BBC na srpskom - B92

Nemiri na Kosovu: Suzavac, zapaljeno policijsko vozilo, sukob demonstranata i policije u Zvečanu

Demonstranti su pokušali da spreče albanskog gradonačelnika da preuzme funkciju.

Izvor: BBC
Podeli

Sukobi demonstranata i policije u opštini Zvečan na severu Kosova u danu kada je novi gradonačelnik Iljir Peci trebalo da preuzme dužnost.

Policija je ispalila suzavac i šok bombe da rastera okupljene, a bilo je najmanje deset lakše povređenih ljudi, kažu lekari iz lokalne bolnice za Kossev.

Zapaljeno je i policijsko vozilo.

Novi predsednici opština albanske nacionalnosti u mestima većinski naseljenim Srbima stupaju na dužnost posle aprilskih izbora koje je srpsko stanovništvo masovno bojkotovalo.

Srbi se protive njihovom postavljanju jer smatraju da su izbori bili nelegitimni pošto su novi predsednici opština dobili tek nekoliko procenata glasova.

Policija je rasterala demonstrante u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a u severnom delu Kosovske Mitrovice oglasile su se sirene.

Posle incidenata, policija je obezbeđivala ulazak novih predsednika te tri opštine u zgrade lokalne samouprave.

Prošle nedelje, zakletvu je, kao novi gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, položio Erden Atić, a na zgradi opštine su istog dana postavljene kosovske zastave.

Predstavnici Srpske liste, najveće političke stranke među Srbima, koja ima podršku Beograda, njegovo imenovanje su nazvali "početkom okupacije" severa Kosova.

Petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja.

Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu