BBC na srpskom - B92

Stari, finansije i Srbija: Penzionerske kartice - kako se prijaviti i šta omogućavaju

Penzionerske kartice omogućiće popuste u raznim trgovinama i uslugama, a primena počinje od oktobra 2023. godine, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: BBC
Podeli
BBC
BBC

"Nije ovo način da se pomaže penzionerima koji žive u bedi, ali ako uspemo da uštedimo malo - biće odlično", kaže Vukica Radomirović iz Beograda, zastavši ispred štanda u centru glavnog grada Srbije kako bi se informisala o novini - penzionerskim karticama.

Ona je bila jedna od stotinak penzionera koji su čekali u redu kako bi im predstavnici Penzijsko-invalidskog fonda (PIO) objasnili kako da se prijave za karticu i šta im ona omogućava.

Dok vlasti u Srbiji govore o povećanjima penzija, najavljuju nova i pričaju o drugoj vrsti pomoći najstarijima, zvanični podaci pokazuju da je inflacija u februaru ove godine za 1,4 odsto viša nego u prethodnom mesecu i da je najviše poskupela hrana.

"Najviše bi mi pomoglo da popust bude na hranu u supermarketima", rekao je penzioner Jovan Marković za BBC na srpskom, koji je bio jedan od onih koji je došao do Trga republike da sazna šta znače kartice.

"Meni više noga ne raste, ne treba mi garderoba, sve imam, pa mi popusti na prodavnice odeće i obuće ne trebaju, ali treba da jedem", dodaje.

Ovaj penzioner se prijavio za karticu, ali sumnja da će mu se život poboljšati.

"I šta znam šta će biti od oktobra, za šta će biti popusti, ali i pored svega toga i najave povećanja penzija - inflacija nam sve to pojede, pa spajamo kraj sa krajem."

Umesto planirana dva sata, pomoć penzionerima u prijavljivanju pružana je kraće zbog - kiše.Prosečna penzija u Srbiji u februaru je blizu 38.000 dinara, a prema podacima Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva nešto više od 445.000 stanovnika, među kojima je najviše penzionera, spada u grupu apsolutno siromašnih.

BBC
BBC

Šta je penzionerska kartica i kako se prijaviti?

PIO Fond/skrinšot
PIO Fond/skrinšot

U svih 170 filijala Penzijsko-invalidskog fonda (PIO) u Srbiji i na sajtu 15. marta počelo je prijavljivanje za penzionerske kartice.

Taj dokument treba da omogući popuste u prodavnicama, restoranima, banjama, salonima, povoljnije zdravstvene preglede, besplatan ulaz u pojedine ustanove kulture.

Prijavu penzionera pratio je i javni poziv ustanovama, kompanijama i firmama koje bi želele da daju popuste penzionerima, kaže Relja Ognjenović, direktor PIO Fonda za BBC na srpskom.

"Penzioneri će imati popust na robu i usluge, ali moći će i da skupljaju bodove za koje će dobiti poklone ili umanjenje računa", kaže on.

Kartice će biti aktivne od oktobra.

Procedura za prijavu je jednostavna.

Na sajtu PIO Fonda potrebno je popuniti polja za ime i prezime, adresu stanovanja, Jedinstveni matični broj građana, kontakt telefon i adresu elektronske pošte (imejl).

Postoji i mogućnost da penzioneri odu u jednu od filijala PIO fonda gde će im pomoći u popunjavanju obrasca za prijavu, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS.

Šta kažu penzioneri?

BBC
BBC

Poput Vukice Radomirović i Jovana Markovića, ni Miroslava Rabasović ne veruje da će joj penzionerska kartica pomoći u značajnom rasterećivanju kućnog budžeta.

"Koliko god da pomogne - dobro nam dođe jer ako već imam nekoliko kartica lanaca prodavnica, ima mesta i za ovu."

"Kada već daju popuste, zašto da ih ne iskoristimo", kaže ona za BBC.

Nada se i da će sa ovom karticom moći da češće odlazi u pozorište.

Ko može da se prijavi?

Svaki od 1,7 miliona penzionera ima mogućnost da se prijavi za dobijanje kartice.

Kako se naši najstariji sugrađani budu prijavljivali za karticu, mi ćemo ih sukcesivno izdavati, rekao je Mali.

Kartice će moći da se uzmu u filijalama PIO Fonda kada budu završene.

Svi koji se budu prijavili biće obavešteni ili telefonom ili mejlom ili kako god su ostavili kontakt da im je gotova kartica i da mogu da je preuzmu, rekao Mali.

Kaže da će penzioneri dobiti kartice u roku od mesec dana.

"Sa tom karticom, penzioneri će imati popust u raznim supermarketima, veleprodajama, maloprodajama, salonima.

"Imaće mogućnost da uđu u muzeje, pozorišta besplatno. Tu su i besplatni zdravstveni pregledi, popusti u banjama", dodao je Mali.

Kartice će biti aktivirane od 1. oktobra.

"Hoćemo da damo mogućnost i kompanijama da se prijave, da se taj sistem uhoda.

"Dakle, svi koji se prijavljuju od 1. oktobra imaće mogućnost da koriste tu karticu u celoj Srbiji, a tada ćemo ih obavestiti i koje su to kompanije i koja prodajna mesta", rekao je ministar finansija Srbije.

Kako se prikupljaju bodovi na kartici?

Prilikom plaćanja roba i usluga, korisniku penzionerske kartice PIO Fond će dodeljivati bodove u saradnji sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke.

Za utrošenih 500 dinara korisniku penzionerske kartice Fond će dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, prosečna penzija u Srbiji trenutno je blizu 38.000 dinara.

"Pokušali smo da ne diskriminišemo penzionere po visini primanja, pa će ograničenje biti na 40.000 dinara mesečno, odnosno 80 bodova", pojašnjava Relja Ognjenović, direktor PIO fonda.

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima.

"Bodovi ne mogu da se prenose na druge penzionere i ne mogu se unovčiti", dodaje direktor PIO fonda.

Penzioneri će moći da iskoriste bodove u bilo kom trenutku i neće imati ograničenje za trošenje bodova.

Fond će i na svom sajtu i odeljku za penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti, a konačan spisak znaće se do oktobra.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 166 idi na stranu