BBC na srpskom - B92

Kapa francuskog cara Napoleona Bonaparte prodata na aukciji za blizu dva miliona evra

Kapa od krzna crnog dabra bila je zaštitni znak francuskog cara i prodata je iznad procena.

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Kapa Napoleona Bonaparte, vladara francuske imperije u 19. veku, prodat je za 1,9 miliona evra na aukciji u Parizu.

Kapa od krzna crnog dabra je pre aukcije procenjena na između 600.000 i 800.000 evra, ali je dostigla mnogo veću cenu.

Nije otkriven identitet kupca.

Istoričari kažu da je kapa bila zaštitni znak francuskog vojskovođe i cara.

Nošenjem postrance učinio ju je prepoznatljivim tako da su Napoleonovi oficiri i vojnici znali da je i car u bitkama.Tokom godina posedovao je oko 120 ovakvih kapa.

Obično je u kolekciji imao 12 kapa i svaka je menjana posle tri godine.

A kada bi bile napravljene nove, Napoleon bi ih najpre davao sobarima da bi ih omekšali, odnosno da bi potom on lakše mogao da ih oblikuje i nosi.

Međutim, smatra se da ih je sada ostalo samo 20, od kojih su mnogi u privatnim kolekcijama.

Kapa je prodata zajedno sa ostalim Napoleonovim stvarima koji su bili u vlasništvu industrijalca koji je umro prošle godine.

Ali aukcionari kažu da je ova kapa pravi sveti gral.

Napoleon ju je nosio tako da su krajevi bili paralelno sa ramenima - poznato i kao en bataille (u bici) - dok je većina njegovih oficira nosila kape okomito gledano prema ramenima.

Sličnu kapu, deo kolekcije u vlasništvu kraljevske porodice Monaka, prodata je 2014. godine na aukciji takođe za 1,9 miliona evra vlasniku južnokorejskog prehrambenog i poljoprivrednog giganta Harim.

Reuters
Reuters

"Ljudi su svuda prepoznavali ovu kapu. Kada bi je ugledali na bojnom polju, znali su da je i Napoleon tu", kaže aukcionar Žan Pjer Osenat.

"Imao ju je na glavi i kad je bio sam ili je držao u ruci, a ponekad bi je namerno ostavljao na zemlji. Bila je carski simbol", dodaje.

Aukcionari kažu da šešir ima neupitno poreklo i da je ostao tokom 19. veka u porodici intendanta Napoleonove palate.

Kapu, koju je na prodaju stavila aukcijska kuća Osenat u Fontenblou, ima kokardu koju je Napoleon pričvrstio na nju 1815. godine kada je prelazio Sredozemno more, vraćajući se iz egzila na Elbi do Antiba, kako bi se ponovo kratko vratio na vlast.

Među ostalim predmetima koji su na prodaji su i srebrni tanjir opljačkan iz Napoleonove kočije posle njegovog poraza kod Vaterloa 1815. i drveni kofer, kao i brijač, srebrna četkica za zube i makaze.

Ista ovakva kapa koju je Napoleon nosio u bici kod Vaterloa (na slici ispod), pre pet godina prodata je za 280.000 evra.

Jedna od Napoleonovih kapa prodata je 2018. godine na godišnjicu bitke kod Vaterloa/AFP
Jedna od Napoleonovih kapa prodata je 2018. godine na godišnjicu bitke kod Vaterloa/AFP

Napoleonova odeća koju je nosio u bitkama tokom godina je postala opsesija kolekcionara.

Crveni ogrtač koji je nosio u bici kod Vaterloa pripada britanskoj kraljevskoj porodici i nalazi se u Kraljevskoj kolekciji od 1837. godine.

Napoleo je nosio taj izvezeni ogrtač dužine do gležnjeva u noći pre francuskog poraza, a posle pobede saveznički vojnici, predvođeni Britancima, opljačkali su stvari iz njegove kočije.

Napoleon se proglasio za cara 1804. godine i vodio je ratove sa drugim evropskim silama, osvajajući veći deo kontinenta, pre njegovog konačnog poraza 1815. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 100 idi na stranu