BBC na srpskom - B92

Severna Koreja proterala američkog vojnika, vratio se kući

Trevis King (23) pretrčao je granicu iz Južne Koreje 18. jula dok je bio u obilasku sa vodičem.

Izvor: BBC
Podeli
Redov Trevis King/Reuters
Redov Trevis King/Reuters

Dan nakon što je Pjongjang saopštio da će deportovati američkog vojnika Trevisa Kinga koji je sredinom jula ove godine prebegao na teritoriju Severne Koreje iz Južne Koreje, on se vratio u Ameriku.

Prethodno je King je preko Kine prebačen u američku vojnu bazu u Južnoj Koreji.

Ovaj 23-godišnji redov pretrčao je granicu iz Južne Koreje 18. jula dok je bio u obilasku sa vodičem.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je u sredu da je posle više nedelja "intenzivne diplomatije" King vraćen u ruke SAD i da je razgovarao sa svojom porodicom.

"Možemo da potvrdimo da je redov King veoma srećan što je na putu kući, i raduje se što će ponovo biti svojom porodicom", rekao je zvaničnik.Ranije su iz Pjongjanga rekli da je King prešao na njenu teritoriju zbog "maltretiranja i rasne diskriminacije" u američkoj armiji.

"Tokom istrage, Trevis King je priznao da je odlučio da dođe u DNRK [Severnu Koreju] jer je imao loša iskustva zbog neljudskog ponašanja, maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci", izvestila je KCNA.

"On je izrazio spremnost da potraži utočište u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji ili trećoj zemlji, rekavši da je razočaran nejednakošću u američkom društvu", saopšteno je ranije.

Nakon što su ga američki zvaničnici dočekali u kineskom pograničnom gradu Dandongu, King je avionom Stejt departmenta prebačen u američku vazdušnu bazu u Južnoj Koreji.

Zvaničnik je dodao da SAD "nisu napravile nikakve ustupke" da obezbede njegovo oslobađanje.

King se potom vratio u Ameriku.

Njegova majka Klodin Gejts rekla je u izjavi preko portparola da će "zauvek biti zahvalna" američkoj vojsci i njenim partnerima "na dobro obavljenom poslu".

Američki vojnik je bio u organizovanom obilasku demilitarizovane zone (DMZ) koja razdvaja dve Koreje, kada je iznenada napustio grupu i pretrčao granicu.

Redov King je specijalista za izviđanje koji je u vojsci od januara 2021. i bio je u Južnoj Koreji u okviru redovne službe.

Pre nego što je prešao granicu, odležao je dva meseca u pritvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad i pušten je 10. jula.

Trebalo je da se vrati u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da napusti aerodrom i pridruži se turističkom obilasku Demilitarizovane zone (DMZ), koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju.

To je jedno od najjačih utvrđenih područja na svetu, ispunjeno je minama, okruženo električnom ogradom i barikadama od bodljikave žice, a nadgledaju ga nadzorne kamere.

Naoružani stražari bi trebalo da budu u pripravnosti 24 sata, iako svedoci kažu da nije bilo severnokorejskih vojnika kada je redov King prelazio granicu.

Kingova porodica je ranije rekla američkim medijima da im je preneo da je bio žrtva rasizma u vojsci.

Dodali su i da mu je pre nestanka bilo narušeno mentalno zdravlje kao posledica boravka u južnokorejskom zatvoru.

Pogledajte video: Zašto volimo lude priče o Severnoj Koreji

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 108 idi na stranu