj došao kraj", napisala je ona.

Pomenula je nekoliko teških krivičnih slučajeva, među kojima transrodnu silovateljku Ajlu Brajson, i Endrjua Milera, koji je oteo i zlostavljao devojčicu u Škotskoj.

U nizu objava za njih je nazivala i opisivala muškarcima.

"Trenutno sam van zemlje, ali ako se ono što sam ovde napisala kvalifikuje kao prekršaj prema odredbama novog zakona, radujem se što ću biti uhapšena kada se vratim u rodno mesto škotskog prosvetiteljstva", napisala je.

Policija Škotske saopštila je da nije primila nikakve žalbe na te postove.

Premijer Riši Sunak rekao je da ljude ne treba kriminalizovati zbog iznošenja "jednostavnih činjenica o biologiji".

U izjavi Dejli telegrafu, on je poručio da će njegova stranka "uvek štititi" slobodu govora.

Pogledajte video:

Šta propisuje novi zakon u Škotskoj?

Maksimalna zaprećena kazna je zatvor od sedam godina.

Osoba čini prekršaj ako iznosi sadržaj ili se ponaša na način "koji bi razumna osoba smatrala pretećim ili uvredljivim", sa namerom da izazove mržnju prema zaštićenim grupama ljudi.

U Velikoj Britaniji od ranije je zabranjeno podsticanje mržnje na osnovu rase, seksualne orijentacije i veroispovesti na osnovu Zakona o javnom redu iz 1986. godine, ali će ovo delo sada potpasti pod novi zakon u Škotskoj.

U Engleskoj i Velsu je nezakonito izazivanje mržnje zbog rase, vere ili seksualne orijentacije, kao i upućivanje i iznošenje pretnji.

Odgovarajući na kritike povodom novog zakona, škotski premijer Hamza Jusaf je ovako odgovorio:

"Osim ako vaše ponašanje nije preteće ili uvredljivo i ima za cilj da podstakne mržnju, onda nemate o čemu da brinete".

Pogledajte i ovaj video:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 88 idi na stranu