BBC na srpskom - B92

Slučaj Do Kvon: Osumnjičeni "kriptokralj" uz kauciju izlazi iz pritvora u Crnoj Gori

Kvon i još jedan južnokorejski državljanin su u pritvoru i oduzeto im je više putnih isprava. Ministar pravde Crne Gore kaže da je pokrenut postupak za Kvonovo izručenje.

Izvor: BBC
Podeli
Osumnjičeni Do Kvon prilikom privođenja u Crnoj Gori/Reuters/STEVO VASILJEVIC
Osumnjičeni Do Kvon prilikom privođenja u Crnoj Gori/Reuters/STEVO VASILJEVIC

Kaucija od po 400.000 evra otključala je vrata crnogorskog pritvora za korejske državljane Do Kvona i Hon Čand Juna.

Osnovni sud u Podgorici prihvatio je garancije dvojice koji su uhapšeni i pritvoreni zbog sumnje da su falsifikovali pasoše i tako pokušali da napuste Crnu Goru, i odredio im je meru zabrane napuštanja stana.

Južnokorejski državljanin Do Kvon, osumnjičen i za prevaru sa kriptovalutama, uhapšen je 23. marta na aerodromu u Podgorici sa još jednim sunarodnikom.

"Sud je imao u vidu težinu krivičnog dela koje im se stavlja na teret, lične i porodične prilike okrivljenih, njihovo imovno stanje, kao i imovno stanje lica koja daju jemstvo, pa je našao da mogućnost gubitka položenog jemstva u iznosu od po 400.000 evra deluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljene da ih odvrati od svake želje za bekstvom.

"Osim toga, sud je imao u vidu i da je u toku postupka neophodno preduzeti proveru autentičnosti putnih isprava i ličnih karata navodno izdatih od strane nadležnog organa Belgije, usled čega je neizvesna dužina trajanja ovog postupka", navodi se na sajtu Suda.

U saopštenju se navodi i da nezadovoljna strana ima rok za žalbu od tri dana.



Osim za falsifikovanje pasoša, Do Kvon je osumnjičen za veliku prevaru kriptovalutama, a crnogorski ministar pravde Marko Kovač potvrdio je da je Južna Koreja "uručila molbu za izručenje, dok su Sjedinjene Države diplomatskim putem zatražile izručenje".

Kovač je dodao da je iz stranih medija saznao da bi i Singapur mogao biti zainteresovan za izručenje Do Kvona, osumnjičenog za prevaru kriptovalutama procenjenu na više od 40 milijardi dolara.

"U slučaju postojanja više zahteva za izručenjem, uzeće se u obzir težina krivičnog dela, mesto izvršenja krivičnog dela, redosled primanja zahteva, državljanstvo lica čije se izručenje traži i druge okolnosti", saopštio je ministar.

Kovač je odbio da prognozira koja država ima najviše šanse da joj se usliši zahtev za izručenjem.

Ekstradicija je proces u kome jedna zemlja od druge zahteva izručenje uhapšenog zbog optužnice ili presude koju je donela.

Crnogorski ministar pravde kaže da se o izručenju obično odlučuje tek kad istekne eventualna zatvorska kazna po drugim postupcima.

Kovač je rekao da nema operativne podatke o dolasku Do Kvona u Crnu Goru i njegovom prethodnom odredištu, kao i da do sada nije bilo kontakta sa pravosudnim organima Srbije.

BBC
BBC

Da li je Do Kvon bio u Srbiji

BBC
BBC

Muškarac pod imenom Do Hjeong Kvon je u oktobru 2022. u Beogradu potpisao punomoćje advokatima za registraciju firme kod Agencije za privredne registre (APR) i za prijavu boravka u Srbiji, pokazuju dokumenta u koja je BBC na srpskom imao uvid.

Potpisivanje punomoćja obavljeno je u prisustvu sudskog tumača i javnog beležnika, piše u javnobeležničkoj ispravi.

BBC na srpskom je kontaktirao advokate navedene kao zastupnike u ovoj prijavi, ali oni nisu potvrdili identitet klijenta.

"Advokatska kancelarija Gecić Law ne iznosi nikada u javnost, ili drugde, detalje predmeta klijenata koje zastupa poštujući Ustav, Zakon o advokaturi i mnogobrojne druge prinudne propise, a u skladu sa najvišim evropskim standardima", glasi pisani odgovor je iz ove kancelarije za BBC na srpskom.

Informaciju da je Kvon u Srbiji otvorio firmu "Codokoj22" oktobra 2022. godine, tri nedelje pošto je Interpol za njim raspisao crvenu poternicu, objavio je portal DL njuz (DL News).

Firma je u Agenciji za privredne registre (APR) registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću, sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara, što je u Srbiji minimalan propisani iznos za prijavljivanje kompanije.

BBC na srpskom je uvidom u dokumenta APR-a utvrdio da je muškarac pod imenom Do Hjeong Kvon 11. oktobra 2022. godine u Beogradu svojeručno potpisao punomoćje sedmorici saradnika advokatske kancelarije Gecić Law iz Beograda.

Punomoćje se odnosi se na radnje vezane za registraciju firme kod APR-a, otvaranje bankovnog računa kompanije i zastupanje pred Upravom za strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Potpisivanje punomoćja obavljeno je u prisustvu sudskog tumača i javnog beležnika, sledi iz javnobeležničke isprave u koju su BBC novinari imali uvid.

Među dokumentima, koje je BBC pribavio kod APR-a, nalazi se i kopija prve strane putne pasoša muškarca pod imenom Kvon, izdatog u Južnoj Koreji.

BBC je advokatskoj kancelariji Gecić Law obratio pitanjima da li su, prilikom komunikacije sa pomenutim klijentom, izvršili bezbednosne provere, kao i da li su pored registrovanja kompanije, obavljali i druge poslove za njega.

"Advokatska kancelarija Gecić Law ne iznosi nikada u javnost, ili drugde, detalje predmeta klijenata koje zastupa poštujući Ustav, Zakon o advokaturi i mnogobrojne druge prinudne propise, a u skladu sa najvišim evropskim standardima", glasi pisani odgovor je iz ove kancelarije za BBC na srpskom.

Dodaje se da se "prilikom prihvatanja svakog novog klijenta obavljaju rigorozne i detaljne provere u skladu sa najvišim etičkim i poslovnim standardima u međunarodnoj advokaturi".

"Advokati nisu u obavezi da vrše bezbednosne provere, osim ako postoje sumnje u pranje novca, a ko bi na to posumnjao kada je osnivački kapital 100 dinara", kaže Đorđe Mare iz Advokatske komore Srbije za BBC na srpskom.

"Oslanjaju se na rad Uprave granične policije i Uprave za strance - ukoliko se neko nalazi u Srbiji, naša pretpostavka je da je policija obavila svoj posao i da klijent tu boravi legalno", dodaje.

Punomoćje koje je muškarac po imenu Kvon dao advokatima odnosi se i na zastupanje pred Upravom za strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), odeljenja koje je deo Policijske uprave za Grad Beograd i bavi se pitanjima prijave boravka stranih državljana.

BBC se obratio Upravi za strance sa pitanjem da li je bilo južnokorejskih državljana pod imenom Kvon koji su tokom prošle godine prijavili boravište, ali odgovor nije stigao do objavljivanja teksta.

BBC novinari nisu pronašli tragove bilo kakvih aktivnosti firme.

Uvidom APR i Jedinstveni registar računa Narodne banke Srbije, BBC na srpskom nije pronašao nijedan trag da firma je "Codokoj22" otvorila račun kod bilo koje poslovne banke, neophodan za legalno poslovanje u Srbiji.

Iz APR-a je za BBC rečeno da među dokumentima još uvek nema finansijskog izveštaja za 2022. godinu - dokumenta koji prikazuje novčane transakcije koje je firma eventualno obavljala.

Zakonski rok za predaju ovog izveštaja je 31. mart 2023. godine, a za one koji to ne učine, predviđene su različite kazne.

Ko je Do Kvon

Reuters/STEVO VASILJEVIC
Reuters/STEVO VASILJEVIC

Do Kvon (31) je južnokorejski državljanin osumnjičen za veliku prevaru kriptovalutama.

Za njim je 26. septembra 2022. godine raspisana međunarodna Interpolova poternica za hapšenje.

Uhapšen je 23. marta na aerodromu u Podgorici sa još jednim državljaninom Južne Koreje, a sud im je odredio pritvor od 30 dana zbog sumnji da su falsifikovali pasoše.

Za to delo je u Crnoj Gori zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Do Kvon je bio šef kompanije za trgovinu kriptovalutama tokom čijeg kraha je izgubljeno 40 milijardi dolara.

Kvona traže Južna Koreja, SAD i Singapur.

Vlasti Južne Koreje su odmah posle privođenja Do Kvona u Crnoj Gori najavile da će tražiti njegovo izručenje.

Prethodno su vlasti te zemlje saopštile da veruju da se Do Kvon krije u Srbiji.

Istog dana kada je uhapšen u Crnoj Gori, tužioci u Njujorku podigli su optužnicu protiv Do Kvona po osnovu raznih prevara.

Portal DL Njuz objavio je 27. marta da je Do Kvon navodno registrovao kompaniju u Srbiji samo tri nedelje pošto je za njim izdata međunarodna poternica Interpola.

Uvidom u sistem APR-a, BBC na srpskom je utvrdio da je osoba navedena pod imenom Do Hjeong Kvon vlasnik firme Codokoj22 d.o.o. Beograd, dok je kao direktor naveden Han Čang Jon.

Odluku o osnivanju preduzeća sa ograničenom odgovornošću potpisao je advokat Miloš Petaković po overenom punomoćju. Odluka je sačinjena 11. oktobra 2022 godine.

Datum osnivanja firme upisan u APR je 12. oktobar 2022.

Dan posle hapšenja, sud u Podgorici je u saopštenju naveo da se ne može sa sigurnošću utvrditi identitet osumnjičenih, jer su posedovali više putnih isprava različitih zemalja, od kojih neka glase na različita imena.

Upitan kako teče postupak utvrđivanja identiteta,

Advokat Branko Anđelić koji zastupa Kvona i drugog osumnjičenog, rekao je za BBC na srpskom da će se "nadležni preko Interpola obratiti Ministarstvu pravde Kostarike kako bi dobili zvanično obaveštenje iz njihovog registra da li tog lica tamo ima ili nema".

Njegovi klijenti, naveo je ranije, od nadležnih upravo traže da se obrate Kostariki.

Do sada je klijente, dodaje, video dva puta - na saslušanju kod tužioca i istražnog sudije.

Još nije poznato kakve su veze drugog uhapšenog Južnokorejca sa Do Kvonom.

Odgovor na ovo pitanje nije imao ni advokat.

Na pitanje gde je Do Kvon boravio u Crnoj Gori, odnosno koliko je dana proveo pre nego što je uhapšen, advokat Anđelić je rekao da je "čoveka upoznao tog dana (kada je uhapšen)".

"Budite realni, zar stvarno mislite da bih mogao da pitam gde si i s kim si boravio u Crnoj Gori", dodao je.

Kako je uhapšen Kvon?

Reuters/STEVO VASILJEVIC
Reuters/STEVO VASILJEVIC

Kvon i Čang Jon uhapšeni su na aerodromu u Podgorici 23. marta, nakon što je, kako je navela policija, aplikacija Granica ukazala da njihove putne isprave nisu u redu.

Iz MUP-a navode da su njih dvojica prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai koristili falsifikovane putne isprave Kostarike, što je i utvrđeno proverama Interpola.

"Pregledom prtljaga pronađene su i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Proverama Interpola utvrđeno je da su isprave Belgije falsifikovane", navedeno je u saopštenju policije.

Osumnjičenima su, po nalogu tužilaštva, oduzeta tri lap topa i pet mobilnih telefona, dodaje se.

"Uvidom u aplikaciju Granica, lica nemaju evidentiran ulazak u Crnu Goru. Za njima je NCB Seul-Koreja raspisao poternicu zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje", navodi se u saopštenju crnogorske policije.

Podgoričke Vijesti su navele da se graničnom policajcu, koji je proveravao njegova dokumenta, upalila aplikacija Find - sa upozorenjem "uhapsiti".

U obrazloženju zahteva za hapšenje pisalo je i da ga potražuje kancelarija Interpola u Seulu zbog višemilionske prevare.

Inspektori kojima je državljanin Južne Koreje predao pasoš Kostarike odmah su kontaktirali kolege iz Interpola u San Hozeu, glavnom gradu te centralnoameričke države.

Crnogorska policija je dobila odgovor da se "navedeno lice ne pojavljuje u njihovim podacima u nacionalnom prebivalištu, a da identifikacioni broj pripada drugoj osobi", navode Vijesti, pozivajući se na izvor blizak istrazi.

Odgovoreno je i da pasoš za koji su tražili proveru nije registrovan u njihovoj zemlji.

Crvena Interpolova poternica je međunarodni pravni nalog zemljama širom sveta da pronađu i privedu osobu koju očekuje izručenje, predaja ili neke slične pravne radnje.

Krajem decembra 2022, vlasti Južne Koreje su saopštile da veruju da se Do Kvon krije u Srbiji.

U junu prošle godine, južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je De Kvon otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju, napustivši Singapur.

Kvon je ranije negirao da se krije, ali nije otkrio gde se nalazi.

"Nisam 'u bekstvu' ili bilo šta slično - sa bilo kojom vladinom agencijom koja je zainteresovana da nam se obrati u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo", tvitovao je u septembru 2022.

Reuters/STEVO VASILJEVIC
Reuters/STEVO VASILJEVIC

Reuters/STEVO VASILJEVIC
Reuters/STEVO VASILJEVIC

Tužioci su izdali naloge za hapšenje još pet ljudi, koji nisu imenovani, povezanih sa takozvanim stejblkoinom (stablecoin) Terom i sestrinskim tokenom Lunom.

Stejblkoini su dizajnirani tako da im je relativno fiksna cena i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svetu, ali vrednost Tere je pala tokom ovogodišnjeg šireg kraha kriptovaluta.

Sistem Tera-Luna je propao u maju, kada je cena oba tokena pala skoro na nulu, a posledice su pogodile šire kriptotržište.

Sa rekordnih 116 dolara u aprilu, valuta Tera sada vredi manje od 0,0002 dolara.

Širom sveta ulagači u ova dva digitalna novčića izgubili su oko 42 milijarde dolara, prema analizi kompanije za praćenje blokčejna Eliptik.

Pojedini investitori izgubili su životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti su pokrenule nekoliko krivičnih istraga o krahu.

Reuters/STEVO VASILJEVIC
Reuters/STEVO VASILJEVIC

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 146 idi na stranu