31. avgust 2008. | 08:03

Šesti dan US Opena počeo je malom auto-trkom ulicama Menhetna. Sa 14. sprata oblakodera na 139. ulici moglo se zaključiti da noćas nije bilo puno kiše, ulice jesu bile vlažne, ali automobili su već iscrtavali suve tragove. Dvadesetak milja ka istoku, nebo iznad Queensa nije izgledalo loše. Mokre avgustovske ulice Njujorka podsećaju na Agasija i Samprasa i njihovu čuvenu Nike reklamu u kojoj na Times Square-u razapnu mrežu i igraju tenis.

Jutrošnja mala auto trka počela je upravo na ulici gde je Times Square. Iz Hyatt hotela na 42. novinari izlaze u većim grupama koje brzo zauzmu ceo autobus. Igrači izlaze jedan po jedan, stavljaju svoju torbu sa reketima na zadnje sedište terenskog vozila Lexus, i sedaju na prednje sedište pored vozača. Neki su jutros očigledno bili iznenađeni vremenskim prilikama, desetak oficijalnih crnih Lexusa prestiglo je naš novinarski autobus na putu ka teniskom centru brzinom daleko većom od dozvoljene. Jedan je čak predvodila njujorška policija sa upaljenim rotacionim svetlima.

Lepo je posle skoro nedelju dana tenisa i dalje sretati mnogo naših igrača. Nenada Zimonjića su već intervjuisali u ćošku igračke loze, Novak Đoković je pričao na srpskom sa nekim teniserima ispred šaltera gde se igrači prijavljuju pred mečeve. Dušan Vemić i van terena drži kosu u repu, prolazio je pored US Open blagajne ka terenima za trening.

Blagajna na US Openu izgleda kao sasvim obican šalter. Finansijske transakcije na teniskim turnirima izgledaju vrlo jednostavno: kad odigraš poslednji meč odeš na blagajnu i naplatiš organizatorima za svoje teniske usluge. Ako ove godine Nadal recimo osvoji titulu, na ovoj blagajni će mu ispisati ček na 2,5 miliona američkih dolara.

Ni Nadala ni njegovog današnjeg protivnika Viktora Troickog nije bilo pre meča. Prvi put smo ih ugledali kad i publika Arthur Ashe stadiona, kad su sa nekoliko koraka razmaka izašli na teren. Novčić koji je sudija bacio pred početak meca pao je u korist našeg tenisera, koji je pogledao okolo i iznad sebe i odlučio da Špancu ustupi prvi servis.

Publika je znala šta da ocekuje od Nadala. Bermude, 'Nike' marama, brzo istrčavanje na teren, spinovane lopte na sve strane. Nadalova prva četiri laka poena započela su meč kako su i očekivali. Prvo iznenađenje bio je početak sledećeg gema, kad su šest loptica prebacili na Viktorovu stranu terena.

Publika je u toku zagrevanja videla kako Viktor Troicki servira. Udarao je loptice dovoljno jako da su redari sa druge strane mudro čekali da se loptica prvo odbije o 'Citizen' časovnik pre no što bi je dohvatili. Ali servirati u prazan prostor i servirati u najboljeg igrača na svetu dve su sasvim različite stvari.

Nadal je prvu Viktorovu servu jedva vratio, a druga je već bila as. Treća i četvrta su bile ista priča, i posle samo dva minuta igre i naš teniser pojavio se na semaforu. Još sva publika nije ni sela na svoja mesta, a već je bilo 4:4. Taj gem završio se sedmim asom Beograđanina, aplauz koji je usledio sa tribina Arthur Ashe stadiona bio je podjednako namenjen obojici tenisera. Ovo je za sad bio jedan od najlepših mečeva ovog US Opena.

Nekoliko minuta kasnije publika na istočnim tribinama mogla je lično da se uveri kako je malo potrebno da se meč preokrene. Posle Nadalove druge serve Troicki vraća duboku loptu koju Španac nekarakteristično ni ne pokušava da stigne. Semafor ima samo četvorke i nule, na redu je vrlo važan teniski momenat. Prvi set, 4:4, i 40-40.

Nadalova prva serva sleće duboko u četvrtini terena gde joj mesto nije. Druga serva je samo 75 preciznih milja na sat, Troicki namešta crne Diadora patike u pravilnu pozu za forhend, pitanje je samo gde će ga usmeriti. Bira desnu stranu i iz 15. reda tribina je već jasno da ce loptica proći Nadalov žuti Babolat reket. Sleće na liniju, ali samo onima iz prvih redova je jasno da je aut. Ostali bi da vide 'Challenge', ali Troicki ga ne traži. Veruje linijskom sudiji i svojim očima i time propušta priliku da dobije break point protiv Nadala već u prvom setu.

Prelistavajući malo kasnije detaljne statistike iz meča, i čitajući beleske ispisane po obodu mog Lakostinog kataloga, jasno je da je Troicki agresivnom igrom naterao Nadala da mudro promeni svoju taktiku. Legendarne forhende su zamenile slajsirane lopte koje su davale Troickom više vremena da razmišlja umesto da samo računa na svoje odlične reflekse. Do polovine drugog seta za Troickog je još bilo sanse, od 3:3 pa nadalje naš teniser više nije osvojio gem.

Istočne tribine imale su danas više sreće, nije ni čudo da su svi fotografi upravo sa te strane. Rafa je ispred njihovih očiju i objektiva u drugom setu iskopao nemoguć bekhend i vratio ga niz liniju ka Troickom. Da je naš teniser imao amaterski reket sa velikom glavom verovatno bi lopticu stigao. Svojim 'Prince' reketom je dohvatio malo vlažnog njujorškog vazduha i ništa više. I pre no što je loptica završila u rukama redara, Troicki se već okrenuo ka Nadalu i istim Prince reketom mu aplaudirao. Američka publika bi Viktora Troickog sigurno dočekala aplauzom i sledeće godine.

Postojeći komentari (5) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Švajcarac Rodžer Federer je peti uzastopno šampion US opena, a za bivšeg 'broja 1' ovo je ukupno trinaesta Gren slem titula.

Postojeći komentari (104) | Pošaljite komentar

Endi Mari: "Biću zadovoljan" | 9. septembar 04:31
Škot Endi Mari je na US openu igrao svoje prvo Gren slem finale i izgubio je sa 3:0 u setovima od Rodžera Federera

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Dan poslednji: Rezime i nagrada | 9. septembar 10:36
Nikola Olić 15 dana neumorno je uzveštavao sa US Opena. Uz poslednji tekst sa turnira priremio je nagradu posetiocima sajta B92.

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

Serena planira dominaciju | 9. septembar 02:39
Amerikanka Serena Vilijams upozorila je rivalke da joj se strast za tenisom vratila posle osvojenog US opena.

Postojeći komentari (14) | Pošaljite komentar

Američka teniserka Serena Vilijams osvojila je titulu na US Openu. Ona je u dva seta 6:4 i 7:5 bila bolja od Jelene Janković.

Postojeći komentari (128) | Pošaljite komentar

Jelena Janković nije uspela da osvoji titulu u svom prvom Gren slem finalu. Serena Vilijams slavila je sa 2:0.

Postojeći komentari (105) | Pošaljite komentar

US Open, 14. dan: 83-37 | 8. septembar 15:07
Za verne čitaoce dnevnika Nikole Olića i ljubitelje tenisa, u utorak vas čeka prijatno iznenađenje.

Postojeći komentari (9) | Pošaljite komentar

Ričard Vilijams opisao je svoju ćerku Serenu kao mešavinu pit-bul terijera, Majka Tajsona iz mlađih dana i aligatora.

Postojeći komentari (29) | Pošaljite komentar

Endi Mari u finalu! | 8. septembar 00:07
Škot Endi Mari pobedio je prvog igrača sveta Rafaela Nadala rezultatom 6:2, 7:6, 4:6, 6:4 u polufinalu US opena. Biće to

Postojeći komentari (79) | Pošaljite komentar


subota 4. maj 2024.

Vesti

Srbi na US Openu

Jelena Janković,

singl - finale

Novak Đoković,

singl - polufinale

Dušan Vemić, Bruno Soareš,

dubl - četvrtfinale

Nenad Zimonjić, Katarina Srebotnik,

miks - četvrtfinale

Dušan Vemić, Flavija Peneta,

miks - četvrtfinale

Viktor Troicki,

singl - treće kolo

Nenad Zimonjić, Danijel Nestor,

dubl - treće kolo

Ana Ivanović,

singl - drugo kolo

Janko Tipsarević,

singl - prvo kolo

Viktor Troicki, Denis Gremelmajr,

prvo kolo

Filip Krajinović,

juniorski singl - polufinale

Igrači

  • Muškarci
  • Žene
  • Država