BBC na srpskom - B92

Vimbldon 2023: Teniseri iz Rusije i Belorusije moći će da se takmiče ove godine

Zabrana koja je uvedena 2022. za igrače zbog invazije na Ukrajinu, ukinuta je ove godine, ali će takmičari morati da ispune određene uslove.

Izvor: BBC
Podeli
Rus Danijel Medvedev, šesti igrač sveta i Beloruskinja Arina Sabalenka, broj dva u ženskom tenisu, moći će da se takmiče na Vimbldonu/Getty Images
Rus Danijel Medvedev, šesti igrač sveta i Beloruskinja Arina Sabalenka, broj dva u ženskom tenisu, moći će da se takmiče na Vimbldonu/Getty Images

Ruski i beloruski teniseri moći će da se takmiče ovog leta na Vimbldonu, pošto je ukinuta prošlogodišnja zabrana, saopštili su organizatori turnira.

Mogu da nastupaju na takmičenju pod "neutralnom zastavom" i to pod određenim uslovima.

Prošle godine im je zabranjeno učešće zbog ruske invazije na Ukrajinu koju je podržala Belorusija.

Vimbldon ove godine počinje 3. jula.



"Nastavljamo da u potpunosti osuđujemo rusku bespravnu invaziju, i dalje iz sveg srca podržavamo narod Ukrajine", rekao je Jan Hjuit, direktor čuvenog turnira.

"Ovo je bila neverovatno teška odluka, koja nije olako doneta i bez dubokog razmišljanja o onima na koje će uticati".

Odluka se odnosi i na ostale događaje koje organizuje Vimbldon, poput manjih turnira.

Da bi učestvovali, teniseri moraju da ispune sledeće uslove:
  • da se saglase da ne podržavaju ruske ili beloruski režim i njihove lidere
  • da ne primaju novac od države Rusije ili Belorusije, poput sponzorstva od kompanija koje su državne ili pod državnom kontrolom


Igrači su pod neutralnom zastavom mogli da se takmiče na drugim profesionalnim turnirima, te je Vimbldon kažnjen zbog zabrana prošle godine.

Organizatori su saopštili da je odluka o prvenstvu 2023. doneta posle razgovora sa vladom Velike Britanije, teniskim stručnjacima i međunarodnim zainteresovanim stranama.

Ruski trio Danijel Medvedev, Andrej Rubljov i Darija Kasatkina - koji se nalaze u prvih 10 na muškoj i ženskoj rang-listi - moći će da se takmiče ovog leta.

Verovatno će nastupiti i druga teniserka sveta Beloruskinja Arina Sabalenka, koja je osvojila Australijan open početkom ove godine.

U mnogim sportovima je bilo zabranjeno ruskim i beloruskim timovima i sportistima da se takmičnje kao reakcija na invaziju, ali su Teniska asocijacija profesionalaca i Ženska teniska asocijacija (ATP i VTA) odlučili da se teniseri mogu takmičiti pod neutralnom zastavom.

Prošlog meseca, ukrajinska teniserka Elina Svitolina rekla je za BBC Sport da ruski i beloruski sportisti moraju da ostanu isključeni sa Vimbldona sve dok se "nevini Ukrajinci ubijaju".

Odluku Vimbldona prošle godine, koja je bila usklađena sa vladom Velike Britanije, podržalo je 69 odsto Britanaca, prema anketama javnog mnjenja.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 166 idi na stranu