8. septembar 2008. | 05:44

Američka teniserka Serena Vilijams osvojila je titulu na US Openu. Ona je u dva seta 6:4 i 7:5 bila bolja od Jelene Janković.

Meč je trajao dva sata i četiri minuta. Viđeno je mnogo preokreta, ali je Serena bila daleko agresivnija i uspela da u svom dvanaestom finalu na Gren slem turnirima osvoji devetu titulu, treću u singlu na Otvorenom prvenstvu SAD. Serena je zaradila 1,5 milona dolara i izbila na treće mesto po zaradama svih vremena. Jelena je za drugo mesto zaradila 750 hiljada dolara.

Prvi poen na meču osvojila je Serena, koja je krenula izuzetno agresivno i koristila svaku priliku za izlazak na mrežu. Jelena se branila sa osnovne linije i uspela da čak četiri puta dođe do izjednačenja, ali je Serena ipak dobila prvi gem. Jelena je mnogo lakše dobila drugi gem i izjednačila na 1:1. Već u narednom gemu Jankovićeva je imala tri vezane brejk prilike i odmah iskoristila prvu za 2:1. Serena je odmah uspela da vrati gem, iako je Jankovićeva imala 40:0. Vilijamsova je izuzetno ofanzivnom igrom potom došla do 3:2, a zatim i napravila brejk za 4:2.

Agresivnom igrom Amerikanka povećava na 5:2. Posle četiri uzastopna gema za Vilijamsovu, Jelena je uspela da smanji na 5:3. U narednom gemu Jankovićeva je imala tri brejk prilike, od kojih korisi tek treću, ne bi li smanjila na 5:4. Ipak, nije uspela da se vrati u meč, i posle velike borbe i 47 minuta igre bilo je 1:0 u setovima za Serenu.

Serena je imala početni servis u drugom setu i povela je sa 1:0, a već u sledećem gemu je imala dve brejk lopte.Jelena je smirenom igrom sa osnovne linije i forsiranjem dugih poena i grešaka u forhendu protivnice sačuvala svoj servis. U trećem gemu bilo je dosta borbe, ali naša teniserka nije uspela da napravi brejk. Do sedmog gema viđena je žestoka borba za svaki poen u kojoj su obe teniserke imale više šansi na servis protivnice. Serena je i pored 0:30 osvojila peti gem, a već u šestom imala je dve brejk lopte, ali se Srpkinja odbranila i rezultat je bio 3:3.

U sedmom gemu je bilo nekoliko izjednačenja, Jelena je imala brejk loptu i iskoristila je za 4:3. Odmah je iskoristila svoj servis i povela sa 5:3. Naša teniserka je u drugom delu drugog seta igrala mnogo bolje i u devetom gemu imala je tri brejk šanse. Serena se nije predavala i uspela je da izjednači, osvojivši pet uzastopnih poena za 5:4. Vilijamsova je nastavila sa dobrom igrom i došla do tri brejk lopte, ali je naša teniserka izjednačila. Viđeno je četiri izjednačenja i neverovatna borba, ali je Vilijamsova imala više živaca i više je rizikovala za 5:5. Do tog momenta Jelena nije uspela da iskoristi četiri set lopte.

Posle dva sata i dva minuta Serena Vilijams je došla do prve meč lopte. Jelena se odbranila i imala gem loptu, ali je napravila duplu servis, pa odmah i neiznuđenu grešku i opet morala da spašava svoj servis. Poen je dugo trajao, a onda je Serena sjajnim bekhendom osvojila otvoreno prvenstvo Amerike za dva sata i četiri minuta.

"Ponosna sam plasmanom u finale. Serena je bila bolja i zasluženo je pobedila. Ja sam tokom sezone imala problema sa povredama i ovo je veliki uspeh za mene", rekla je Jelena posle meča.

Vilijamsovoj je ovo četvrta titula na US Openu. Ona je bila šampionka u singlu 1999. i 2002. godine, dok je 1999. trijumfovala i u dublu. Prošle godine je u četvrtfinalu poražena od Žistin Enan, koja je potom osvojila turnir. Serena je pobedom na ovogodišnjem US Openu napredovala za 750 bodova, što će joj doneti prvo mesto na WTA listi od ponedeljka. Jelena će takođe napredovati za 450 bodova, što će joj obezbediti ostanak na drugom mestu.

Priredio/la: ČŽ

Postojeći komentari (128) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Google oglasi Šta su Google oglasi?


Švajcarac Rodžer Federer je peti uzastopno šampion US opena, a za bivšeg 'broja 1' ovo je ukupno trinaesta Gren slem titula.

Postojeći komentari (104) | Pošaljite komentar

Endi Mari: "Biću zadovoljan" | 9. septembar 04:31
Škot Endi Mari je na US openu igrao svoje prvo Gren slem finale i izgubio je sa 3:0 u setovima od Rodžera Federera

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Dan poslednji: Rezime i nagrada | 9. septembar 10:36
Nikola Olić 15 dana neumorno je uzveštavao sa US Opena. Uz poslednji tekst sa turnira priremio je nagradu posetiocima sajta B92.

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

Serena planira dominaciju | 9. septembar 02:39
Amerikanka Serena Vilijams upozorila je rivalke da joj se strast za tenisom vratila posle osvojenog US opena.

Postojeći komentari (14) | Pošaljite komentar

Jelena Janković nije uspela da osvoji titulu u svom prvom Gren slem finalu. Serena Vilijams slavila je sa 2:0.

Postojeći komentari (105) | Pošaljite komentar

US Open, 14. dan: 83-37 | 8. septembar 15:07
Za verne čitaoce dnevnika Nikole Olića i ljubitelje tenisa, u utorak vas čeka prijatno iznenađenje.

Postojeći komentari (9) | Pošaljite komentar

Ričard Vilijams opisao je svoju ćerku Serenu kao mešavinu pit-bul terijera, Majka Tajsona iz mlađih dana i aligatora.

Postojeći komentari (29) | Pošaljite komentar

Endi Mari u finalu! | 8. septembar 00:07
Škot Endi Mari pobedio je prvog igrača sveta Rafaela Nadala rezultatom 6:2, 7:6, 4:6, 6:4 u polufinalu US opena. Biće to

Postojeći komentari (79) | Pošaljite komentar

Krov i na US openu? | 8. septembar 00:46
Organizatori US opena najverovatnije će staviti pokretni krov vredan 100 miliona dolara na stadion Artur Eš.

Postojeći komentari (11) | Pošaljite komentar


utorak 16. april 2024.

Vesti

Srbi na US Openu

Jelena Janković,

singl - finale

Novak Đoković,

singl - polufinale

Dušan Vemić, Bruno Soareš,

dubl - četvrtfinale

Nenad Zimonjić, Katarina Srebotnik,

miks - četvrtfinale

Dušan Vemić, Flavija Peneta,

miks - četvrtfinale

Viktor Troicki,

singl - treće kolo

Nenad Zimonjić, Danijel Nestor,

dubl - treće kolo

Ana Ivanović,

singl - drugo kolo

Janko Tipsarević,

singl - prvo kolo

Viktor Troicki, Denis Gremelmajr,

prvo kolo

Filip Krajinović,

juniorski singl - polufinale

Igrači

  • Muškarci
  • Žene
  • Država