BBC na srpskom - B92

Rolan Garos 2023: Novak Đoković kaže da bi opet poslao poruku o Kosovu - "izgleda da ne mogu bez drame na grend slemovima"

Teniska federacija Francuske saopštila je da protiv Đokovića neće preduzeti nikakve mere, ali zvaničnici Kosova traže da reaguje Međunarodni olimpijski komitet. Poruka Đokoviću sa severa Kosova.

Izvor: BBC
Podeli
Poruka Đokovića sa Rolan Garosa/Getty Images
Poruka Đokovića sa Rolan Garosa/Getty Images

Novak Đoković ponovo je u centru pažnje svetske javnosti, manje zbog uspešnog početka grend slema Rolan Garos, više zbog poruke o Kosovu i Srbiji.

Posle pobede nad Aleksandrom Kovačevićem na startu Rolan Garosa u Parizu, 36-godišnji Đoković je na kameri ispisao poruku "Kosovo je srce Srbije, stop nasilju!", a ona se potom pojavila i na velikom ekranu na teniskom stadionu.

Poruku je ispisao u danu kada su se na severu Kosova desili najteži incidenti poslednjih nekoliko godina, sa više desetina povređenih u sukobima Srba sa pripadnicima KFOR-a - međunarodne mirovne misije i Kosovske policije.

Posle druge pobede na Rolan Garosu, Đoković je u sredu kasno uveče ponovio da bi to upet uradio i da stoji iza svog gesta, iako je "svestan da se mnogi sa njim ne slažu".

"Grend slem bez drame, mislim da to ne može da mi se desi", rekao je Đoković uz osmeh posle pobede nad Mađarom Martonom Fučovičem (3-0 u setovima).

"Pretpostavljam da me i to pokreće i motiviše", dodao je.

Nakon što je pobedio Kovačevića u prvom kolu Rolan Garosa u ponedeljak, Đoković je flomasterom poslao poruku podrške Srbima na Kosovu, a oni su kasnije uzvratili da će mu poslati srpsku trobojku da je podigne kad pobedi u Parizu.

"Nisam političar, niti imam nameru da ulazim u rasprave. Boli me kao Srbina šta se događa na Kosovu, naši ljudi su proterani iz opština", rekao je Đoković posle pobede u prvom kolu.

"Ovo je najmanje što sam mogao da učinim. Kao javna ličnost, nezavisno od oblasti, osećam obavezu da iskažem podršku našem narodu i celoj Srbiji."

Uprkos zahtevima pojedinih da bude kažnjen, to se neće desiti.



Dan posle poruke Đokovića o Kosovu, reagovala je Teniska federacija Francuske (FFT) koja je i organizator turnira u Parizu, isključivši mogućnost bilo kakve sankcije.

"Nigde u zvaničnim pravilima grend slema ne piše šta igrač sme, a šta ne sme da kaže. FFT neće preduzimati nikakve mere", naveli su u saopštenju.

Na društvenim mrežama bilo je mnogo komentara o ovom Đokovićevom potezu, a neki su pozvali i da srpski teniser bude kažnjen - među njima je i Olimpijski komitet Kosova.

Iz Olimpijskog komiteta Kosova tvrde da je Đoković "još jednom prekršio i sportske o i fundamentalne principe Međunarodnog olimpijskog komiteta o političkoj neutralnosti i "iskoristio sport da promoviše srpsku nacionalističku propagandu".

Đokovića je kritikovala i francuska ministarka sporta.

Politička poruka Novaka Đokovića o Kosovu na Otvorenom prvenstvu Francuske "nije prikladna" i "ne bi trebalo da se ponovi", kaže Ameli Odea-Kastera.

Dodala je da mora da postoji "princip neutralnosti na sportskim terenima".

"Sportista treba da bude slobodan da izrazi poruke o odbrani ljudskih prava, poruke koje okupljaju ljude oko univerzalnih vrednosti.

"Ali u ovom slučaju to je bila poruka koja je veoma aktivistička, koja je veoma politička. Ne bi trebalo da se meša sa sportom, posebno u sadašnjim okolnostima, i ne bi trebalo da se ponovi", rekla je ona za francusku televiziju.

Upitan o ovoj izjavi francuske ministarke sporta, Đoković je novinarima rekao: "Ne, nemam nikakav komentar. Već sam rekao sve što sam želeo da kažem".

Đokoviću sa severa Kosova šalju srpsku zastavu

Dok iz Prištine traže kaznu za jednog od najboljih tenisera sveta svih vremena, sa severa Kosova stiže mu podrška.

Sa protestnog okupljanja Srba na severu Kosova u sredu, 31. maja, saopšteno je da će Đokoviću u Pariz biti poslata srpska trobojka.

"Imamo moralnu obavezu da se zahvalimo jednom od najvećih među nama, počasnom građaninu opštine Zvečan, Novaku Đokoviću i da mu kažemo hvala, što na veličanstven način predstavlja Srbiju.

"Šaljemo Novaku zastavu naše države Srbije da je podigne u Parizu kada osvoji Rolan Garos", rekao je okupljenima Dragiša Milović, nekadašnji predsednik ove opštine na severu Kosova, prenosi Kosev.

Preškraban mural Đokovića u Orahovcu

Reuters/CLODAGH KILCOYNE
Reuters/CLODAGH KILCOYNE

Dan nakon što je poslao poruku sa Rolan Garosa, uništen je mural posvećen Novaku Đokoviću u Orahovcu, na zapadu Kosova, objavio je lokalni Radio Goraždavac.

Uz fotografiju preškrabanog murala, ovaj radio je objavio i fotografije grafita UČK (skraćenica za Oslobodilačku vojsku Kosova na albanskom jeziku) na pločniku u neposrednoj blizini murala.

"Sin sam čoveka koji je rođen na Kosovu"

Reuters/CLODAGH KILCOYNE
Reuters/CLODAGH KILCOYNE

"Ne znam da li će me neko kazniti ili nešto slično, Ali opet bih to ponovio. Protiv ratova sam i konflikta bilo koje vrste", rekao je Đoković posle pobede i poruke.

"Mislim da mnogi ne znaju šta budućnost donosi za Kosovo, ali bitno je pokazati slogu u ovakvim situacijama."

Dodao je da ima saosećanja za sve ljude, ali da je "situacija sa Kosovom presedan u internacionalnom pravu i po povelji Ujedinjenih nacija".

"Osećam odgovornost kao javna ličnost da pružim podršku, a posebno je osećam kao sin čoveka koji je rođen na Kosovu.

"Kosovo je naše ognjište, uporište, središte najvažnijih događaja, najveća bitka se tamo desila, najviše manastira. Mnogo je razloga što sam ovo napisao", rekao je najbolji teniser sveta.

Međutim, Ismet Krasnići, predsednik Olimpijskog komiteta Kosova, traži da Međunarodni olimpijski komitet pokrene disciplinski postupak protiv Đokovića.

Njegova izjava posle meča, tvrdi, direktno utiče na "podizanje napetosti i nasilja između dve zemlje".

"Bez obzira na to što je Đoković jedan od najboljih tenisera sveta, takvo ponašanje se ne sme tolerisati, zato što predstavlja opasan presedan da se sport može koristiti za političke poruke, agende i propagande", naveo je Krasnići.

Đoković bi na Rolan Garosu mogao da osvoji 23. grend slem titulu čime bi postao apsolutni rekorder.

Đoković i Rafael Nadal trenutno su izjednačeni sa po 22. grend slem titule, ali Španac ove sezone zbog povrede ne igra na Rolan Garosu, a najavio je da će se sledeće godine potpuno povući.

Švajcarac Rodžer Federer je već prestao da se aktivno bavi tenisom.

Đoković, koji je pre nekoliko dana napunio 36 godina, do sada je već oborio mnoge rekorde u tenisu, a danasu ponedeljak je postavio još jedan.

Postao je drugi igrač u Otvorenoj eri tenisa koji je pobedio u 65 uzastopnih mečeva prvog kola na grend slem turnirima (između Rolan Garosa 2006. i 2023.), izjednačivši se sa Rodžerom Federerom (između Vimbldona 2003. i 2021.).

Pogledajte video: Đoković za BBC o vakcinaciji, kovidu i njegovoj teniskoj budućnosti

Petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja.

Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu