BBC na srpskom - B92

Amerika i nasilje: Delila savete o roditeljstvu na Jutjubu, a sada će godinama biti u zatvoru zbog zlostavljanja vlastite dece

Bivša influenserka osuđena je na između četiri i 60 godina zatvora zbog zlostavljanja dece.

Izvor: BBC
Podeli
Rubi Frenki/@moms_of_truth
Rubi Frenki/@moms_of_truth

Žena iz američke države Jute, koja je savetima o roditeljstvu stekla popularnost na kanalu Jutjub, osuđena je na najmanje četiri godine zatvora zbog zlostavljanja vlastite dece.

Rubi Frenki se u suzama izvinila na sudu pošto joj je saopštena kaznu.

Ova 42-godišnjakinja je ranije priznala krivicu da je šestoro dece držala u nehumanim uslovima, uskraćujući im hranu i zlostavljajući ih na razne načine.

I njena bivša poslovna saradnica 54-godišnja Džodi Hildebrand dobila je identičnu kaznu zatvora.

Sudija ih je osudio na četiri kazne od jedne do po 15 godina.

Prema zakonima Jute, kazne su maksimalne po svakoj tački optužnice i znači da su ove dve žene osuđene na najmanje četiri, a najviše na 60 godina zatvora.

Koliko vremena će svaka na kraju služiti odrediće državni odbor za uslovni otpust.

Frenki ima rok od 30 dana da se žali na odluku.Tokom suđenja, državni tužilac Jute Erik Klark rekao da je dvoje Frenkine dece, u to vreme uzrasta devet i 11 godina, živelo u "okruženju nalik koncentracionom logoru" i rekao za nju da je bila velika pretnja po zajednicu.

"Deci su redovno uskraćivali hranu, vodu, krevete za spavanje i gotovo sve oblike zabave", rekao je Klark.

Po izricanju presude, Jutjub influenserka je zaplakala i izvinila se svojoj deci.

"Bila sam toliko dezorijentisana da sam verovala da je tamno svetlo, a da je ispravno pogrešno."

"Samu sebe sam uveravala da je ovaj svet zlo mesto, prepuno policajaca koji kontrolišu živote, bolnicama u kojima ljude povređuju, vladinim agencijama koje ispiraju mozak, crkvenim vođama koji lažu i koji izazivaju požude, muževima koji odbijaju da štite i decom kojoj je potrebno zlostavljanje", rekla je ona.

Dve žene su uhapšene u avgustu 2023. nakon što je Frenkin neuhranjeni 12-godišnji sin pobegao kroz prozor kuće Džodi Hildebrand u Ajvinsu, Juta.

Policija je saopštila da je dete tada otrčalo do komšijske kuće i zamolilo hranu i vodu.

Prema policijskom izveštaju, dečak je imao razderotine po koži od vezivanja konopcem.

Hapšenjem je završena duga i kontroverzna Jutjub karijera 42-godišnjakinje.

Rubi Frenki je imala više od dva miliona pretplatnika na svom kanalu 8 Pesindžers (8 Passengers), koji je pokrenula 2015.

Bilo je to vreme procvata za vlogere koji dele savete o roditeljstvu, a ona je ranije lokalnim novinama rekla da joj je snimanje sa porodicom pomoglo da "živi u sadašnjosti" i da "jednostavno uživa u deci".

Ona je na kanalu objavljivala snimke tipične mormonske porodice iz predgrađa u kojoj se deca školuju kod kuće, žena kuva, svi ručaju i večeraju zajedno, razgovaraju.

Ali pratioci na kanalu počeli su da bivaju sumnjičavi 2020. godine, kada je jedan od njenih sinova spomenuo da je bio primoran da spava na vreći za pasulj sedam meseci.

Korisnici Jutjuba potom su počeli da pregledaju njene ranije snimke i ukazali na druge uznemirujuće i kontroverzne metode koje koristi Frenki, poput uskraćivanja hrane, pretnji da će odseći glavu plišanoj životinji i da će za kaznu "otkazati" deci proslavu Božića.

Jedan od korisnika Jutjuba potom je pokrenuo peticiju, zahtevajući istragu, a potpisalo ju je hiljade ljudi.

Reagovao je Centar za za zaštitu dece Jute, iako u to vreme nije preduzeta nikakva pravna radnja.

Frenki i njen suprug u početku su odbacili kritike i rekli da su neki od njihovih snimaka izvučeni iz konteksta.

Ali popularnost kanala je počela rapidno da opada 2022. godine, iste godine kada su se Frenki i njen muž razdvojili.

Frenki je potom počela da se pojavljuje na snimcima koje je Džodi Hildebrand, koja se predstavljala kao savetnik i životni trener, objavljivala na njenom sajtuConneXions Classroom.

Daleko od kamere, međutim, Frenkina deca su bila izložena još žešćem zlostavljanju.

Deca su vezivana, tukle su ih, udarale nogama, nisu im davale da jedu i prisiljavale ih da rade na otvorenom tokom leta bez kreme za sunčanje, što je rezultiralo ozbiljnim opekotinama od sunca, prema policijskom izveštaju.

Hildebrant je u sporazumu o priznanju krivice navela je da je ili mučila decu ili je bila svesna zlostavljanja i da je primorala jednu od Frenkinih ćerki da "više puta skoči u kaktus".

Frenki je svojoj deci govorila da su "zla i opsednuta" i da moraju da se "pokaju".

Kevin Frenki, njen bivši muž, preko svog advokata zatražio je izricanje maksimalne kazne pre ročišta i nazvao zlostavljanje njegove dece "užasnim i nehumanim".

Pogledajte trenutak izricanja presude:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 94 idi na stranu