BBC na srpskom - B92

Rusija i Ukrajina: Smenjivanje i ostavke nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika, sumnje na korupciju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je još kadrovskih promena u narednim danima.

Izvor: BBC
Podeli
Kirilo Timošenko je optužen da živi raskošnim ratnim načinom života/Getty Images
Kirilo Timošenko je optužen da živi raskošnim ratnim načinom života/Getty Images

Kirilo Timošenko, jedan od ključnih pomoćnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Vjačeslav Šapovalov, zamenik ministra odbrane, Aleksej Simonenko, zamenik generalnog tužioca i Vasil Lozinski, zamenik ministra infrastrukture, razrešeni su funkcija.

Zelenski je najavio da će i drugi visoki zvaničnici podneti ostavke na funkcije u vladi u narednim danima.

Ukrajinski lider je rekao da sprovodi niz kadrovskih promena u vladi, regionalnim vlastima i službama bezbednosti.

U utorak, 24. januara objavljeno je i da je Zelenski smenio sa dužnosti načelnike pet regionalnih administracija, među kojima su i Aleksej Kuleba, šef Kijevske oblasti i Valentin Rezničenko, šef Dnjepropetrovske oblasti.Zamenik ministra odbrane Ukrajine Vjačeslav Šapovalov, koji je bio zadužen za logistiku Oružanih snaga Ukrajine, podneo je ostavku posle novinarske istrage u kojoj je navedeno da hranu za vojsku Ministarstvo odbrane kupuje po cenama višestruko višim od maloprodajnih.

U subotu je ukrajinsko izdanje Zn.ua objavilo tekst u kojem se navodi da bi Ministarstvo odbrane moglo da kupuje proizvode za Oružane snage Ukrajine po preterano visokim cenama.

Isti izvor navodi da su cene po kojima su nabavljani proizvodi za vojsku ponekad bili dva do tri puta veće od maloprodajnih cena.

Prema navodima Ministarstva odbrane, "iznete optužbe su neosnovane", ali Šapovalov ipak odlazi, "kako ne bi predstavljao pretnju stabilnoj podršci Oružanih snaga Ukrajine".

Vasil Lozinski, zamenik ministra infrastrukture, u utorak je otpušten i zadržan u policiji pošto je optužen za primanje mita od 360.000 evra.

Porekao je optužbe.

Ukrajina ima dugu istoriju korupcije.

U izveštaju iz 2021. organizacije Transparency International Ukrajina je bila na 122. mestu među 180 država po korupciji.

Kancelarija generalnog tužilaštva je u saopštenju navela da je Simonenko razrešen svojom voljom.

Kirilo Timošenko je bio umešan u skandale povezane sa korišćenjem skupih automobila, iako poriče da je počinio prekršaj.

Bio je zamenik šefa kabineta predsednika i zahvalio je Zelenskom na "prilici da čini dobra dela svakog dana i svakog minuta".

Lokalni mediji su izvestili da bi odlazak Timošenka, koji je bio zadužen za regionalnu politiku i ranije radio u predizbornoj kampanji Zelenskog, mogao biti deo predsednikovih promena.

Ali do restrukturiranja dolazi usred suzbijanja korupcije u Ukrajini, jednog od ključnih zahteva EU ako zemlja želi da unapredi put ka pridruživanju bloku.

Vlasti su zabranile svim državnim zvaničnicima da napuštaju Ukrajinu, osim na ovlašćena službena putovanja.

Zelenski je u najnovijem obraćanju zabranio svim državnim službenicima - od lokalnih poslanika do službenika bezbednosti - da provode odmor u inostranstvu.

"Službenici više neće moći da putuju u inostranstvo na odmor ili u bilo koje druge nedržavne svrhe", rekao je Zelenski.

Dodao je da već postoje "kadrovske odluke u vezi sa menadžerima na različitim nivoima u ministarstvima i drugim strukturama centralne vlade i u regionima i u sistemu za sprovođenje zakona".

Slučaj Arestovič i Dnjepar

Aleksej Arestovič/Getty Images
Aleksej Arestovič/Getty Images

Pre sedam dana, savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič ponudio je ostavku nakon što je izjavio da su ukrajinske protivvazdušne snage oborile rusku raketu koja je pogodila zgradu u Dnjepru, ubivši 45 ljudi.

Arestovič se izvinio i rekao da je napravio "fundamentalnu grešku" i ponudio je izvinjenje svima u Dnjepru, pogotovo porodicama čiji su članovi poginuli u napadu.

Njegova prvobitna izjava izazvala je širok gnev u zemlji, a ruski zvaničnici su je iskoristili da okrive Ukrajinu.

On je dobro poznat u celoj Ukrajini zbog dnevnih ažuriranja na Jutjubu, koje gledaju milioni.

Posle njegove izjave, ukrajinska vojna komanda je saopštila da je zgradu pogodila ruska raketa Kh-22, koju ne može da obori.

Mnogi Ukrajinci su ljutito reagovali na komentar Arestoviča, a neki su ga optužili za jačanje pozicije ruskih propagandista.

Neki ukrajinski parlamentarci potpisali su peticiju kojom se poziva da se Arestovič razreši dužnosti vladinog zvaničnika.

Zelenski se još nije oglasio o ponuđenoj ostavci.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 182 idi na stranu