1. ... Br 1. trenutno na svetu (ovaj navod trenutno da se ne uvrede Nadalovi i Federerovi navijači) je dobio da igra u PODNE?!?!?!?

    Onaj ko misli da to nema veze stvarno je zlonameran. Naravno isti su uslovi i Keiju ali pitanje je da li je i to namešteno da li se i on što više iscrpi. Činjenica je da u Njujorku obožavaju Federera, ali na kraju nisu dobili mislim očekivano finale.
    (Luis Nazario, 19. septembar 2014 10:08)

    # Link komentara

  2. NA tom mecu je u istoriji US opena bilo najtopliji i najvlazniji dan. Vreme je bilo ultra uzasno. Cim je Nole izgubio, plusnuo je nevidjeni pljusak. Japancu je klima lonca vise odgovarala i Noleta je pobedio na uzasnim uslovima a ne u tenisu.

    Interesantno je da su Noletu namestili da protiv Murija igra posle ponoci a protiv Japanca "tacno u podne" na najtopliji i najvlazniji dan u istoriji US open takmicenja.
    (Serdar Rade, 19. septembar 2014 06:56)

    # Link komentara

  3. Čilićev otac je neznajući da će mu sin pobijediti u finalu u svom rodnom gradu napravio feštu za 200-300 ljudi. Novak kad se ženio pozvao je 200-300 ljudi. A Federer nikad nikome nije platio kafu. Da sad zaspiš i probudiš se za 200 godina tu se ništa promijeniti neće.
    (ANTON, 16. septembar 2014 23:53)

    # Link komentara

  4. Zanimljivo da nije objavljena analiza citavog turnira, nadam se da cete to ispraviti jer volim procitati zavrsnu analizu. Pogotovo bi sada bila zanimljiva jer se nazire novi odnos snaga...
    (zg, 12. septembar 2014 20:32)

    # Link komentara

  5. (Kika Majstor, 11. septembar 2014 18:10)
    Uglavnom se slažem sa komentarom uz dve velike ograde. Novak nije pročitan po meni, već je prestao da igra svoju igru. Prestao je da igra jer manje trenira, a to važi samo za američku turneju. Na travi i šljaci, kao i na prolećnom betonu elementi njegove prepoznatljive igre su bili tu, i ritern, drop kao i bek.paralela, bekend vineri. To mu je donelo i titule u tom periodu. Siguran sam da će se to vratiti. Ovo sve ima velike veze sa željom da se vrati na no.1 ATP. Njegova igra je i prošli put pala po preuzimanju trona.
    (robin hud, 12. septembar 2014 15:56)

    # Link komentara

  6. Nole, najbolji si igrac ikada. Iz male i slabe zemlje kao sto je Srbija, dodje jedan koji drzi preko 100 nedelja prvo mesto. Ovi mamlazi sto te kritikuju, verovatno ni partiju stonog tenisa nisu odigrali u zivotu. Samo napred Sampione, samo napred!!
    (Dejan, 12. septembar 2014 02:54)

    # Link komentara

  7. Pisao sam jos pre godinu dana kako Novakova igra vise nije tajna, dobio munuse, naravno.
    Svi danas ocekuju njegov retern pod noge. Znaju mu servu, znaju kako se krece. Federer izmislio servis u desni kuk, onda je i Nadal preuzeo, jos i dodao slajs servis.
    Onda su i drugi naucili da reterniraju kao Novak. Cilic briljira.
    Onda je Federer vezbao slajs, promenio reket i malo izravnao forhend.
    Djokovic sada mora da trci mnogo vise nego pre, njega setaju umesto da on seta druge, a to ga ocigledno jako frustrira.
    Djokovic nema snage ni volje da dodaje svojoj igri nove elemente, kao sto to rade Federer, Nadal, a sada eto i Cilic. Volej mu ne ide. Serva mu nikada nije isla, osim dve godine kada je puno radio na njoj. Cim malo prestane da vezba, serva stane. Za razliku od Federera koji servu jako malo vezba (cuva rame).
    Na zalost, nema quick fix za Djokovica. Mora da radi puno, kao 2011-te, ali je sada pitanje da li je i to dovoljno.
    (Kika Majstor, 11. septembar 2014 18:10)

    # Link komentara

  8. hehe ajde sad nek se novak spremi za peking i sangaj i london...i onako niko ne igra na tim turnirima. i neka prica kako mu tenis nije prioritet...pa ovo je bila zlatna sansa za GS...ovako ostaje da sanja...
    (darko, 10. septembar 2014 16:03)

    # Link komentara

  9. "Poslednji put kada je ispao pre polufinala US opena Novaku Đokoviću bilo je 19 godina." Ne razumem ovaj podnaslov ako je Novak ispao u polufinalu a ne pre polufinala...Nadam se da ce AU OPEN za Novaka biti mnogo uspesniji!
    (teniserka, 9. septembar 2014 22:08)

    # Link komentara

  10. @Peca Interesantan komentar, ne slazem se da je nazadovao, vise mi je da je nekako stao. Mislim da si pogodio sustinu, ravan forhend vise nije deo njegovog repertoara, nije problem sto je uveo spin, ali ravan forhend je gotovo iscezao, a bez njega Novakova ofanzivna igra malo vredi. Novak vise nema ofanzivu, prepusta inicijativu protivniku, pa si u pravu da je na neki nacin procitan. Taktika protiv njega je "patentirana": maksimalna agresija, ravnim udarcima po dubini, udaljiti ga od osnovne linije i prisiliti na jalovu defanzivu. Izbegavati dugacke razmene sa osnovne linije i takticka nadmudrivanja. Osim ove trojice koje si pomenuo dodao bi i poraz od Berdicha u Rimu prosle godine. Svi se smeju Bekeru, ali on bi tu mogao i te kako da pomogne, on nije imao Bog zna kakve udarce, ali ravan forhend i ravan servis su mu valjali. Uzgred budi receno, odkako su zajedno, Nole je znacajno popravio slajs, sto je na Wimbldonu bilo od velikog znacaja. A i Murray je pokusao na USO da stekne prednost kad promeni ritam sa slajsom jer mu je to ranije uspevalo, buduci da mu je bio bolji od Noletovog, samo sto ovaj put nije bilo koristi od toga.
    (ivan petrovic crni, 9. septembar 2014 04:57)

    # Link komentara

  11. Nisikori i Cilic do sada nisu mnogo toga osvojili, koliko ce osvojiti ne znamo, ali od sutra ce jedan od njih na USO imati isti broj titula kao Djokovic.
    A obojica ce imati manji zaostatak po broju GS titula u odnosu na Novaka, nego sto Novak ima u odnosu na RF ili Nadala.
    (mr, 8. septembar 2014 01:13)

    Wow, Nishikori i Cilic do sada nisu mnogo osvojili i ne znamo koliko ce jos u buducnosti osvojiti ali zato ti izgleda znas da Novak vise nista nece osvojiti i od sutra jedan od njih dvojice ima isti broj osvojenih USO. Od silne zelje da konstantno zanemarujes sve sto je Djokovic do sada postigao pa ga poredis sa igracima koji ce osvojiti tek svoj prvi GS izgleda da si se malo zbunio i u racunici.Ipak ne mogu obojica imati manji zaostatak za Novakom nego Novak za Nadalom i Federerom jer ce samo jedan osvojiti USO.
    P.S.Koliki zaostatak imaju obojica u odnosu na Novaka po broju provedenih nedelja na mestu broj 1?
    (1 i 7 nema razlike, 9. septembar 2014 02:09)

    # Link komentara

  12. Ah Nole, Nole... Uništila ga vrućina (35C) i katastrofalne serve u tajbrejku. Nišikori ni sam nije poverovao da je dobio treći set. U tenisu je najvažnije da ne zamrziš samog sebe (zbog poena poklonjenih protivniku).
    (Branimir, 8. septembar 2014 23:18)

    # Link komentara

  13. Kako neki spominju Đokovićevo dijete i kako više nije fokusiran na tenis pa ovo pa ono.
    Pa koliko djece ima Federer?? ČETIRI
    I on je kao fokusiran samo na tenis??
    (Rale, 8. septembar 2014 22:54)

    # Link komentara

  14. Djokovic je procitan igrac. Tehnicki je nazadovao u posljednje dvije godine, jer je nekad, kud i kamo ravniji forhed, koji ima "follow thru" oko grudi i vrata, sada zamijenio velikim spinom (zavrsetak oko glave), slicno Nadalu. Drugi servis mu je katastrofa, uvijek na bekend desnjaku, a prvi servis sa "ad" strane uvijek po dijagonali, u stranu, i ima mali procenat ubacaja. Zato sad ima problem sa jakim udaracima, koji tuku ravno, jer on sam salje lopte sporije, udarci su mu u najboljem slucaju neutralni, pa kad Nisikori, Cilic i ponekad Mari, uhvate to ranije, u penjanju, onda su to najcesce vineri. Ako ne pocne da radi na poboljsanju tehnike, i vracanju svojim mladjim danima, mozemo gledati sve nervoznijeg Djokovica, koji bi lako mogao ostati na tih 7 GS.
    (Peca, 8. septembar 2014 20:13)

    # Link komentara

  15. Tako malo pozitivnih reči iz pera domaćeg novinara za našeg tenisera (3 MS i Vimbldon), a toliko pesimizma i negativnosti koji obeshrabruju i navode na paradoksalnu pomisao da se, i pored jednom već osvojenog USO, dosezanja još 4 finala, odnosno 8 uzastopnih SF, ustvari i uistinu radi o gubitniku sa gubitničkim mentalitetom....o ironije, ne zbog ispadanja u ranim fazama, nego baš zbog dosezanja tih uzastopnih finala i SF..
    Pitam se kakva analiza bi bila da je kojim slučajem, na pr, kao Mari ispao u QF, bez titule bio 8 mes, sa 1 SF na GS?
    Da li bi, kao britanski mediji što rade kad je reč o istom, započinjali tekst skoro obaveznim „šampion Vimbldona iz 2013...“ ili „dvostruki GS osvajač...“ (već prema prilici) - a radi podsećanja i da se otrgne nezaboravu da se radi o šampionu šampionskog mentaliteta, i biranim rečima peglali njegov poraz(e) nagoveštavajući fizičku slabost! ?! (u odnosu na Novaka) i imaginarnu povredu- jer zaboga zato je izgubioi; a poraz na USO i lošu sezonu pretvarali u veoma dobru osnovu za zalet u 2015.god. Nisam siguran da bi. Ali sam siguran da iz njihovih izveštaja u kojima uz ime njihovog šampiona ne postoje reči „malodušan, bezvoljan, demoni u glavi, zver.., nedostatak motivacije, nije mu istinski stalo do ishoda...“ – koje bude negativan osećaj kod čitaoca, možemo mnogo naučiti.
    Pozdrav
    (Moj e-mail, MK, 8. septembar 2014 20:09)

    # Link komentara

  16. Mislim da ste prestrogi i malo nefer prema Novaku (i njegovim navijačima). Naravno da Novak neće pravdati poraz vrućinom i vlagom, ali, budimo objektivni – to je dakako ograničavajući faktor za njega i njegov organizam koji se sa tim teško nosi i ne dozvoljava mu 100% nivo. Jednostavno, tu kombinaciju ekstrema toplote+vlaga, ljudi skloni alergijama i astmi ne mogu da podnesu (setite se izjave Kvitove od pre par god. kako joj je teško igrati u Njujorku).
    Drugo, zašto u svojim analizama kad Novak izgubi, već par puta pripisujete mu bezvoljnost i malodušnost i još olako prejudicirate neosnovan (za mene i neprihvatljiv) zaključak „to je deo njegove psihe, treba se pomiriti sa time“?!?
    Zar je fer etiketirati ponižavajućim pripisima našeg najuspešnijeg sportistu koji je osvojio 45 titula u svojih 27 godina u najdominantnijoj eri tenisa? Zar Vam ne pada na pamet da je, recimo, izgubio fokus i bio dekoncentrisan baš zbog toga što i pored velike želje, u ovakvim uslovima nije mogao da izvuče najbolje iz sebe...
    Ijoš nešto u nastavku..
    (Moj e-mail, MK, 8. septembar 2014 19:34)

    # Link komentara

  17. Šta mislite o tome da je sponzor sugerisao Noletu da pusti Nišikorija da prođe u finale? Mislim da ovo nije nemoguće s obzirom koliki uticaj sponzori danas imaju na sportska dešavanja?
    (Cane, Lepi Cane, 8. septembar 2014 16:40)

    # Link komentara

  18. Parametar mi je USO, jer se ovde govori o tom turniru.
    Da sam uzeo neke druge GS za parametar, onda bih postavio tebi pitanje po kojim to pravilima i propozicijama se u istoj polovini zreba nekoliko puta nadju Federer, Nadal i Marej, dok se u drugoj polovini zreba nalazi Novak i teniseri koji nikada nista nisu osvojili. Ili bih te pitao kako to da teniser koji stalno kuka kako mu smeta vrucina, u Australiji 4 puta trijumfuje, a tamo su ljudi padali u nesvest od vrucine. Ali pricam samo o USO...

    A kad bi uzeo neke druge GS za primer , po nacinu na koje izjednacavas tenisere i njihova dostignuca znaci li to da kad bi sledece godine Nishikori ili Cilic ili mozda Djokovic ili bilo koji drugi teniser osvojio RG , po tebi automatski bili svrstani u isti rang sa Federerom?
    (cisto sumnjam, 8. septembar 2014 16:04)

    # Link komentara

  19. Ne znam zasto se upotrebljavaju reci koje opisuju agresivnost ? Pise novinar:..očekivalo se da će to osloboditi zver u njemu" misleci na Novaka, pa kazu :!Pocisti ga, zgazi ga, polomi ga ,oduvao ga, pokorio ga itd" ? Zasto, cemu to, pa tenis je lepa igra, igraju ga i zene i muskarci, mozda se nekom i ne dopada ,jer je postao vise licni biznis nego sport !?
    (parkinson, 8. septembar 2014 09:40)

    # Link komentara

  20. Čovek čuva N°1.
    Zar je toliko teško za shvatiti?
    (Pokojni Toza, 8. septembar 2014 09:33)

    # Link komentara

  21. Ništa bez Rafinja.
    On kad mu se ne igra - lepo ne igra. Ali zato kad igra, igra kao zver.
    To poštujem. Ovo ne razumem, sem ako nije kinta u pitanju. Ali imaju i previše pa sumnjam. Stvarno ne shvatam, ili igraš kako treba ili nemoj da igraš, odmori, pa kad ti ponovo bude do tenisa ti se lepo vrati i pruži ljudima ono što žele da vide - borbenost, snagu, strast za pobedom, a ne ovo mlitavo i nikakvo izdanje. Ćilić i Nišikori finale US opena, pa da se lepo samoubiješ.
    (Ma bre, 8. septembar 2014 09:09)

    # Link komentara

  22. Novak stvarno ima za čim da žali. On po prirodi stvari treba da ima mnogo više titula na USO i od Federera i od Nadala jer je za njega ta podloga ono što je šljaka za Nadala. Nažalost on tamo, a i drugde, mečeve gubi uvek po istom obrascu. Predje u "pasivni mod" i ukoči se. Udarci mu postaju mlaki i plašljivi kao da je sav premro od straha dok protivnik to koristi. Gledao sam opet neke ranije izgubljene mečeve sa USO i uvek jedno te isto. Ne mogu da se setim kada je Novak normalno izgubio meč tj. posle velike borbe u kojoj se zalagao do kraja.
    Problem je psihološke prirode i zahtevao je jednog dobrog sportskog psihologa a ne Bekera i slične. Da je Novaku pomogao neki takav stručnjak, danas bi bio NEPOBEDIV.
    (jack, 8. septembar 2014 08:54)

    # Link komentara

  23. Da li to samo ja verujem da krivica nije do Novaka vec do izostanka Vajde cije je mesto, sasvim nepotrebno I neopravdano, preuzeo svaba. Svaba ko svaba, hladan kao led a Novak, kao vecina nas Juznih Slovena, ima potrebu za toplinom, za iskrenom emotivnom podrskom bas u kriznim trenutcima meca. Nole, molim te, vrati Vajdu I zahvali se svabi ali ga posalji kuci.
    (branko dedic, 8. septembar 2014 08:25)

    # Link komentara

  24. Novak je imao jedan dan vise za odmor pre polufinala zato je i igrao u ranijem terminu. Bolje da naucis pravila i propozicije pre nego pocnes da se pravis pametna.

    Po tvojoj logici trebali su Federer i Marin prvi da igraju iako su imali manje vremena za odmor. To samo mozak teoreticara zavere moze da smisli. Pomiri se sa cinjenicom da je Novak ispao od momka koji je pre polufinala igrao 2 uzastopna meca od 5 setova. Ako njemu nisu smetali uslovi, onda sigurno nisu smeli da smetaju nekome ko je prvi na svetu.
    Od sutra ce na US Openu biti izjednacen po broju titula sa teniskim velicinama kakve su Nisikori ili Cilic.
    (mr, 7. septembar 2014 21:02)
    Ta pravila i propozicije bi bila OK kad bi vazila uvek i za svakoga isto.
    A nije tako.
    Pogledaj RG - konstantno iz godine u godinu, polufinale koje se igra u petak, prvi mec igra Nadal, u 14h. Pri tome je nekoliko puta igrao 1/4finale u sredu, a onaj drugi par je igrao u utorak 1/4finale.
    Po tvome, ne moze da igra prvi mec, kad se manje odmarao.
    Mora, jer mu vise odgovara taj temin. To je najvise doslo do izrazaja 2013 u onom mecu sa Novakom svi uslovi su odgovarali Nadalu - a i on i Novak su igrali u sredu 1/4 finale, pa je valjda logicno da igraju drugi mec tog dana, posle onih koji su igrali u utorak.
    Ja se slazem da je morao Novak ovde da igra prvi, ali da bude termin u podne stvarno je smesno, nevezano i da je pobedio.
    (srbija, 8. septembar 2014 08:17)

    # Link komentara

  25. Istorija tenisa bi izgledala sasvim drugačije da se na AO u petom setu igra taj brejk, da na Rolan Garosu postoje reflektori, da se na Vimbldonu trava menja na početku druge nedelje i da se US Open igra krajem septembra. A tek da je završni turnir svake godine u drugom gradu i na drugačijoj podlozi. :)
    Al to već spada u "šta bi bilo kad bi bilo."
    (Necman, 8. septembar 2014 01:30)

    # Link komentara

  26. @ako hoces
    Parametar mi je USO, jer se ovde govori o tom turniru.
    Da sam uzeo neke druge GS za parametar, onda bih postavio tebi pitanje po kojim to pravilima i propozicijama se u istoj polovini zreba nekoliko puta nadju Federer, Nadal i Marej, dok se u drugoj polovini zreba nalazi Novak i teniseri koji nikada nista nisu osvojili. Ili bih te pitao kako to da teniser koji stalno kuka kako mu smeta vrucina, u Australiji 4 puta trijumfuje, a tamo su ljudi padali u nesvest od vrucine. Ali pricam samo o USO...
    U cemu je problem sa dnevnim terminom? Mozda nekome ne odgovara vecernji termin? Mozda neko ne zeli da igra do ponoci ili cak i kasnije? Svakome nesto moze da smeta. Mozda bi sada navijaci RF trebali da lupetaju o teorijama zavere i kazu kako su organizatori namerno stavili Federera da igra uvece jer su znali da ce duvati jak vetar i da ce padati kisa? Mozda je zavera u pitanju!? Novakovi navijaci su juce okrivili i vetar i sunce i vlagu. Jel trebao sneg da pada da bi vi bili zadovoljni?
    Kako to da Nisikoriju nije smetao termin? Momak dosao premoren, igrao 2 meca od preko 4 sata i opet pobedio prvog na svetu. Uslovi su bas njemu trebali da smetaju, ne Novaku.
    Nisikori i Cilic do sada nisu mnogo toga osvojili, koliko ce osvojiti ne znamo, ali od sutra ce jedan od njih na USO imati isti broj titula kao Djokovic.
    A obojica ce imati manji zaostatak po broju GS titula u odnosu na Novaka, nego sto Novak ima u odnosu na RF ili Nadala.
    (mr, 8. septembar 2014 01:13)

    # Link komentara

  27. @da da da Bravo, otkrio si toplu vodu. Razlog zasto Rafa opterecuje Novakov bh nije nimalo "originalan", Rafa je levak kome je fh najbolji udarac, zbog toga je njegova omiljena varijanta protiv Novaka ( i svih protivnika koji igraju desnom rukom, a narocito onih koji imaju jednorucni bh ), razmena po dijagonali gde on sa fh napada protivnika u njegov bh, a dalje vec u zavisnosti od razvoja situacije. Tvoja opservacija da je Novakov bh los-katastrofalan je "istorijska" i verovatno ce napraviti revoluciju u shvatanju i tumacenju savremenog tenisa, jer se o tom njegovom udarcu do sada uglavnom govorilo u rasponu od najbolji na tour-u do najbolji u istoriji. Naravno i ovaj put si za svoje smesne tvrdnje ponudio argumente tipa "kad vam ja kazem" i "ja sam jos tada pisao." Analizom statistike Novakovih meceva lako bi smo dosli do istine: Novak manje gresi iz bh. A svako ko je gledao bar 5 ozbiljnih Novakovih meceva nema dilemu: bh je njegovov najpouzdaniji udarac. A vrhunac smejurije je kako je Novak pogubio meceve koje navodis, zato sto su ga protivnici nadmudrili genijalnom taktikom, da ga napadaju tamo gde ga najmanje boli. U stvarnosti je drugacije, svi se dobro znaju i svima je poznato odakle vetar duva. Igras u skladu sa opste poznatim stvarima, ako kroz igru primetis da stvari funkcionisu drugacije od ocekivanog, prilagodjavas se i menjas. Sigurno je Novak izgubio koji put zato sto je bh zakazao, ali tvrditi da je dobitna formula protiv njega "opteretiti bh" je smesno.
    (ivan petrovic crni, 8. septembar 2014 00:22)

    # Link komentara

  28. Novak je imao jedan dan vise za odmor pre polufinala zato je i igrao u ranijem terminu. Bolje da naucis pravila i propozicije pre nego pocnes da se pravis pametna.

    Po tvojoj logici trebali su Federer i Marin prvi da igraju iako su imali manje vremena za odmor. To samo mozak teoreticara zavere moze da smisli. Pomiri se sa cinjenicom da je Novak ispao od momka koji je pre polufinala igrao 2 uzastopna meca od 5 setova. Ako njemu nisu smetali uslovi, onda sigurno nisu smeli da smetaju nekome ko je prvi na svetu.
    Od sutra ce na US Openu biti izjednacen po broju titula sa teniskim velicinama kakve su Nisikori ili Cilic.
    (mr, 7. septembar 2014 21:02)

    Po kojim to pravilima i propozicijama jedan igrac igra sve dnevne termine dok neko drugi ima samo vecernje? I sta se desava po pravilima i propozicijama kad neki mec mora da se odigra sutradan jer nije mogao iz odredjenih razloga da se zavrsi isti dan? Da li se uzima u obzir dan vise-manje odmora? Koliko je Novak sveukupno odigrao takvih meceva po takvim uslovima a koliko Nishikori ili ostali teniseri zajedno? Da li takvi uslovi uzimaju mozda danak i da li svaki organizam podnosi isto/ Peng je izneta u kolicima, Karolina je vezbala servis dok se njoj ukazivala pomoc, po istim vremenskim uslovima. S obzirom da si ti tako vrstan poznavalac svega i svacega i jedini parametar ti je USO uputi nas neznalice koje jos GS su osvojili Nishikori i Cilic pa se mogu porediti sa Novakom ( mozes da ukljucis tu i Masterse i ATP WTF )
    (ako hoces, 7. septembar 2014 22:40)

    # Link komentara

  29. Novak je nesto najdragocenije sto nam se desilo u skorijoj proslosti.Uzivali smo u njegovim igrama,radovali se pobedama i bili ponosni na to smo istih korena.Sliku o nama je Novak iz dana u dan bojio sve lepsim bojama.Bili smo vazni,ziveli njegov zivot i na trenutak pomislili da ce to jako dugo trajati.On nam je bio zamena za sve nase neuspehe.A onda je Novak odlucio da postane suprug i otac.Bili smo strasno ljuti sto nismo bili u mogucnosti da preko Pink-a direkto gledamo njihovu svadbu.Novak nam se tada zamerio.Sve radosti,ponos i zadovoljstvo koje nam je darivao smo zaboravili i jedva docekali ova 3 uzastopna poraza.
    Samo da vas podsetim da je Novak jedan od 25 tenisera koji, je imao tu cast,znanje,upornost i kvalitet,da postane NAJBOLJI i prvi na listi (evo vec 111 nedelja).Takodje bih da vas podestim da je i Bjorn Borg vec sa 26 godina pozeleo da nesto drugo radi u zivotu.Tenis mu vise nije bila strast.Svedjanima Borgovo povlacenje nije tako tesko palo jer je citava plejada vrhunskih sampiona nastavila njegovim putem(Vilander,Edberg,Enkvist,Soderling...).Na zalost mi nismo Svedjani.Tu cast da neko nas ponovo bude PRVI tesko da cemo docekati.Sta nam je ciniti?Uzivajmo dok kod budemo mogli u Novakovim pobedama,budimo ponosni na njega i nadjmo se da ce ta radost trajati jos neko vreme.Na kraju i same uspomene mogu da budu VRLO lepe.Mi smo ipak jedni od retkih koji su imali PRVOG na ATP listi.
    (Boban Nikolic, 7. septembar 2014 22:03)

    # Link komentara

  30. Đoković mora jednom da prestane da daje nesmotrene izjave! Čudno se ponašao na terenu i to:da li je meč unapred dogovoren ili je stvarno izgubio.Danas je sve biznis, a posebno tenis.Od prvog dana navijam za Đokovića, ali mi se juče smučio sa svojim ponašanjem i svim drugim gledaocima se sve zgadilo i svi smo bili iznervirani.Rekapitulacija Đokovićeve igre: čudna i nenormalna udaljenost od crte;retko kada uspije prebaciti prvi servis, a često je grešio i sa drugim koji je išao na ruku protivniku;serve i udarci su ispod svakog nivoa,jače serviraju sve teniserke;loptice vraća isključivo na sredinu i igra za protivnika;odsutan i nezainteresiran kada loptica na metar od njega pada;spor i slabo se kreće;često se spopliće;nesiguran;preplašen,deluje bolesno i iscrpljeno;nema nikakve koncepcije,taktike i strategije i kao da ne pozna protivnika;igra mlahavo,lenjo i apsolutno dosadan tenis;nema nikakve borbenosti,požrtvovanja i agresivnosti tako da protivnika iscrpi i umori.Ukratko,to više nije onaj Đoković i pre susreta sa Japancem je rekao da imaju istog sponzora i tu nastaje sumnja.Šta je istina, ne znam, ali se vidi da Đoković igra slabo (možda je u pitanju gluma), da je psihički i fizički potpuno nepripremljen,igra nesigurno,promenljivo.Pa ako ne ide, može i da napusti taj sport i to je časnije nego da se ovako bruka i sam sebe sramoti.Dao je puno i postao je legenda u tenisu, tako da mirno može da napusti tenis.U životu svemu dođe kraj! Đoković se mora sam odlučiti kako dalje!
    (Milan, 7. septembar 2014 21:52)

    # Link komentara

  31. @Jova

    Mislim da je ovaj turnir bio DUPLI(!) "lucky strike" za familiju. Pa nisu oni tek neki uskogrudi navijaci kao vecina nas ovde. Ljudi imaju "big picture", kao sto rece Zona.

    Veliki pozdrav,
    (Gajetano, 7. septembar 2014 21:43)

    # Link komentara

  32. @jackie
    Novak je imao jedan dan vise za odmor pre polufinala zato je i igrao u ranijem terminu. Bolje da naucis pravila i propozicije pre nego pocnes da se pravis pametna.
    Termin mu je ispao mnogo bolji nego onaj koji je imao Federer, jer je mec izmedju Cilica i Federera prvo kasnio zbog kise a onda je duvao jak vetar koji je ometao igrace.
    Po tvojoj logici trebali su Federer i Marin prvi da igraju iako su imali manje vremena za odmor. To samo mozak teoreticara zavere moze da smisli. Pomiri se sa cinjenicom da je Novak ispao od momka koji je pre polufinala igrao 2 uzastopna meca od 5 setova. Ako njemu nisu smetali uslovi, onda sigurno nisu smeli da smetaju nekome ko je prvi na svetu.
    Sto se Federera tice, on je ispao, ali i dalje ima 5 puta vise titula na US Openu od Novaka. Federer moze da ispada jer je ostvario ogroman uspeh u karijeri, Novak to sebi ne moze da priusti jer i njegovo vreme polako ali sigurno prolazi, a onda ce da zali za silnim propustenim prilikama. Od sutra ce na US Openu biti izjednacen po broju titula sa teniskim velicinama kakve su Nisikori ili Cilic.
    (mr, 7. septembar 2014 21:02)

    # Link komentara

  33. @svasta
    Gde ti je onda Rafa da grize na poslednja dva GS-a? Nije ni on vise mlad a treba da stize Federera sa brojem osvojenih GS trofeja, sta ceka? Osim RG broj trofeja na ostalim GS nije toliko impresivan od jednog do dva. Stvarno verujes u njegove fantomske povrede i mislis da su tenis i sport samo to sto vidimo na terenu? Bas svasta. Za sve sto je Djokovic uradio s obzirom da potice iz ove bede od drzave mozemo mu samo cestitati a pomisao da ga kritikujemo i mislimo da o njegovom poslu znamo vise od njega je potpuno smesna. Niko sa ovih prostora mu u tenisu nije ni blizu i svi znamo da jos dugo nece biti. Sta ti to govori o formatu njegove velicine i realnosti navijackih ocekivanja?
    (samo taktika, 7. septembar 2014 19:44)

    # Link komentara

  34. mnogo je novak imao gresaka tokom karijere previse koje su ga kostale 4,5 gs titula. otpustanje doktora cetojevica zbog kojih je i imao 2011 da je ostao sigurno bi imao jos jednu god ili 2012 ili 2013. druga mozda jos veca rana zenidba i dobijanje deteta mogao je da saceka jos 2 god nista se tu ne bi promenilo ovako tesko da ce vise videti gs. janko posle deteta neverujem ni da ce vise da igra, jedan federer je posle dobijanja deteta uzeo 2 gs za 5 god. novak jos ulazi u 28 god sve manje sansi manje mu se trenira . ja mislim da ce posle 2016 eventualno 2017 penzionisati nije on tip federera, ferera, robreda i slicnih d aigra u 30-tim. mnogo je paznje u najboljim godinma posvecivao nebitnim stvarima koje su ga skretale sa tenisa. ovo su poslednje nedelje na prvom mestu dolaze mladji zeljni uspeha titula a njemu se sve manje igra i trenira. cudno sta ce covek da radi narednih 50 god u penziji, steta sto nije zapeo jos 2,3 god
    (kosmajac, 7. septembar 2014 19:36)

    # Link komentara

  35. @robin hud " Postoji niz tenisera koji imaju bolji forhend od Nadala."

    Ozbiljno bi trebalo da razmislis da predjes na bocanje.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aha, 7. septembar 2014 18:39)
    Mogu li sa tobom ili tebe da bocam.
    (robin hud, 7. septembar 2014 19:05)

    # Link komentara

  36. Novak Djokovic je prije tri nedjelje izjavio da mu tenis vise nije prioritet u zivotu. Njegovi postovaoci i obozavaoci u koje spadam i ja, bi trebalo da to prihvate kao cinjenicu umjesto sto dozivljavaju nervne slomove pred ekranom. Vec duze vrijeme Djokovic, i kada pobjedjuje, to vise ne radi u onom nekadasnjem stilu. U posljednje dvije godine je potpuno izgubio bekend paralelu, a danas ponovo ima velike probleme sa servisom. Zavaravale su nas pobjede ove godine na cetiri jaka turnira koje su, izuzev briljantne igre u finalu Majamija protiv Nadala, bile vise rezultat losije igre protivnika od kojih velika vecina i dalje ima veliki respekt prema Djokovicu. Danas Djokovic nema cak ni psihicku stabilnost koju je imao na pocetku karijere, a mentalna snaga koju je imao na vrhuncu karijere je sada samo san. U prvom kolu Svarcman mu je napravio dva brejka, u trecem kolu Sem Kvori takodje dva. Amplitude u nivou njegove igre postaju sve vece. Gubitak cetvrtog seta u finalu Vimbldona ove godine je bio nedopustiv. Duboko sam uvjeren da je sve ovo rezultat nedovoljnog treniranja, prevelike okupiranosti aktivnostima koje su daleko od teniskog terena. Iako mu jos samo dva osvojena Gren Slem turnira omogucavaju ulazak u elitni krug pet najvecih tenisera svih vremena, jasno je da za njega to ne predstavlja podsticaj da trenira jos vise. Stoga zaista mislim da je besmisleno da mi pokazujemo vise strasti prema Djokovicu nego sto on pokazuje prema tenisu.
    (Srdjan Jovanovic, 7. septembar 2014 18:56)

    # Link komentara

  37. ...mislim F1!
    (007, 7. septembar 2014 18:42)

    # Link komentara

  38. @robin hud " Postoji niz tenisera koji imaju bolji forhend od Nadala."

    Ozbiljno bi trebalo da razmislis da predjes na bocanje.
    (aha, 7. septembar 2014 18:39)

    # Link komentara

  39. @Milos Ne bih se slozio da je tenis nekome dosadio. Ali se slazem da Nadal najpametnije vodi svoju karijeru. Kad ne moze on ne forsira. Mnogi su mu zbog stila igre predvidjali ranu penziju, a na kraju ce on igrati duze od Novaka. Jer je shvatio i naucio da prihvati probleme i da ih savlada. To je velika sportska zrelost. Novak uz sebe ima ljude koji mu povladjuju umesto da su iskreni i da ga posavetuju kako treba. Videlo se da nije na svom nivou jos u Sinsinatiju. Verovatno je i sam znao da nije spreman za americku turneju, umesto da odmori i spremi se za nove izazove, on forsira i pravi sebi jos gore. Umara se, iscrpljuje, daje rivalima sansu da u naredne duele sa njim ulaze sa vise samopouzdanja.
    (istina, 7. septembar 2014 18:35)

    # Link komentara

  40. @samo taktika Zar zaista postoje ljudi koji veruju da Djokovic moze i treba sebi ds prisuti ispadanje u prvom kolu da bi sledece sezone branio manje poena??? Na gren slemu! Nadal i Federer mogu ako zele da ispadnu u prvom kolu mastersa, obicnog turnira, moze i Novak, ali na gren slemu? Rafa ispada na Vimbldonu jer od ozbiljne povrede kolena ima problem da igra na istoj, slabo se krece i lose postavlja, nesiguran je, iz cistog straha. Ali na svim ostalim slemovima Rafa grize. U poslednje tri, cetiri sezone osim Vimbldona igra finala gde god se pojavi. 2010 osvojio 3 gren slema, 2011 igrao 3 finala na gren slemovima(1 titulw), 2012 od 3 odigrana na 2 stigao do kraja(1 titula), u 2013 od 3 odigrana uzeo dve titule, 2014 od 3 na kojima je ucestvovao Nadal je na 2 usao u zavrsnicu(1 trofej). Momak grize na najvecim turnirima. Jedino to se bre broji, kakvi poeni, prva mesta. Federer ima 17 gren slem titula, mislis li da ga je briga za poene. Ti momci se bore za istoriju. Ko da kalkulise na gren slemovima, da li ste vi ljudi realni. Pa Novak bas kad nema Rafe treba da zapne da uzme pehar. I nije Nole vise u cvetu mladosti pa da moze da se napreze kao ranije, telo mu je istroseno. Sve treba da baci na slemove, kakvi poeni.
    (svasta, 7. septembar 2014 18:31)

    # Link komentara

  41. @(robin hud, 7. septembar 2014 17:11)
    Od Nadala bolji forhend ?...niko nikad niti će imati.
    (Oskar, 7. septembar 2014 18:17)

    # Link komentara

  42. Ne pratim tenis osim što čujem rezultate i ponekad pogledam vrhunske igrače. Koliko mogu da se setim kada je Novak imao onu svoju furioznu godinu kad za redom nije izgubio niti jedan meč,ne znam jel' to beše 2011, prvi koji ga je zaustavio bio je baš ovaj Japanac i to mislim pod Federerovim mentorstvom, bar su tako mediji pisali. Inače Novaka sam prvi put videla a i čula za njega kad je jednom igrao meč sa Anom,a ona je bila duplo krupnija od njega. Mislim da ga je pobedila. Naravno bio egzibicioni meč. Ali mislim da za njega ima još dobrih dana. Ne mora biti uvek prvi, ali ako taljiga, kako tako, od turnira do turnira, može još da zaradi lepe parice. Postoji i druga varijanta, kao onaj prezgodni Rus, koji reče da nije Nadal i Federed, da voli život i odlazi u penziju. Mislim da je postao neki poslanik u ruskoj dumi.Novak nije takvog kova kao što su Nadal i Federer. Voli egzibicionizam,svoj humor, skretanje pažnje po svaku cenu, džet set društvo, slikanje i druženje sa poznatim ličnostima, pripisivanje da je neverovatno harizmatičan a nešto i mnogo pametniji od ostalih. Srbi su čudan narod. Toliko podignu nekoga, da taj počinje da misli da je sami Bog, a onda su u stanju da ga tresnu. tako je bilo i sa drugim našim sportistima.
    (Mr, 7. septembar 2014 18:17)

    # Link komentara

  43. Novak treba da promeni onakvu defanzivnu igru jer ne donosi velike rezultate a mislim na GS. Covek ide na zamaranje protivnika i to sve prolazi dok ne dodje na obicno bolje spremnog Nadala ili recimo juce Nishikorija ili Vavrinke na AO.Igra se zasniva na zamaranje protivnika sto rece i Vilander juce. Novak u polufinalima i finalima ceka protivnikove greske a to nije bas mudro u toj fazi turnira.
    (maxim, 7. septembar 2014 15:59)

    Ako sam dobro shvatio poentu price Novak ide na zamaranje protivnika, to mu je stil igre ali juce kad Nishikori nije mogao da dise Novak je cekao njegove greske a mogao je vrlo lako da ga izmori do kraja!? Nesto mi je nelogicno u ovoj ''strucnoj '' analizi iz fotelje.
    Cela japanska i hrvatska nacija slave PRVI prolazak njihovih igraca u jedno GS finale u svojih 25- 26 godina a mi pljujemo i omalovazavamo cetvorostrukog osvajaca AO , dvostrukog osvajaca Wimbledona i osvajaca USO, ono izmedju da ne pominjemo. Ma bravo !
    Jedino mi je zao sto Novak odavno nije uzeo drugo drzavljanstvo. Bar se ne bi borio sa protivnicima na terenu, konstantnim udarnickim satnicama u podne, publikom sirom sveta i sa ovakvim vrsnim analiticarima njegove igre u sopstvenoj zemlji.Ljudi imaju pravo na izbor za koga ce navijati,ali odakle pravo da se toliko vredja covek koji je toliko postigao za razliku od anonimusa iza monitora koji bi mogli bolje ali eto ipak se opredelili da kritikuju druge. Ma lakse je, uz pivo i u debeloj hladovini.
    (Saki, 7. septembar 2014 18:13)

    # Link komentara

  44. Đoković je truba.
    Provukao se već protiv Čilića u Wimbledonu kada je Čilić pobijedio sam sebe.
    Da je Đoković igrao u zlatno doba tenisa u devedesetima, osvojio bi možda 1-2 Grand Slama i bio najviše do 5-6 mjesta ATP liste.
    (Rale, 7. septembar 2014 18:12)

    # Link komentara

  45. Nisam sklona da verujem u terije zavere, ali mi je jedna stvar bila prilicno cudna. Kada je Novak davao intervju na terenu, neposredno posle meca sa Endijem, pitali su ga sta ocekuje u sledecem mecu protiv Nisikorija. Pored uobicajenih komplimenata Japancu, rekao je "Imamo istog sponzora." Bilo mi je cudno zasto to uopste spominje. Ocigledno je da mu se ta cinjenica motala po glavi. Zasto, to samo on zna.

    U svakom slucaju, jucerasnji mec nije odigrao kao aktuelni broj 1.
    (City Girl, 7. septembar 2014 17:55)

    # Link komentara

  46. Nole, Nole-
    "Jpos jedna propustena sansa". SVARNO??? U ovju tvoju bih verovao da nisi igrao pola od ukupnog broja setova koje je Nisikori odigrao, tj. da si na terenu po vrucem i sparnom vremenu proveo samo polovinu vremena u odnosu na protivnika. Tu samo postoji dva objesnjenja. Prvo da ti jos uvek smeta "vruce i sparno vreme" usta sumnjam. Drugo, ponovo sevracam na ono o cemu pisem u ovoj rubrici vec vise godina da je tu opet namastanje zbog kladionica. Jer neka se posteno javi osoba koja je mislila ili napisala da ce u finalu US Open-a Grand Slam turninra da igraju Nisikori i Cilic.

    Ja ti zelim i dalje uspeh, ali "nevidljiva ruka" radi samo tako!
    Razocaran u ne-sportsko ponasanje koje je zavladalo u tenisu kao sto je to prisutno u fudbalu i drugim sportovima.
    Branko (Teniser) iz Amerike
    (Branko, 7. septembar 2014 17:53)

    # Link komentara

  47. Jedno mi nije jasno zašto se apsolutni obožavaoci lika i dela Novaka Djokovića stalno ljute kada istoga neko drugi kritikuje. U sportu je normalno da kada pobedite budete hvaljeni, a kada izgubite kritikovani. Niko Novaku ne osprava da je jedan od najvećih tenisera sveta, ali kada izgubi normalno je da je kritikovan. Ko bi normalan detetu koje dobije jedinicu u školi rekao da je to nebitno.Iskreno sam ranije pratio mnogo više Novaka, ali sam se umorio, sada često zaboravim i da igra, pogotovi što je evidentno pao u formi.
    (Pjotr, 7. septembar 2014 17:53)

    # Link komentara

  48. Neka razmišlja šta će i kako dalje u karijeri! Sad će da nastupi toliko očekivani i željena pauza! Njegova najgora američka turneja u dosadašnjoj karijeri! Sezona traje i tokom letnjih meseci kada se njemu tenis i ne igra a u tom delu godine je i Masters koji mu nedostaje - onaj u Sinsinatiju! Neka požuri da ga osvoji što pre jer bi moglo da se desi da neki drugi grad dobije pravo da organizuje Masters turnir serije 1000 pa mu onda neće nedostajati jedan nego dva takva turnira za zlatni Masters! Pre će Rafa Nadal osvojiti isti iako mu više nedostaje! Jedno je sigurno - posle ove eliminacije njegova karijera će iz stagnacionog toka u kome je duže vreme ili krenuti uzlaznom linijom ili će definitivno početi da opada što bi rezultiralo i brzom odlukom da okonča karijeru! Tu se javlja i pitanje dalje saradnje sa Borisom Bekerom, jer rezultati i nisu do sada bili bog zna šta. Da li vratiti Marijana Vajdu u tim, ne vidim ni Miljana Amanovića a prekid saradnje sa dr. Četojevićem je izgleda bila loša odluka! Sve u svemu Novak je na velikom raskršću u karijeri, neteniski događaji koji su iza njega i oni koji su pred njim umnogome će uticati na igre u najskorijoj budućnosti! Mogao je mnogo više naročito kad se pogleda broj izgubljenih gren slem finala ali što nije drugačije jedini i isključivi krivac je sam Novak Đoković!
    (alejandro, 7. septembar 2014 17:50)

    # Link komentara

  49. Šteta što zbog imidža i pritiska javnosti nije ispao još ranije a trebao je. Treba misliti na bodove i narednu godinu. Kad Nadala nije sramota da ispada u prvom kolu Vimbldona ne treba ni Novak da pruža više od toga. Na svakom turniru kada je Nadal "povredjen" ni Novak ne treba da "bude onaj pravi". Računica je jasna Nadal kao prošlogodišnji osvajač gubi više bodova nego Novak sa neigranjem u finalu i ćao. Sebi ostavlja prostor za narednu sezonu. Najvažnije da Novak što duze bude ATP no.1 a publika slobodno neka aplaudira Nišikoriju, Čiliću i ostalima koji nemaju šanse da ga stignu na listi. Priče o roditeljstvu su plitka opravdanja za takodje plitku publiku.
    (samo taktika, 7. septembar 2014 17:47)

    # Link komentara

  50. Bravo Nole majstore. Idemo dalje! Hvala ti sto je ceo sportski svet saznao za nasu zemlju zahvaljujuci tvojim uspesima i ponasanju. A oni koji nikad nista nisu uradili, uvek su najglasniji kriticari. "Patuljcima" treba oprostiti jer kompleksi su, kazu strucnjaci, dozivotna muka. Ziveo nam Nole 100 godina
    (dejan, 7. septembar 2014 17:45)

    # Link komentara

  51. I u mecu sa Marejem je bio ocajan. Marej je bio agresivniji,napadao je, ali nije izdrzao fizicki. Da je bio fizicki spremniji, verovatno bi Nole vec tada ispao. Vec tada su mogle da se naslute dalje nevolje, jer objektivno, Novak je daleko od vrhunske forme. Realno, Novak nije imao nikakve sanse da osvoji turnir. Mogao je da se eventualno doslepa do finala, a tamo bi ga Cilic sa ovako vrhunskom igrom lako preslisao. Mozda je i bolje ovako, mozda Nole izvuce pouke, ipak je verovatno i on svestan koliko je samo prilika svojom krivicom propustio poslednjih godina da se upise u nesporne velikane. P.S. Ne mogu ni da zamislim Nadala recimo, da ovako jadno izgubi polufinale gren slema od nekog Nisikorija.
    (aleksandar, 7. septembar 2014 17:44)

    # Link komentara

  52. Biseri svetskih dogadja se odigravaju kao svetske manifestacije na svake 4 godine ili kontinentalne na svake dve godine.Čak se i lige evropskih šampiona mogu staviti u red manifestacija koje su potrebne i logične.A tenis...na žalost zbog tolikog broja manifestacija dosadio je pre svega igračima a onda i gledaocima.Ako tokom godine imate takav cirkus od 4 gotovo svetska takmicenja poput GS ,jasno je da se igrači koriste kao mašine za pravljenje novca.Saberite broj turnira i fondove nagrada i videćete ko se tu i zbog koga takmici.U tom smislu žaliti nečiji gubitak kada će već za par meseci imati novu priliku TOP 8 u Londonu je sasvim zaludan posao.Primetice da Nadala niko ne pominje jer čovek odmara...mentalno i fizički.Što od popucalih mišića od prevelikog broja turnira...što od besmislenog održavanja tolikog broja turnira godišnje kojih se zasitio i on a i njegovi fanovi. Ovaj izgubljeni meč će dakle brzo biti zaboravljen jer cirkus i dalje radi.Nole,idi prijatelju odmaraj i spremaj se za ulogu oca, pusti jurnjavu za parama drugima koji ih nemaju ,odmori i ti a i mi gledaoci od tvojih uspeha a posebno od neuspeha koji nam sve manje znače, jer teniske manifestacije jasno je odavno nisu sportski nego sponzorski turniri!
    (Milos, 7. septembar 2014 17:34)

    # Link komentara

  53. Ko je to nama trudan? Ne razumem se u tenis pa neću ni da komentarišem Noletovu igru.To neka rade znalci.Ja ću da pročitam šta su napisali i to je to.Nego,mislim da je Nole najavio da ne očekujemo od njega baš sam vrh igre.Zapravo,ima junaka kada im je žena u drugom stanju a oni su isto tu negde.I oni su na neki način trudni i osećaju trudnoću.Ovo nije šala.Mislim da je Nole suočen sa tim fenomenom i moraćemo da se strpimo malo dok on ne izađe iz "drugog stanja".Naravno,njegova trenutna očekivanja nisu na planu tenisa već na planu uspešnog "porođaja" i veselja po tom pitanju.Za očekivati je.Gledao sam jednom slučajnom prilikom malog Noleta kako trenira.Jelena Genčić ga je tada trenirala.Taj mali se nešto stalno ljutio kada bi pogrešio.Likovi (amater teniseri)u kafe-bašti terena koji su gledali treninge (uz piće)su njega još tada "snimili" i videli kao velikog talenta i našu buduću tenisku zvezdu.Rekoše mi "Zapamti ovog malog".Nije prošlo mnogo i eto njega nešto starijeg na tv-u.Kasnije sam najviše voleo da čujem komentare baš tih amater-tenisera koji su nepogrešivo tumačili ne samo Noletove nastupe.Uostalom,Jelena je poznavala sve te likove koji su bili zaluđeniji za tenis i od samog Nadala jer su tenis stalno i igrali a ne samo gledali.Dakle,mi imamo odlične znalce i komentatore tenisa.Nole kao naš talenat i teniska zvezda ima još da porađuje u tenisu posle "porođaja" a nama ostaje da danas čestitamo Japancu na njegovoj upornosti jer je upravo uz upornost i Nole dobijao.
    (Lesa, 7. septembar 2014 17:17)

    # Link komentara

  54. Tom čovjeku smeta Sunce, vjetar, sparina, pa ja ne znam šta njemu ne smeta. Nishikori previše napada, Murray se predobro brani, Nadal je previše fizički spreman, Isner ima samo servis, a ostali su pak predosadni pa on nema motiva igrati sa njima. Kakav je to broj 1???? Činjenica je da netko teže podnosi vrućinu i vlagu, ali je isto činjenica da je to sve uglavnom u glavi. Očito je da je on fizički puno spremniji od Nishikoria kao i da je stizao jako puno lopti kada je vodio i bio u dobroj poziciji, ali nekim čudom mu uvjeti uvijek smetaju kad počne gubiti. Najbolje su mi one priče da ne navijaju zbog njega zato što je Srbin i da mu namjerno namještaju mečeve po najtežim uvjetima. Pa Nadal je ove godine u Australiji u onim užasnim uvjetima igrao 2 meča zaredom po najgoroj vrućini protiv Nishikoria i Dimitrova i nisam primijetio da se bunio iako je bar jedan od ta 2 meča po kvaliteti zaslužio večernji termin. Zato molim vas prestanite sa teorijama urote. Meni je stvarno nejasno kako publika ne podržava igrača koji stalno vrijeđa i dere se na ljude koji fer i sportski navijaju za njegovog protivnika, čovjeka koji zove 2 medicinska time out-a nakon gubitka 1. i 4. seta protiv Federera u ovogodišnjem finalu Wimbledona, a prije i poslije toga trči bez ikakvih problema i čovjeka koji se konstantno žali i viče na igrače jer pogađaju crte. Ne treba ni zaboraviti sva on trganja majici, lupanja po prsima i onog inaćenja/vrijeđanja svog najbolje prijatelja,kuma Murraya(Rim 2011.)
    (Tenis, 7. septembar 2014 17:15)

    # Link komentara

  55. Zasitio se Nole. Generalno ne pratim srpske sportiste i ekipe jer meni licno tesko je navijati za nekoga ko ne daje sve od sebe do pobede, nema ubitacan mentalitet i ne tezi ka perfekcionizmu. Na primer Nemci u fudbalu imaju kvalitete koji mene privlaci da navijam za nekoga.
    (Bane, 7. septembar 2014 17:15)

    # Link komentara

  56. Mozete li da zamislite opersku zvezdu koja na cetiri od pet nastupa kiksira - 'nisam to bio ja'. Ne gledam ja XXX Open zato sto je Novak Srbin, vec zato sto ocekujem TENIS, a ne psiholoske analize posle meca. Cao, imam i ja precih stvari u zivotu, kad je vec tako.
    (Vasilije, 7. septembar 2014 17:14)

    # Link komentara

  57. nace ga je Rafa dobio forhendom(najboljim udarcem ikada u tenisu ikada izvedenim od bilo kog tenisera)tako sto mu je silio bekend kad god je mogao
    (da da da, 7. septembar 2014 15:36)
    To apsolutno nije tačno. Nadalovi porazi od Novaka su svi posledica opterećanja njegovog forhenda. Pazi govorim o porazima Nadala a ne o pobedama. A za meč sa Nišikorijem sam siguran da se ne bi završio ovako da je igran u vreme drugog polufinala, a to važi i za finale RG. Postoji niz tenisera koji imaju bolji forhend od Nadala. Meč ne dobijaju igrači koji izvode udarce bolje od suparnika, nego igrač koji osvoji poslednji poen.
    (robin hud, 7. septembar 2014 17:11)

    # Link komentara

  58. slučaj ćilić je pokazao šta znači pozitivna i kompatibilna energija u boxu, đoković treba što pre da se reši bekera sa kojim izgleda kao da mu je izvukao svu pozitivnu energiju
    (johnny, 7. septembar 2014 17:03)

    # Link komentara

  59. Stvarno ne uspeh... osvojen GS, jedno finale,jedno polu i jedno 1/4.. par mastersa, prvo mesto najverovatnije do kraja godine..
    Au Nole stvatno si razocarao..
    (Vladimir, 7. septembar 2014 16:47)

    # Link komentara

  60. Kako god bilo, Novače, svaka tebi čast, al' iskreno.
    (aaaaa, 7. septembar 2014 16:38)

    # Link komentara

  61. Niko da pomene srce problema. Đokovići na US open muljaju sa televizijama još od čuvenog meča sa Rodikom kad Nole vodi 2:0 u setovima a onda čuveni Srđanov razgovor sa N.N. licem i gestikulacija ka Novaku i meč ide u 2:2 (iako je Djokonda igrao tako da je mogao da ga prebije treći set 6:1 ) I tek onda uzima set za 3:2. Ostvarena razlika u trajanju meča 1h45min ! Koliko je to prime time reklamnih blokova ekstra? E sad tom logikom ove godine Japanac u finalu je za Uniklo i njihove finansije kec na deset i ta sansa se ne propusta. I živi bili pa videli Japanac uzima turnir 110% a Đokovići su još jednom iskazali smisao za big picture. Oni koji se lože na neke fer play bajke, sportske motive u vrhunskom profesionalnom sportu eto te neke analize reterna, osnovne linije, dubine udarca i vlage u vazduhu ;)
    (Zona, 7. septembar 2014 16:37)

    # Link komentara

  62. "Teško da ćemo Nadala ili Federera videti da onako olako ispuštaju priliku da se bore za trofej."
    (kika, 7. septembar 2014 14:43)

    Nadala a pogotovu Federera na ovom turniru ni slucajno nisu stavili da igra 12 satu na 40 stepeni. On je bio zasticen kao retka zver i zajedno sa zrebom kreiranim prema njegovim sposobnostima su to bili faktori njegove borbe za finale i trofej.

    Da li svi ovi kriticari idu da igraju tenis u 12 sati na 40 stepeni i zato imaju empirijski dokaz kako treba igrati u takvim uslovima?? Posebni su napori i pozrtvovanja onih koji vole "tenis kao igru" i prate ga "kad god mogu."

    Mozda je Novak i bio malodusan ali ja odavno ne procitah ovoliku dozu arogancije i bezdusnosti i to u komentaru, gore navedenom, jedne zene.
    (II, 7. septembar 2014 16:33)

    # Link komentara

  63. Jedan problem ima Đoković. Nesporan talenat- i to svetski, nažalost tenis igra zato što mora, kao zaaposleni i MVP poslovne imperije koju su mu roditelji davno započeli prodajući kafu i čaj skijašima na Kop-u za skupe novce. Momak je mladost proveo udarajući besomučno po loptici, a onda je postao javno vlasništvo i sve je, njegovog ličnog života što se tiče, otišlo do đavola. On tenis ne voli, a pare ne mogu da kupe to što mu treba. Da je pametan, nestao bi iz javnog života, seo na planinu i razmislio šta i kako dalje. Problem je samo ta slava, kada se na to navikneš, teško je se posle skinuti... u svakom slučaju, pustite čoveka na miru, nema niko akcije kod njega.
    (Jim Jefferies, 7. septembar 2014 16:30)

    # Link komentara

  64. Nisam siguran koliko ce jos GS titula uzeti Djokovic i Nadal, samo da podsetim da je Federer od svojih 17 GS, 15 uzeo do 28 godine!
    (carlos, 7. septembar 2014 16:30)

    # Link komentara

  65. Novak je na svu srecu-ovim negativnim dusebriznicima,IPAK veliki sportista,jos veci covjek,altruista i sigurno je uradio za svoju zemlju i svoj narod vise nego sto ovdje neki mogu i da komentarisu.
    Decko je pride jednostavan, lijepo odgojen i vaspitan te je u svakom smislu pozitivan primjer svoj omladini srpskoj, a i sire...
    (alex, 7. septembar 2014 16:29)

    # Link komentara

  66. Baš šteta moga je da se okiti još jednom GS titulom ali nije...žaliće Nole za ovim porazom ali biće kasno!
    Neću da analiziram meč,ali čim je počeo da igra video sam da nešto sa njim nije u redu,te sam unapred prognozirao loš završetak:(.
    Samo on zna zašto je tako igrao,da li su to porodični problemi,vrućina ili nešto drugo...
    Samo se nadam da će se osvestiti i zaigrati bolje do kraja godine jer brani skoro sve same titule,a samim tim i PRVO mesto!
    PS Mislim da Čilić osvaja US open
    (NoleN1, 7. septembar 2014 16:26)

    # Link komentara

  67. Ja vise ni u sta ne verujem.Na zalost,ni Noletu.Voleo bih samo da znamo ako je tacno da se taktizira,propusta,slusa sponzor,neka kladionica,da se ne cimamo,navijamo,lomatamo po forumima,a oni to mozda citaju i smeju nam se.Kad bi znali kad je to,da cutimo,slegnemo ramenima, i da se secamo dana kad cist sport bio prioritet.Ali,jbg,licno ja,a i mnogi,odrastao sam kao sportista,i moja filozofija u ostalim sferama je tesno povezna sa sportom,i tako cu i da skoncam.Zbog toga i pratim,volim,navijam,prezivljavam.Mirna mi je savest,a njihova neka je njima na teretu.
    (nex, 7. septembar 2014 16:22)

    # Link komentara

  68. Kada se razbije mito o Novaku kao mentalno jakom igracu, sve stvari ce doci na svoje mesto.
    Novak je jedan od najslabije mentalno pripremljenih igraca, tu dileme nema, te iskusnom oku jednog psihologa to nikada nece promaci.

    U ovom porazu od Japanca, moguce, ne mogu da tvrdim 100%, izgleda su kumovale i neke van teniske stvari.
    Ako se analizira 3 set tesko se moze odoleti utisku da tu neshto "smrdi". Velikom novcu teshko ko odoleva.

    Ljudi, realno, posle drugog seta i 6-1 za Novaka, Nishikori je jedva na nogama stajao. Dajte da se ne lazemo...!!?? Da je Novak jednostavnom igrom nastavio da ga razvlachi od strane do strane ,Japanac ne bio mogaod a dishe, a ne da igra tenis...no gle chuda - u narednom, trecem setu, Novak odmah gubi prvi gem...???

    Na Vimbldonu mec Endi - Novak...Britanci , do tog momenta, 77 god. cekaju na titulu, gle chuda Novak gubi i oni uzimaju istu...reporteri na SKY TV, britanskoj, lichno slusham kako chudu ne mogu da se nachude da igra Novaka tako padne od dana do dana...

    Juce na US openu, Japanac predstavlja naciju koja 88 god. cehka na svog choveka da zaigra u finalu GS-a...gle koicidencije, opet je Novak taj koji gubi i eto tradicija se razbija (nema veze shto pre toga, ceo turnir Novak igra sjajno)...da ne spominjemo kako im je sponzor isti..

    Nekako Novak chesto figurira u tim "chudnim" rezultatima....
    (zoran, 7. septembar 2014 16:19)

    # Link komentara

  69. Teniseri imaju tu privilegiju da tokom godine imaju praktično 13 svetskih prvenstava. 4 GS, 8 obaveznih Nastersa i završni Masters na kraju godine. Tu ima mnogo propuštenih šansi ali na sreću ne moraju da čekaju dugo da bi dobili novu šansu. Novak, Federer i Nadal kad je zdrav su najkonstantniji teniseri već godinama! Svako moze da ima loš dan ali konstantnost da i kad nisi u formi stizeš lagano do polufinala to RETKO KO MOZE. Vavrinka, Čilić, Nišikori mogu da bljesnu kratko, da odigraju poneki meč kao u transu, ali tek kada spoje 3-4 vrhunske sezone pridruziće se velikanima. Ne moze se tvrditi kako se Novak nije zalagao jer onda bi meč bio mnogo kraći. Jednostavno se poklopila nešto slabija forma sa vremenskim uslovima koji mu ne odgovaraju i izvanredan protivnik koji je osetio da igra meč zivota. Ipak i takav Novak sa osrednjom formom biće u stanju da zadrzi broj 1, jer konkurenciji fali ta KONSTANTNOST i mogućnost da na svakom turniru stizu do same završnice! Ipak je Novak u najboljim godinama i prestrogo je analizirati da je propustio šansu jer nadamo se da će imati još 3-4 vrhunske sezone. Mozda je Federer propustio poslednju šansu za još jedan GS!?
    (Sava, 7. septembar 2014 16:17)

    # Link komentara

  70. Citajuci komentare vidim da mnogi Novakov poraz dozivljavaju licno,pokusavajuci da na taj nacin lece neke svoje komplekse.Mislim da treba ukinuti mogucnost ostavljanja komentara jer sve ovo ima za posledicu negativnu konotaciju.Citam komentare jer se nadam da cu procitati neki duhovit,inteligentan i racionalan komentar,kojih gotovo i da nema.Internet je danas dostupan svima ,pa samim tim svaki pamtenjakovic moze da ostavi komentar.Nadam se samo da Novak ne cita ove gluposti.
    (petar, 7. septembar 2014 16:14)

    # Link komentara

  71. Bilo kako bilo sutra ce i neki Nishikori ili Cilic(iako su dobri teniseri nema sta) imati isti broj titula na US openu kao i Djokovic! Novak treba da promeni onakvu defanzivnu igru jer ne donosi velike rezultate a mislim na GS. Covek ide na zamaranje protivnika i to sve prolazi dok ne dodje na obicno bolje spremnog Nadala ili recimo juce Nishikorija ili Vavrinke na AO.Igra se zasniva na zamaranje protivnika sto rece i Vilander juce. Novak u polufinalima i finalima ceka protivnikove greske a to nije bas mudro u toj fazi turnira. Ok napadao je Nadala na RG i ostalim turnirima ali to je zato sto je Nadal isto defanzivac ali nije bio dovoljno spreman da to iznese do kraja. Ne bitno sad Nadal ili bilo ko drugi Novakova ofanzivna igra je postala jako slaba.Mislim covece ako dobijes loptu na sred terena(mislim blizu servis polja)i to ne znas da zavrsis winerom u vecini slucajeva onda nemam sta pricati vise. Igra na mrezi na nivou rekreativca. Smec tvrdim da imam bolji a igram rekreativno tenis. Pa zakucaj tu lopticu a ne da ti vracaju ko detetu. Koliki je talenat za igru sa osnovne linije toliki je antitalenat za igru na mrezi i smec.
    (maxim, 7. septembar 2014 15:59)

    # Link komentara

  72. Sto se mene licno tice, moze da ne pobedi ni jedan vise mec u zivotu, on je svoje uradio, i za sebe i za domovinu. Ipak..Jesam zensko, ali po mom, mnogo se rano ozenio. Dovoljno je da mu je gospodja prethodne veceri rekla da joj nije dobro, on kakav je, poremetio se. Nije svako stamena Mirka, niti hladnokrvni Federer. Druga varijanta je da ima muvacine i u tenisu, sto nije iskljuceno, ko je verovao da ce Armstrongu uzeti sve titule. Ko zna od cega se Nadal oporavlja,ko zna da li je povredjen zaista ili je nesto drugo u pitanju. da li je Uniqlo pljunuo pare da japanac bude pobedi, to necemo nikada znati...A da je bas bilo do vremena. Cisto sumnjam
    (Jovanka Orleanka, 7. septembar 2014 15:57)

    # Link komentara

  73. Nista novo. Novak na USopenu igra polufinala i finala a drugi osvajaju. To pisem od 2012 i sve je isto. E sad klasican primer sta znaci rec Relativno: To vam je kada imate 8 polufinala od toga 5 finala na svojoj omiljenoj podlozi a samo jedna titula. Neko bi rekao sjajan uspeh rezultat za istoriju ali i neko drugi bi rekao gubitnik na svojoj omiljenoj podlozi od 8 mogucih trofeja on uzme samo jednom 2011 kada je igrao atomski tenis. E to vam je Relativno, Upravu su i jedni i drugi samo sto ovo drugo mnogo boli....To je sport dolaze drugi mladji jaci koji imaju vise volje i zelje za treniranje, sto uzmes uzmes sanse se tesko ponavljaju kao i u zivotu. A i Nole je Srbin nije Nemac da je Nemac verovatno bi imao jos 2 do 4 GS...…..
    (NS, 7. septembar 2014 15:37)

    # Link komentara

  74. Jos jednom: dobar servis,opterecenje bekenda + faktor x(sunce,vreme),Novak verovatno gubi mec
    (da da da, 7. septembar 2014 14:36)
    U pravu si samo za ovu treću stvar, rezultati i komentari pravih stručnjaka te u tome demantuju. Rafa nije dobijao Novaka na bekendu, dobijao ga je forhendom. Svi koje si nabrojao su dobijali dosta poena bekendom ali paralelama. Novak je u poslednje vrema sam kriv jer je počeo da igra isuviše dug bekend u sredinu umesto da ga skraćuje u stranu, bojeći se paralele Vavrinke i ostalih. I dalje tvrdim da su vremenski uslovi najveći Novakov neprijatelj, on to vuče od početka i samo je delimično to uspeo da savlada.
    (robin hud, 7. septembar 2014 15:00)

    Po tvom odgovoru zakjlucak je da ga je Japanac dobio zato sto je bilo sunce!!!bravo svaka cast
    Ja stvarno ne znam koje si ti mec gledao,mozda ovaj-

    Japanac Nisikori je bezveze servirao,imao je 20+ duplih gresake,nije mu opteretio bekend
    Novakov ritern je funkcionisao savrseno,nije igrao bekend slajs,paralela odlicna dijagonala jos bolja, savrseno,nije pravio greske iz bekenda,sve bitne poene je dobio na bekend...itd

    Sad lepo,sedi pa pogledaj opet te poraze.....odlican servis+opterecenje Novakovog bekend(koji je ove godine katastrofa+bitne poene u razmenama i u bitnim trenucima gubi na cuvenu paralelu iz bek.!!!!!!)-vreme+sunce-verovatno poraz

    Inace ga je Rafa dobio forhendom(najboljim udarcem ikada u tenisu ikada izvedenim od bilo kog tenisera)tako sto mu je silio bekend kad god je mogao
    (da da da, 7. septembar 2014 15:36)

    # Link komentara

  75. Nole preispitaj se, ili kriza, ili je kraj. Odluči se, ili će ćeš se vratiti u formu, ili ćeš kao Federer služiti novim mladim teniserima da se hvale unucima kako su brisali patos sa najboljim igračom svih vremena. Kako god bilo želim ti sve najbolje, alu znaj svake noći, kad igraš tamo negde u Srbiji ljudi bdiju, grickaju nokte, a u toku dana gazde ih kinje jer su neispavani. Imaj dozu odgovornosti, budi iskren.
    (Pjotr, 7. septembar 2014 15:35)

    # Link komentara

  76. Ponoviću se po ko zna koji put, razlog ovog i nekih drugih poraza (RG ove godine) je što Novakova igra trpi po onakvim vremenskim uslovima (kombinacija vrućine i veće vlažnosti vazduha). Jednostavno čovek igra sa manje energije zbog vremenskih uslova i to ne da ne sme, nego treba da bude opravdanje, ustvari objašnjenje. Ubeđen sam da bi dobio meč da je igrao nekoliko sati kasnije i to verovatno tako što bi iscrpeo Nišikorija.
    Posebna priča su organizatori, zbog kojih mi je drago što je Federer ispao. Voleo bih da mi neko objasni logiku da 1. nosilac u muškom singlu igra u podne, a atraktivno finale ženskog dubla oko pola 7. Danas se tog finala verovatno jedino sećaju učesnice meča i možda ono malo publike koja je bila prisutna. Providno i umobolno.
    (jackie, 7. septembar 2014 12:26)
    Potpuno se slažem,samo bi se nadovezao,hteli su normalno da ispadne Novak,kako bi Roger došao do 18.slema ali normalno ima pravde u svemu tome,pa je Čilić oduvao Federera sa terena.Da ne budem shvačen pogrešno,Kei je zaslužno pobedio ali videlo se u 2. setu,kako Nole može potpuno da razoruža Nisikorija.
    Ima istine u tome,nisam profesionalac ali igram tenis i stvarno je velika razlika igrati po velikoj vručini ili obratno.Jeste Novak bi rekao da je isto za oba tenisera ali znamo kakve zdravstvene probleme je imao sa disanjem,verovatno nekim delom još ima.
    Da su organizatori bili pošteni prema Noletu,igrao bi u normalno vreme i sad bi verovatno pričali o šansi za 8. titulu.
    (Nikola K, 7. septembar 2014 15:31)

    # Link komentara

  77. Mislm da se svi secate filma Roki 3, nasao sam sebi za pravo da uporedim Novakov problem u glavi sa onim s cim se nosio Roki u tom trecem delu. Jednostavno Novak nema onaj pogled u ocima, eye of the tiger, ubilacki pogled, zelju za pobedom. I juce sam to komentarisao, i dalje ne mogu da se otrgenm utiska da od 2011 Nole igra taman koliko treba, previse se oslanja na protivnicke slabosti a manje na svoje mogucnosti, ceka da se protivnik ispuca ako uopste udje psihicki spreman u mec i onda malo doda gas i to je to. I opet kazem jedini objektivni razlog tome vidim u nedostatku motivacije, zelje, e sad da li je ona uzrok mentaliteta naseg, ili samog Djokovica to nikad necemo znati. Ono sto Ozmo nije spomenuo je neverovatna cinjenica da se Nole juce pri riternu plasio da odigra bekend i ja mislim prvi put od kad ga gledam vise puta za redom obilazio lopticu da bi udario forhend a ne bekend. Upamtite jedno ono sto Novaka izmedju ostalog izdvaja od svih tenisera je taj dvorucni bekend pri ranom penjanju, po tome mozete videti da li je Novak onaj pravi i raspolozen za igru, ako mu taj udarac ne ide, ne zeli da ga igra, on ne moze da dobije taj mec, pogotovo u vaznim i tesnim mecevima kao sto je ovaj. Pronaci nacin da se vrati ona zelja, motivacija da li promenama u ekipi oko njega (trener, sparing igrac, itd) ili necem drugom, a on najbolje zna sta je to. Napred No1e!!!!!
    (Dacha, 7. septembar 2014 15:30)

    # Link komentara

  78. Novak je jedan od najvećih luzera u istoriji tenisa. Neka me neko podseti ima li iko od kada se tenis igra toliko izgubljenih finala i polufinala na GS?
    (oberin martell, 7. septembar 2014 12:00)
    Ma najbitnije je da svi vi koji ostavljate negativne komentare, ste najverovatnije vrhunski stručnjaci u poslu kojim se bavite , priznati u zemlji i u svetu, profesionalno i privatno ostvareni i ispunjeni , pa imate svako moralno pravo da komentarišete tuđi vredan radi i uspeh.
    Maja
    (Maja, 7. septembar 2014 14:19)
    Kad procitam ovakve odgovore uvek volim da se umsesam u pricu
    Ajde Maja u cemu si ti to strucnjak, gde si ti to priznata, sta si uradila....
    tako moze svako svakom da odgovori i sta god ti da napises ja opet mogu vise jos da dodam
    Da si ti Maja sela i pogledala da li ima neki teniser koji je izgubio vise GS finala i 1/2 od Novaka(koji je izgubio 17x - 7 finala i 10 1/2), pa da si lepo odgovorila coveku,to bi bio pravi odgovor
    Ovako, tvoj komentar pokazuje da je plod tuge/besa zbog Novakovog poraza ili kompleksa vrednosti-to se vidi,to ce ti reci svaki psiholog

    Federer je izgubio 19x (7 finala i 12 polufinala),tako da je po tom osnovu Federer veci luzer od Novaka
    Ti porazi su za 90% tenisera nedostizni(koji nikad nisu igrali GS 1/2),samim tim su i uspesi za iste,po tome je Novak bolji od Federera ali je opet losiji od Nadala(9x 6 finala i tri 1/2)

    Molim te Maja,ne odgovaraj kao "malo dete" jer to nisi,verovatno si zrela osoba,sedi, smisli pa objavi
    (oliver nedeljkovic, 7. septembar 2014 15:22)

    # Link komentara

  79. Krivo mi je zato sto "prosipa" GS trofeje na sve strane, ali i drugi su zeljni i gladni uspeha. Novak nema u sebi tu crtu da bude nemilosrdan, da bude "ubica" na terenu, i kada na to dodamo njegove nedostatke na fizickom planu, jasno je zasto vec sada nije na 10+ osvojenih GS. Ako do kraja karijere popuni rupe, a vrlo ih je malo ostalo, Sinsinati, RG, Olimpijsko zlato, obezbedice sebi mesto na listi besmrtnih tenisera. Nama ostaje da se radujemo, patimo i da uzivamo dok traje njegovo neverovatno tenisko putovanje.
    (Marinko, 7. septembar 2014 15:18)

    # Link komentara

  80. Svi opažaju da je Novak igrao slabo, niko da se upita zašto ( i kako ) je Nišikori igrao onako dobro, u svom prvom polufinalu, iscrpljen posle onako dugih mečeva. Citiraću sebe »Ljudi smo skloni zaboravljanju ali sjetite se samo prošle godine, kad je Nadal jurio Novaka kakve je žrebove imao. Smiješne. Još kad mine dobro spreme…« – napisano odmah posle žrebanja na ovogodišnjem AO ( US open: Novak, Rodžer ili neko treći? ).

    Mine se posebno spremaju, na žalost – dok su potrebne ( bojim se da će u finalu Nišikorija pustiti niz vodu, svoje za ovaj turnir je odradio ). Voljela bih da me demantuje i da u nastavku kariere briljira i nastavi s dobrim partijama, nisu ni meni draga ova moja razmišljanja. Kad jednom počneš sumnjati, pomno pratiš znakove kraj puta ( eh, Gajetano, pratim ih, nažalost, od W 2012, 2013 posebno ), mnoge stvari postanu jasnije. Nije meni toliko do lupanja glave, neznanje jeste Božji blagoslov, ali ako ništa drugo, lakše mi je posle ovakvih poraza, koje sam nekada baš odboljevala.

    Zaključujem, kao i uvjek, optimistično. Nek je nama Novak živ i zdrav, ima dana za megdana, imao je on svojih pet minuta, imat će ih još, bez brige.


    Pozdrav svima
    (Jova, 7. septembar 2014 15:17)

    # Link komentara

  81. Zao mi je sto se Nole nece boriti za titulu. No, s druge strane drago mi je videti dva nova lica u finalu. To je dobro za tenis. Postajalo je monotono Nole, Rafa ili Fedex...
    Navijam za Cilica!
    (irinaki, 7. septembar 2014 15:14)

    # Link komentara

  82. Ovi svi filozofi ovde a nikad se nisu ni bavili bilo kojim sportom. Covek je izmoren, motivacija nije tu. Razmislja covek I nekim drugim stvarima. Pre svega on je covek a ne masina. Treba mu odmor.
    (David Pantovic, 7. septembar 2014 15:14)

    # Link komentara

  83. dobra analiza, dodao bi samo slje: nije mi poznato u istoriji da je neki teniser kao nas djokovic imao toliko pogresnih poteza i odluka koje se ispostavile kao fatalne za njegovu karijeru. prva greska je bila nepotrebna promjena reketa, trebalo mu je godinu dana da se navikne na promjenu,druga i najveca odlazak doktora cetojevica sa kojim je postao pravi sampion, a treca i poslednja greska je dovodjenje bekera umjesto vajde...previse propustenih GS finala i pogresnih poteza...sve je izvjesniji njegov kraj...ostaje neki gorak osjecaj da je mogao puno vise..u tom je i razlika izmedju njega i nadala :(
    (aco, 7. septembar 2014 15:12)

    # Link komentara

  84. Da, sada je svaki neosvojeni grend slem propustena prilika, posle bitke su svi pametni. A da li se neko pita kako je Novak dosao do tog nivoa, koliko je truda ulozio za uspehe, za prvo mesto ATP liste. Mi ovde na Balkanu samo znamo da kritikujemo, uglavnom bez pokrica. Novak je odigrao osmo uzastopno polufinale (ej osmo) i jel to neuspeh? Pa sta bi Ameri dali da imaju takvog tenisera, jer posle Samprasa i Agasija nemaju nijednog vrhunskog igraca (Rodik je bio dobar ali ne vrhunski i konstantan igrac). Takodje, godinama neki teniski komentatori salju Rodzera u penziju, Novak osvojio najprestizniji teniski turnir i ne vredi, opet ne valja. Vise Ameri cene Novaka nego ovdasnji teniski komentatori.
    (Soundwaweserb, 7. septembar 2014 15:06)

    # Link komentara

  85. Dobar tekst. Najbolji presek mec dao je Vilander u svojoj emisiji, on je otprilike rekao: Nisikori je izasao da pobedi, a Novak da izmori protivnika jer je znao da je ovaj igrao dva maratonska meca pre polufinala".
    Cela americka turneja je bila katastofalna po Novaka i ma koliko se trudili komentatori sa rts-a, sportkluba i eurosporta da njegovo igru prepisu vencanju ili buducem rodjenju deteta to jednsotavno ne pije vodu.
    Novakova igra se raspala posle Vimbldona, i ako ovako nastavi veliko je pitanje kada ce opet vratiti na isti nivo.
    (igor, 7. septembar 2014 15:00)

    # Link komentara

  86. Jos jednom: dobar servis,opterecenje bekenda + faktor x(sunce,vreme),Novak verovatno gubi mec
    (da da da, 7. septembar 2014 14:36)
    U pravu si samo za ovu treću stvar, rezultati i komentari pravih stručnjaka te u tome demantuju. Rafa nije dobijao Novaka na bekendu, dobijao ga je forhendom. Svi koje si nabrojao su dobijali dosta poena bekendom ali paralelama. Novak je u poslednje vrema sam kriv jer je počeo da igra isuviše dug bekend u sredinu umesto da ga skraćuje u stranu, bojeći se paralele Vavrinke i ostalih. I dalje tvrdim da su vremenski uslovi najveći Novakov neprijatelj, on to vuče od početka i samo je delimično to uspeo da savlada.
    (robin hud, 7. septembar 2014 15:00)

    # Link komentara

  87. posto tvrdite na je Novak ove godine najbolji na GS-ovima

    Odgovor je nije

    Nadal ima 1/3-33%
    Djokovic 1-4-25%

    Nadal ima 16 pobeda i 2 poraza-89%
    Djokovic ima 22 pobede i 3 poraza-88%

    Brojke govore sve

    Novak je prvi na atp listi jer Nadal nije igrao Toronto, Sinsinati i Us open,samo zbog toga(da je Nadal igrao i osvojio sva 3 turnira bio bi br.1)

    sve ce se obrnuti do kraja godine,cekajte videcete
    (procenat, 7. septembar 2014 14:52)

    # Link komentara

  88. Izuzetno cijenim Noleta i njegove dosadasnje rezultate.
    Citam pojedine komentare kako je Nole kao broj 1 mora da igra po danu po najvecoj vrucini.Vi koji se razumite u tenis vjerujem da znate da je kako postoji tenis vecernji termini uvijek rezervisani za legende,tj za Federera.Ja se uopste ne slazem sa ovakvom logikom,ali nazalost je tako.Ovo sto pisem vjerujte tacno je 100%,jer sam i cuo na TSN prije nekoliko dana.
    Idemo Nole!
    (Deda sa Romanije, 7. septembar 2014 14:51)

    # Link komentara

  89. Vaš komentar gospodine Ozmo je potpuno na mestu. Pratim Novaka od samih njegovih početaka, jednostavno volim tenis kao igru i gledam teniske mečeve kad god mogu. Meni kod Novaka najviše smeta ta njegova malodušnost, nezainteresovanost, ne znam ni ja kako to da nazovem. Tako sam volela da vidim onaj njegov pogled tigra, da se u svakoj varnici oka oseti glad za pobedom, želja da se dobije meč. Setimo se njegovih izjava da je posle polufinala Madrida 2009 godine hteo da ostavi tenis. Pretpostavljam zato što je znao da može više, ali trenutno nije išlo. Nadal je kralj šljake i teško će neko njegove rezultate na toj vrsti podloge prevazići. Ali meni smeta ta njegova bezvoljnost, nedostatak želje ili motiva (pa pogledajmo Federera-33 godine toliko GS, Mastersa, nedelja na prvom mestu i on se i dalje bori i igra). Teško da ćemo Nadala ili Federera videti da onako olako ispuštaju priliku da se bore za trofej. Ako sa Bekerom ima ugovor do kraja sezone neka dobro razmisli hoće li mu i dalje plaćati, a ja zaista ne vidim neki napredak u njegovoj igri. Sećam se jednog turnira u Americi, mislim da je tada Tod Martin bio u štabu, kada je Vajda izašao iz lože, jer nije mogao da gleda bezvoljnog Novaka. Mene je juče bilo sramota da gledam onakvog Novaka. Čemu onoliki slajs udarci i čekanje na grešku? Pa taj udarac je defanzivan, a on ga je stalno eksploatisao i navikao Japanca na njega.Konstantna defanziva nije njegova prirodna igra. Na terenu je fokus na lopti i protivniku, ne na publici.
    (kika, 7. septembar 2014 14:43)

    # Link komentara

  90. Nole opet na kraju meca pokusava da se zagrli sa protivnikom. Ovaj ga je japaner zesce iskulirao, ne kapiram sta ce mu to u zivotu.
    (Nikkor, 7. septembar 2014 14:42)

    # Link komentara

  91. @ jackie
    Delim tvoje misljenje o satnici.
    U Londonu se polufinala igraju u isto vreme na dva terena. Na US Openu se igra tako da je mec Novak - Marej poceo kasno, cak i za amere a zato je polufinale pocelo u podne! Sve to izgleda kao da su zeleli da Federer uzme GS. Odavno je poznato da se veliki sponzori pitaju pred zreb. U Novakovoj polovini su bili skoro svi iz Top 10. Ipak, Novak je odigrao kako je odigrao, Kei a i Marin kasnije su zasluzili finale.
    (dantes, 7. septembar 2014 14:40)

    # Link komentara

  92. @ jackie
    Delim tvoje misljenje o satnici.
    U Londonu se polufinala igraju u isto vreme na dva terena. Na US Openu se igra tako da je mec Novak - Marej poceo kasno, cak i za amere a zato je polufinale pocelo u podne! Sve to izgleda kao da su zeleli da Federer uzme GS. Odavno je poznato da se veliki sponzori pitaju pred zreb. U Novakovoj polovini su bili skoro svi iz Top 10. Ipak, Novak je odigrao kako je odigrao, Kei a i Marin kasnije su zasluzili finale.
    (dantes, 7. septembar 2014 14:40)

    # Link komentara

  93. @sumnjivo lice Apsolutno najtacnija analiza. I sam sam pisao slicne stvari o tome. Jednostavno, kad je Novak naostren, spremam, agresivan na terenu - sve zavisi samo od njega, jer mu niko ne moze parirati, osim Rafe na RG. Defanzivnom igrom, koju verujem nenamerno sprovodi vec 2 godine, nista ne zavisi od njega, vec od toga kakav dan ima protivnik. On oma solidnu defanzivu, ali ni izbliza kao Rafa i Marej. Oni su takvom igrom osvojili mnogo trofeja - Novak nijedan! I ako ovako nastavi nece ih ni biti, jer ce se uvek pojaviti neki Conga, Robredo, Sten ili Kei. Novak mora da vrati silinu, ostrinu, igru iz terena, ali sa osnovne linije, bez nepotrebnih izlazaka na mrezu, jer to nije njegova igra. I mora da podigne psihu: juce je sve bitne poene uprskao neverovatnim, pocetnickim greskama, koje ni sa 20 godina nije pravio.
    (veliki strumf, 7. septembar 2014 14:40)

    # Link komentara

  94. Nedostaje mi velika trojka, i uopste mi nije dosadno kada dominiraju. Uopste. Isto imam utisak da kada nema nekog od najvecih rivala, u ovom slucaju Nadala, Novak nema istu motivaciju. Igra bolje i vise osvaja kada je drugi na listi. Nedostaje mi vreme kada su svi bili u vrhunskoj formi i kada su uglavnom svi bili u zavrsnici. Neki kazu da je to dosadno, ali to su bili najbolji mecevi, tenzija, nenormalna mentalna bitka, borba za prestiz, velika imena, koja zele da u sportskom smislu rasture, slome i nadigraju onog s druge strane mreze. I bilo je jako neizvesno ko ce od trojke ili cetvorke uzeti slem. Nadam se da ce se trgnuti i da ce nam podariti bar jos jednu godinu fantaaticnih borbi na slemovima. Dakle navijam da budu zdravi i u formi i Nadal i Novak i Federer. Pa i Endi, sto da ne...nedostaje i Delpo. Ajmo momci, pokazite da jos niste za staro gvozdje. Iskreno, ne verujem da ce ih se tako lako otarasiti, bez obzira sto sada stvari ne deluju obecavajuce. Novak nek odigra kako odigra sad do kraja sezone, pa od januara, neka pali i zari. Motivacija....neka bude "ne damo vam tron". Kad si mlad, probijas se. Kada si stariji, zelis da pokazes mladjima i odrzis lekciju, sto da ne. Inace ovaj tip motivacike se najvise vidi kod Federera, Nadal uvek daje max, a Novak kad mu padne tron i kad preko puta vidi najvece rivale.
    (v, 7. septembar 2014 14:37)

    # Link komentara

  95. Saša Ozmo
    radis dobre, nekad cak i vrlo dobre analize,ali nisi rekao najbitniju stvar

    Recept za pobedu protiv Novaka je odlican servis i da mu se optereti bekend(koji je vec 3 godine los,ove godine katastrofalan)
    Nadal je prvi koji je formulisao ovaj recept
    2012(izgubio je AO iako je bio bolji u tom mecu,na 2:2,2:4 i 15:30-imao je mali aut na "otvorenoj strani",taj aut ga je skroz poremetio,100% sam bio siguran da bi Nadal dobio taj susret/taj poen je odlucio)
    Ja sam jos tada pisao(jer sam primetio),da je Nadal pronasao recpet za "Novakovu 2011" i da ce mu se taj poraz vratiti velikom pobedom(RG 2013)

    AO 2012-to je poslednji poraz Nadala od Djokovica na GS-i ostace-jer je recept pronadjen,kao kad je Rafa nasao "lek" za Federera posle Wim 2007-koji mu je isto poslednji poraz od Fed-a na GS-ovima

    Vavrinka,Conga,Robredo,Nisikori su ga pobedili tom igrom
    Monfils je pobedio samoga sebe(iako je bio bolji) i imao ga je
    Isner ga je "imao" na IW
    Raonic u Rimu
    Cilic na Vimbldonu
    Zil Simon u Sinsinatiju
    Svi su igrali po tom "receptu"
    U mecevima protiv tenisera koji su koristili ovaj "napad",igru,(ove godine) Djokovic ima 5 pobeda i 5 poraza

    Jos jednom: dobar servis,opterecenje bekenda + faktor x(sunce,vreme),Novak verovatno gubi mec
    (da da da, 7. septembar 2014 14:36)

    # Link komentara

  96. Profi teniseri ne igraju toliko za prvo mesto na ATP listi, mada im je i ono bitno, vec pre svega za Grand-slam titule. Novak ih do sada ima 7, sto je, po meni, izuzetno malo za igraca takvog kvaliteta. Federer i Nadal imaju 17 i 14 ako se ne varam, a sasvim sam siguran da nisu za toliko bolji igraci od njega, ako to uopste i jesu.
    Zbog toga je zal za ovim GS jos veca jer mu je ovde put bio najprocisceniji. Nadala nema, Federer je vec ispao, kao i Vavrinka, koji mu izuzetno ne lezi. Mareja je eliminisao i pehar je vec bio na vidiku. Steta, velika steta, jer samo 4 prilike godisnje ima za titulu. Jos ako se uzme u obzir da je RG jako tesko uzeti, pored Nadala, a i da trava bas i nije podloga koja Novaku odgovara, dolazimo do cinjenice da 1 titula na US openu jeste jako malo za kvalitet igre koji Novak ima na betonu. Primere radi na AO ih ima 4, a strucnjaci cak tvrde da mu podloga u Njujorku vise odgovara od one na AO.
    Novak je usao u novu fazu zivota, sigurno se pomalo zasitio napornih treninga, a i zelja za titulama ne moze biti vise velika kao kod igraca koji ih se nisu naosvajali, ali ne bih brzo otpisao Novaka, jer je mnogo puta pokazao da ima strahovitu moc povratka. Setite se polufinala US opena 2011 protiv Federera. Mec lopta za Federera i ritern za spice kojim Nole preokrece i dobija, ne samo to polufinale, vec i kasnije finale. Procice mozda i godina, mozda i dve dok Noletu ne slegnu utisci vezano za dete i ponovo ce Nole biti osvajac Gs titula.
    (sasak, 7. septembar 2014 14:33)

    # Link komentara

  97. Njegova malodušnost sve više dolazi do izražaja.
    Bravo za Čilića !
    (arobksen, 7. septembar 2014 14:30)

    # Link komentara

  98. Ta, ajte, molim vas! Ta, zar svima, ako nije bilo jasno šta se to dešava sa "našim Noletom", ondak je barem bilo očigledno da je "Naš Nole" u poslednja dva gema četvrtog set prosto nameštao lopte tom Japancu na udarac. Pogledajte Borgov komentar! Ako je ceo Japan poludeo, kako divane, kakvu korist je od toga izvukao "Nqš Nole"? Ta, šta kažete!?
    (Čika Lala, 7. septembar 2014 14:23)

    # Link komentara

  99. Ovo je ja mislim mozda i najbolji dokaz da je Nadal po mnogim kriterijumima najbolji igrac svih vremena. Cast Federeru i Djokovicu koji su briljantni teniseri, ali ruku na srce: da li bi se Rafi u polufinalu, znaci o polufinalu govorim, desilo da izgubi od Nisikorija ili Cilica? Nadal bi znao da iskoristi ovakvu sansu koja pomenuta dvojica nisu uspela i to je ono sto Spanca cini nedodirljivim: instinkt ubice. Deluje mi pomalo smesno koliko je Nadal zapravo bitan Djokovicu. Bez njega u zrebu, Novak deluje istroseno, nonsalantno, nezainteresovano. Cinjenica je da je Rafa taj koji je od Djokovica, (uz sav njegov rad , naravno) napravio ovakvu igracinu kakav je danas.
    (Miki, 7. septembar 2014 14:21)

    # Link komentara

  100. Novak je jedan od najvećih luzera u istoriji tenisa. Neka me neko podseti ima li iko od kada se tenis igra toliko izgubljenih finala i polufinala na GS?
    (oberin martell, 7. septembar 2014 12:00)

    Ma najbitnije je da svi vi koji ostavljate negativne komentare, ste najverovatnije vrhunski stručnjaci u poslu kojim se bavite , priznati u zemlji i u svetu, profesionalno i privatno ostvareni i ispunjeni , pa imate svako moralno pravo da komentarišete tuđi vredan radi i uspeh.

    Maja
    (Maja, 7. septembar 2014 14:19)

    # Link komentara

  101. Wimbledon je najveci turnir na svetu i osvojio ga je ... Glasnije molim... Hvala
    (Z, 7. septembar 2014 14:19)

    # Link komentara

  102. Ono sto je organizatorima i tenisko-medijskoj masineriji, koja je zelela jednog odredjenog pobednika i koja mu je obezbedila zreb snova i mec termine u hladu njujorske mesecine, potpuno jasno to obicnom Djokovicevom navijacu ne moze biti jasno i da mu se ponovi milion puta. Novak kaze: "To nisam bio ja", i ne moze biti on onaj pravi na 40 stepeni na suncu, tacno u podne, uz toliku vlaznost kad se krvni sudovi toliko prosire da krv jedva dolazi do mozga a kiseonik jos teze do pluca i covek se bori da ostane pri cistoj svesti i na nogama a razmisljanje o taktici i udarcima je svetlosnu godinu daleko. To su uslovi za infarkt pred kojim je bila i mala Peng. To su dobro znali organizatori, zasto bi ga inace stavili da igra u to vreme i pod tim uslovima?? Da je igrao 4 sata kasnije, a bilo je dovoljno vremena da se oba meca odigraju i tada, mogli bismo da okrivljujemo Novaka za sve izgubljene meceve kroz celu karijeru, mozda, za promasenu taktiku, lose izbor udaraca, ovako ostaje nam samo da mu pozelimo bolju srecu sa organizatorima sledeci put i vise humanosti prema njemu. Kao sto rece Karolina, zdravlje je najvaznije sve ostalo dolazi i prolazi. OK, sem teniske istorije:-)

    P.S. Za one koji ce reci da je Nisikori izdrzao, ljudi su razliciti zato je i dobro poznato da Novak ne moze da izdrzi takve uslove i zato se to i eksploatise i zloupotrebljava.
    (II, 7. septembar 2014 14:17)

    # Link komentara

  103. Nikad ti neces biti najbolji!!
    (Whistler, 7. septembar 2014 14:17)

    # Link komentara

  104. Nadal,Federer,Djokovic 17 medjusobnih GS finala
    Nadal 10(59%) Djokovic 4(23%) Federer 3(18%)
    U odnosu na ukupan broj titula osvojenih titula/medjusobne procenat je po Nadala jos bolji
    10/14(72%)-Rafa 4/7(57%)-Nole 3/17(18%)-Fed
    Novakovih 10 izgubljenih GS 1/2 su uspeh u odnosu na Congu,Ferera,Berdiha,Gaskea,Nisikorija,Cilica uspeh(izuzetan)
    U odnosu na Nadala(koji je samo 3x izgubio GS 1/2,poslednji put pre tacno 5 godina) je katastrofalan rezultat
    G.O.A.T.(greatest of all time) tabela nije merodavna
    nju je napravio fan Federera
    ATP i nijedan teniski savez je ne priznaju
    Po istoj,Nadal bi trebao narednih 120 godina da uzima zlato na OI da bi stigao Federera ili da osvoji jos 15 GS
    Bodovi su lose rasporedjeni
    trebalo bi ovako
    GS 8, WTF 6, Masters 4, OI 3, DC 2,250 1(ovo je u skladu sa bodovima),bez racunjana poraza u finalima,1/2 i nedelja ,kao i kraj godine
    Racuanti poraze u finalu i 1/2 je glupost,jer su to porazi,a posto ih doticna osoba racuna,zasto onda nije stavio i sve pobede i poraze,medjusobne duele,procente pobeda sa top 10,20,50,procecnte osvajanja itd
    Marselo Rios,J.Jankovic,Voznacki-bili prvi na listi bez osvojenog GS
    WTF-sa jednom pobedom i 2 poraza se prodje u 1/2,uvek su barem 3 zalutala na turnir i 1 stalna musterija
    Tenis koji je prikazao Nadal je najdominantniji i najbolji ikad,nacin na koji je on samleo Federera i vratio se posle AO 2012 je neverovatan(41 GS Nadal nema poraz od Federera i Djokovica 30(W2007)+11(AO2012))
    (oliver nedeljkovic, 7. septembar 2014 14:13)

    # Link komentara

  105. Sramota
    (Nesvrstani, 7. septembar 2014 14:03)

    # Link komentara

  106. Neko ko osvoji 7 GS titula, u top 3 na svetu je(hej na svetu!!) i to dugi niz godina, neko ko nam je toliko doneo radosti i ponosa...ne znam za ostale, ali mene da razocara ne moze. Pustimo ga da dise! Navikao nas je na najbolje, pa smo postali jako alavi i bezobrazni. Sedite u fotelji i dajete savete! Decko se bori na terenu i van njega. Nije bio svoj juce, nije svoj vec neko vreme i pa sta?! Nole, kako god da okrenes, ti si jedan lav!! Nek' ti je sa srecom u nastavku sezone i u godinama koje dolaze!!
    (Aljona, 7. septembar 2014 14:02)

    # Link komentara

  107. Mislim da je jedina stvar koju je Novak lose odradio jeste prilike koje je propustio. Inace uopste nije igrao tako lose kao sto svi pricaju. Ko je gledao mec shvatice da je Niskori igrao nepojmivo dobro i da je jedini nacin da se pobedi bio da se iskoristo svaka sansa. To Nole nije uradio i zato je izgubio, a ne zato sto ke igrao lose. Brine me sada i prvo mesto, bice jako tesko da se do kraja godine odbrani, ali sta je tu je mora da se radi
    (aleksa, 7. septembar 2014 13:59)

    # Link komentara

  108. Aj' i ja da prokomentarišem.
    Prvenstveno mislim (nadam se)
    da je neuspeh (ako se tako može
    reći) na US Openu posledica
    stvari koje mu se dešavaju
    u privatnom životu (ženidba,
    čekanje prinove i ko zna šta
    još a da ni to i ne znamo).
    Druga stvar termine koje je
    dobijao od organizatora (nije
    opravdanje), nikada se u istoriji
    nije desilo da broj jedan igra
    u najlošijim terminima (sve mećeve
    osim sa Merejem), očigledno namešten
    žreb u odnosu na Federera (opet, nije
    opravdanje)...

    P.S.
    Još nešto, nemojmo zaboraviti da je
    Novak kao dete bio astmatičar i da
    vrućina i vlaga mnogo, ali mnogo vise
    utiču na njega nego na ostale igrače,
    prosto je tako. Ipak, ne igra on sa
    komšijama u dvorištu i svi ostali
    teniseri su odlični igrači samo što
    ne dolaze do završnica zato što su
    Novak, Nadal, Fererer pa čak i Marej
    predominantni teniseri, tako da ako
    u meč uđe sa 95 posto i te kako
    može da odvede meč na stranu koju
    mi ne želimo. U svakom slučaju pozdrav
    za sve ljubitelje tenisa i naravno za
    Novaka i ubeđen sam da kada mu se rodi
    dete (jedan od razloga zbog čega i mislim
    da nije bio svoj sa Nišikorijem), taman
    će i biti sezona pri kraju, imaće dovoljno
    vremena da bude sa porodicom i da od Australije
    kreće novo (bolje) poglavlje u njegovom teniskom
    životu. U svakom slučaju, čestitke i za ovu
    "neuspešnu" sezonu.
    (Cole, 7. septembar 2014 13:58)

    # Link komentara

  109. To Oberin Martell: Druze,bitno je da si ti veliki pobednik...verovatno nikada i nigde nisi bio prvi,a od sveta si video mnogo,na TV-u naravno, pa mislis da sve znas i da imas pravo da druge vredjas i nipodastavas im rad!Recju,kompleks...Steta,pogledaj se u ogledalo
    (UrkeBG, 7. septembar 2014 13:54)

    # Link komentara

  110. Napad je najbolja odbrana. Svi Novakovi problemi u poslednje vreme su posledica nemoci da se razviju ofanzivne mogucnosti u njegovoj igri. Kao posledica je ogroman broj tesnih, teskih meceva koji su ga potrosili i to vise psihicki nego fizicki. Suocavati se stalno sa agresivnom igrom protivnika, a ne biti u mogucnost da se, izmedju ostalog, odgovori istom takvom agresivnom igrom, biti udaljen od osnovne linije, u stalnoj defanzivi, je pritasak koji u nekom trenutku dovodi do pucanja. Poslednja dva meca na USO su najbolji primer onoga o cemu govorim, dva lako izgubljena tie-break-a, jedan protiv Andy-ja i drugi protiv Kei-ja kao posledica impotencije u sopstvenoj igri i vestine protivnika da snaznim i ravnim udarcima diktira tempo, ima inicijativu i pritiska. Vetroviti uslovi u New Yorku ne idu na ruku taktickim alternativama, zato sto jako uticu na spin, slize i drop-shot. I na kraju, Novak, kao i Roger nesto kasnije, su ustuknuli pred SUPERIORNIM OFANZIVNIM TENISOM NAJVISE KLASE. To sto Srbima ne moze da stane u glavu da su Cila i Kei bili sposobni za tako nesto je njihov problem. Ali dogadjalo se i ranije: Soderling protiv Rafe RG 2009, Delpo protiv Rogera iste godine, Berdych protiv Rogera W 2010, Tsonga protiv Rogera W 2011, Wawrinka protiv Noleta AO 2014...
    (ivan petrovic crni, 7. septembar 2014 13:54)

    # Link komentara

  111. Drago mi je sto se Sasa nije nesto preterano zaneo u analizu meca kao sto to obicno radi, jer se tu nema mnogo sta analizirati. Ono sto smo videli je bezvoljni Novak, od samog pocetka bez ikakve zelje da igra i da se nadigrava. Da budem malo ironican, Nisikori je izneo na videlo i iskoristio sve slabosti aktuelnog N#1, a to su kao sto svi znamo: servis, ritern, bekhend, forhend, kretanje, selekcija udaraca, igra na mrezi, igra sa osnovne linije, smec, itd. Izgledalo je kao da je Novaku ovo prvo polufinale GS, a ne Japancu. Kada se tome doda da je do ovog meca Nisikori proveo mnogo vise vremena na terenu od Novaka, njegov podvig dobija jos vise na tezini.

    A opet, cisto da pokaze ko je i sta je, Novak je sa lakocom dobio drugi set, u prva cetiri gema 3. seta drzao je rivala na konopcima da ovaj nije znao gde je, samo tada imao 5-6 brejk lopti koje je onako nonsalantno i nicim izazvano zafrljao u aut ili mrezu. I sam Nisikori je izjavio da se u jednom trenutku prestao nadati da moze da dobije mec. Pa ni to nije sve, Novak je sa lakocom (cini mi se bez izgubljenog poena) napravio brejk kada je Nisikori servirao za treci set. Ukupna statistika meca je takodje zanimljiva: Novak je imao bolji procenat i iskoriscenost prvog servisa, bolji odnos vinera i neiznudjenih gresaka, vise osvojenih poena u celom mecu, na mrezi su bili egal...

    Ostacu nedorecen, kao sto je to bio i ovaj mec.

    Pozdrav,
    (Gajetano, 7. septembar 2014 13:54)

    # Link komentara

  112. Pre svega,ako uporedite nacin na koji je Novak udarao lopticu,recimo,2011 i nacin na koji sada igra,videcete ogromnu razliku-nekada su to bili siloviti,ravni udarci,izuzedno brzi i niski iznad mreze,koji su protivnika izbacivali sa terena,terali ga da puno trci i gubi snagu.Danas u to udarci sa puno spina,relativno spori,loptice u najvecem broju slucajeva zavrsavaju na sevis liniji,cesto i krace,nedovoljno blizu bocnih ili osnovne linije i njih nije tesko napasti.
    Zatim bekhend-udarac kojim je Novak doskoro dominirao,narocito po paraleli,tog udarca danas skoro da nema.I kada ga odigra,uglavnom je daleko od bocne linije i ni izdaleka tako brz i razoran kao nekada.
    Ritern,nekada Novakov zastitni znak-nista posebno,cak i na drugi servis protivnika,gde je nekada osvajao veliki broj poena.
    Kada u zadnjih godinu i po-dve gledam Novakov tenis,cini mi se kao da uglavnom odigrava "alibi" udarce,nedovoljno agresivno i napadacki,drzi lopticu u igri ceka da protivnik pogresi.
    I na kraju bih se osvrnuo na psiholoski aspekt Novakove igre-nekoliko puta sam ovde pisao da je primetno da Novak ima problem da zavrsi mec ili set,u situacijama kada ima brejk prednosti i servis.Cesto se dogadjalo,narocito u prosloj sezoni,cak i protiv daleko slabijih igraca,da u takvoj situaciji izgubi servis i zakomplikuje i produzi mec.Sta je razlog tome,ne znam,ali jasno ukazuje na psiholosku nestabilnost.
    iI na kraju,mislim da mu saradnja sa Bekerom nije donela nista novo i da je sto pre treba prekinuti.
    (Boki, 7. septembar 2014 13:54)

    # Link komentara

  113. Nije sramota izgubiti protiv Nindze...sagni glavu ,a pare stavi na njega jer nindza osvaja ny.
    (LM, 7. septembar 2014 13:53)

    # Link komentara

  114. Djoković celu sezonu igra veoma loše, Vimbldon je greška u tom kontinuitetu.
    Nišikori je sa prosečnom igrom, rutinski savladao Djokovića.
    Zbog njegovog ogromnog teniskog znanja rezultati su mnogo bolji od igre i utiska koji ostavlja na terenu.
    To je ono što znamo.
    Šta je uzrok tome, ne znamo, možemo samo nagadjati.
    Trener, loše pripreme, porodične prilike ili neprilike ili je jednostavno kraj.
    Nadajmo se da će se Djoković vratiti.
    Ako se i ne vrati, učinio je mnogo i sebi i nama i tenisu.
    (Milko, 7. septembar 2014 13:48)

    # Link komentara

  115. Nole je veliko tenisko ime i tenis će mnogo izgubiti njegovim odlaskom, možda i više nego odlaskom Rafe i Fedexa, on je odigrao neke od najboljih mečeva u istoriji ove igre (po meni i najbolji, finale US opena 2011) on je svestran teniser koji i pored tenisa nađe vremena za šalu, zezanja itd.Ja kao veliki njegov fan ipak moram reći da je i pored velikih rezultata koje je napravio i pored toga što je ušao u krug od pet, šest najvećih imena u istoriji ove igre on najveći teniski gubitnik svih vremena.
    Onaj ko prati unazad par godina je vidio da je toliko toga izgubio za tako malo, bukvalno su uvijek poen ili dva odlučivali njegov poraz.
    Ipak, još je uvijek mlad i nadam se da će me demantovati za dvije tri godine.
    (hrvati nemaju ni istoriju ni velikane, 7. septembar 2014 13:47)

    # Link komentara

  116. Nema veze Nole, nije te išlo i to je to. O publici i terminima igranja neću jer to je uvijek kod tebe. Kad hoćeš tvoj je tenis bez konkurencije. U pravu si, obitelj je najvažnija, kad se rodi dobit češ novu motivaciju, još si uvijek mlad i onaj tko je realan i zna tvoje pshofizičke mogučnosti zna da od tebe može još puno očekivati. Hvala ti na svemu. p.s Nadam se da je beba prije Australije zato jer je meni 8 bolje od 7 :) . Pozdrav i hvala ti na svemu! (Nadam se 4ci u nizu)
    (rex, 7. septembar 2014 13:45)

    # Link komentara

  117. Citam analize i komentare,i kao da vecina komentatora,prisvaja Novaka,u najmanju ruku clan porodice,dete koje za stolom nece da jede ono sto mu se servira.Jeste on idol nacije,najbolji,clan te cuvene trojke koju ce istorija tenisa zlatnim slovima upisati,sa setom pricati kakvo je to vreme bilo,uvelicavati itd.Izgubio jeste,lose odigrao,morao da osvoji ovaj GS.Covek je,ima i drugih obaveza,usao je u novu fazu zivota.Mi od kojih velika vecina nikada nista nije osvojila(cak ni u ulici),niti ce,uzima za pravo da pljuje po svemu sto je dosada ostvario.Mi smo kao narod cudni i pokvareno ljubomorni na ovog uspesnog mladog coveka.
    (mk, 7. septembar 2014 13:42)

    # Link komentara

  118. Otkud mi znamo šta se dečku zaista dešava u privatnom životu? Možda se ovoliko upinje u medijima da nam objasni da mu prijaju bračne vode, baš zato što je u realnosti suprotno? On negde pokušava po svaku cenu da održi stabilnost i da što manje stvari menja u životu, čak i dovođenje BB je bilo delom iznuđeno delom, jer je Slovak odlučio da veći deo vremena provodi kod kuće... Ali Novače, samo dobitne kombinacije se ne menjaju!
    (Detonator, 7. septembar 2014 13:41)

    # Link komentara

  119. Volim Noleta, zelim mu svu srecu, ali preeeeevise previse propustenih sansi u karijeri. No, i dalje je on medju 5 najboljih tenisera ikada i nesto najbolje sto je moglo da se desi nasoj Srbiji. Mozda je steta da igra u eri Federera i Nadala, a mozda bez njih dvojice nikada ne bi izrastao u ovakvog igraca kakav je. Hvala, Nole, u svakom slucaju! SRECNO!
    (Djordje P, 7. septembar 2014 13:39)

    # Link komentara

  120. Iskreno, ne mislim da je ovo neki kraj velike trojke (ne racunam Mareja u tu veliku cetvorku) ali je sigurno da je pocela da slabi i definitivno ce biti vise ovakvih iznenadjenja. Ali brinem se ko ce da ih nasledi za dve, tri godine jer Federer ce moci jos uvek da igra na solidnom nivou i mislim da je njemu sledeca sezona poslenja sansa za neki GS. Za Nadala me ne bi cudilo da zavrsi i pre Federera jer mislim da moze jos maksimalno jednu sezonu da odigra na visokom nivou jer mu se telo neverovatno trosi. E sad, Novak mi se cini kao teniser koji moze najduze da ostane od ove velike trojke, ali me brine njegova zelja za tenisom, a oni koji pricaju da ce ih naslediti Cilic (25), Nisikori (24), Dimitrov (23), Raonic (23) neka razmisle malo kakvi su ovi trojica bili teniseri i koliko su trofeja imali...
    (No1e, 7. septembar 2014 13:38)

    # Link komentara

  121. Problem za tenis je sto se na vidiku ne pojavljuje igrac koji ce naslediti ovu trojku, jos malo dvojku. Ovi izleti tipa Stan i sada Cikic i Nisikori su bljesak, ali nema klinaca od 20 godina koji ulivaju nadu da ce tenis biti zanimljiv kao proteklih godina.



    Nadam se da će Borna Čorić to promijeniti
    (JA, 7. septembar 2014 13:37)

    # Link komentara

  122. @sasa jokic. Слажем се 100% у питању је психа. Откако нема правог психолога у тиму никако да се стабилизује. Ово са Нишикоријем је баш штета
    (Gedza, 7. septembar 2014 13:37)

    # Link komentara

  123. Ovo je analiza pisana iz mracnog ugla.
    A da probamo da stvari pogledamo malo svetlije:
    Novak nije blistao protiv Nishikorija, ali je i takav osvojio vise poena u cijelom mecu (120:117).Bas kao i protiv Wawrinke u Melburnu (161:154).
    I sa ispodprosjecnom igrom, stvorio je 13 break prilika naspram 7 kojih je dozvolio.
    Konverzija break lopti je bila losa, sto zbog neadekvatnih odluka, sto zbog manjka srece.Nishikori je bio miljenik srece -prvi set je osvojio ramom na break lopti, a lopta tik iza mreze.
    Sve lopte koje su zakacile mrezu su presle u polje, a osnovnu liniju je pogodio bar 5 puta u vaznim razmjenama.
    Uz 32c u hladu i bar 35c na terenu, Novak nije mogao vise-on jednostavno nije pravi Novak u tim uslovima.Sjetite se RG ove i prosle godine, pa cak i onog seta 2012-te koji je igran sledece dana;sjetite se WB prosle godine...njegove performanse u tim uslovima su bar 30% nize.
    Steta sto Novak nema bar jos 2, 3 Grand Slam-a, jer je realno bio vrlo blizu, ali sta da se radi...
    Odigrati azijsku turneju, Paris sa pola gasa, London maksimalno i ovo je svakako uspjesna sezona.
    Zavrsena sezona na mjestu br. 1, i odlicna osnova za jos bolju 2015-tu.
    Hvala SAMPIONE i samo hrabro naprijed, u nove pobjede!!!
    (Ivan NK, 7. septembar 2014 13:37)

    # Link komentara

  124. Potpuno se slazem sa (jackie)
    Vratimo se na 1/2 finale RG i povracanja protiv Gulbisa. Finale RG i potpuni gubitak snage u trecem setu. Pogledajte ga kakav je izgledao u trecem setu ovde na US openu protiv Kolšrajbera i da je kojim slucajem otišao u 4ti set sigurno bi izgubio. Sve u svemu Novak ima ponovo zdrastvene probleme ( visoke temperature i vlaznost). Na RG u 1/2 protiv Gulbisa izjavio je posle meča da o pojedinostima ne zeli da priča. Da li bi Četojević to rešio stvarno ne znam, ali u tome je ključ.Analizirati igru pri ovakvom fizičkom stanju , za mene nema nikakvog smisla.
    (Slobo, 7. septembar 2014 13:30)

    # Link komentara

  125. P.S. U pravu je Ivanisevic. Beker moze Novaka da nauci samo nemacki jezik.
    (sumnjivo lice, 7. septembar 2014 12:16)
    Mislim da i to ne može. Posle ovog USO ukoliko ne dodje do neke promene u Novakovom štabu ovakva igra će se nastaviti. Koliko god je Novak odigrao taktički zrelo protiv Marija toliko je to bilo nezrelo protiv Nishikorija. Veliku ulogu u porazu, osim vremenskih uslova (koji se pokazuju kao glavni uzrok poraza), ima Novakova klupa i nepripremljenost u taktičkom smislu. Vrhunski šampion mora imati plan B. Taj plan su zaboravljeni drop, skraćsne dijagonale, servis volej i kikservis(igran jednim delom u 2setu). Sve ovo nije odigrano u ključnim trenucima jer se Novak kao grogirani bokser upustio u razmene sa osnovne linije za koju nije imao snage na suncu. Tu je klupa morala da reaguje. Takođe je ranije Novak znao na 0:40 znao da raspali i po dva puta žestok ritern, što ovoga puta nije ni pokušao. Mora se priznati da je igra i želja Novaka u velikom silaznom putu i da mora naći način da to povrati. Mislim da on nema dovoljno energije za celu sezonu i zato je skoro uvek bolji na početku. Vreme velike trojke nije prošlo ali je debelo načeto.
    (robin hud, 7. septembar 2014 13:26)

    # Link komentara

  126. Novak je najveci underachiever u tenisu, ikada.To je zapravo kompliment njegovom talentu, ali on je mentalno mlak, uvjek je to bio(po meni). 2011 je bila anomalija. Onaj srecni return protiv Feda na USO mu je donio sansu da igra u finalu protiv tada indisponiranog nadala.
    Te iste 2011,da Tsonga nije izbacio Feda, Novak bi igrao sa rogerom na Wimbeldonu I vjerovatno ispao. Ne zato sto je Roger bolji, nego zato sto Novak ne moze da podnese da je publika protiv njega. Isto se desilo na RG gdje je on trebao dobiti prvi I cetvrti set ali ispao od Rogera. AO te godine se Rafa povrijedio protiv Ferera, I bilo bi veoma interesantno da su igrali tada kada mu Novak nije jos usao u glavu.
    Moja poenta je da je Novak mlak igrac mentalno. Pa on je trebao da zbrise Rogera na Wimbledonu ove godine u 3 seta (nesto kao Cilic juce) ali je poklanjao I vracao Rogera u zivot(sto on inace radi protiv Rafe). Nekoliko puta 0-40 protiv Japanca I ne uspje da mu oduzme servis.... sjecate li se prosle godine u finale protiv rafe na 4:4 ima 0-40 na rafin servis u trecem setu, I Rafa se vrati, dobije treci I samelje ga u cetvrtom? Slican scenario kao juce, gdje se Novak na ocigled predao.
    Branitelji djela Novaka moraju da shvate da ga mi ne kritikujemo zato sto ga ne volimo, pa gledam svaki njegov mec. Iritira me sto nece postici 50% od onoga sto je trebao, a sve zbog svoje balkanske glave. BTW Boris je promasaj. Slusam ga sinoc na Skysport, ma briga njega, uzima pare Njemac I boli ga uvo. Sarlatan.
    (vnbb, 7. septembar 2014 13:24)

    # Link komentara

  127. Neko ko igra finale Roland Garrosa i osvoji Wimbledon jednostavno mora da dozivi pad forme. To je neminovno. Ne slazem se sa jednim od prethodnih komentara da je finale ovogodisnjeg nezvanicnog prvenstva sveta bilo.nekvalitetno. Po meni, to je bio najbolji tenis koji je Novak pruzio na travi ikad, a sigurno najbolji na Grand Slamovima jos od AO 2012. To je bio njegov vrhunac sezone. Nakon takve partije i emotivnog praznjenja prirodno je pasti kako psihicki tako i fizicki. Imas osecaj da si stigao do cilja i najzad zavrsio nesto, a onda moras ispocetka. Od zelje sve pocinje. Kad nesto jako zelis, ti ces da radis da to postignes. Kada radis, dolazis u formu. Kada si u formi, udaras loptice jako i precizno. Kada udaras loptice jako i precizno dobijas na samopouzdanju, agresivan si, napadas protivnika. Ne kazem da Novak nije zeleo da osvoji ovaj US Open, ali nije zeleo dovoljno jer jednostavno nije imao snage, ni psihicke ni fizicke. Uz to, igrati po onakvom zaropeku stvarno nije lako, narocito Novaku kod koga vremenski uslovi jako uticu na fizicko stanje, pa samim tim psihu i igru.
    (Noname, 7. septembar 2014 13:23)

    # Link komentara

  128. Poraz u polufinalu Grand-Slama je razocarenje? Gde vi zivite, sta je sa vama, sta ocekujete? Kako nazvati i opisati fudbalere ako je Novak razocarenje??? Ne verujem sta citam, ozbiljno! Nije mu bio dan i tacka. Sta filozofirate? Novak nikad da ne uzme vise reket u ruci nije i ne sme biti razocarenje. Da li ste vi uopste svesni sta je covek postigao? Strasno... Usput, otvorite ATP-stranicu i pogledajte koji je igrac na prvom mestu! Sram vas bilo!
    (boban-ch, 7. septembar 2014 13:21)

    # Link komentara

  129. Gospodo prije svega Novak je br.1! Covjek je osvijio 7 Grand Slam titula, 20- tak mastersa itd... Cudan smo narod mi Srbi, uvijek nezadovoljni, uvijek nam je malo...Novak je covjek koji je u necemu bolji od vise od 7 milijardi ljudi, da li to shvatate! Zar mislite da samo Novak naporno trenira, da samo Novak ima glad za pobjedom i uspjehom itd... Novace, svaka ti cast, najveci Srbine ikad(uz Teslu), cast mi je sto zivim u tvom vremenu, vremenu kad si ti br.1 u takvoj konkurenciji, ti radis nesto bolje od 7 MILIJARDI LJUDI!
    (Banjaluka, 7. septembar 2014 13:20)

    # Link komentara

  130. Nema Vajde od Beckera!
    Becker raus!!!
    (Gastoš, 7. septembar 2014 13:17)

    # Link komentara

  131. 1.Ritern-izuzetno slab,narocito na drugi servis. U poslednjem setu meca sa Marejem,nije uspevao da iskoristi cinjenicu da je Endi servirao prvi servis oko 150 km/h i ispaljivao je riterne u aut. 2. Agresivnost-potpuno je izostala, stajao je 3 metra iza linije i slao polubalone na T liniju koje je Kei sa lakocom kupio. 3. Izostanak prave defanzive na koju smo navikli,a narocito prelazak iz odbrane u napad u jednom lucidnom potezu,sto je bio Novakov zastitni znak. To su,po meni,glavni uzroci poraza. Jedino sto je odlicno funkcionisalo je servis koji ga je drzao u mecu.
    (krle, 7. septembar 2014 13:15)

    # Link komentara

  132. Meni je krivo sto je Novak odustao od vrhunskog tenisa kakav ima u sebi.Jednostavno on nije pripremljen i ne deluje mi da ce s bebom ici na neke duge pripreme,igrace na talenat pa koliko moze... Setite se kakao Nadal smesno izgleda kada nije u formi,ali Nadal zato hvata formu ,znamo svi kada..Djokovic je isto ovakav bio i na 2 posednja Mastersa,samo je na US openu imao lakse protivnike i malo vecu zelju.Na silu je hteo rezultata,a onda se raspao pred prvog protivnika ciji je mentalitet da ne odustaje.Ni protiv Marija to nije bilo to,ali Andi nema snage
    (Doktor, 7. septembar 2014 13:12)

    # Link komentara

  133. Svi bismo htjeli da je Nole supermen i da se hranimo njegovim uspjehom, ali nije. On je zaista vrhunski sportista i veliki humanista. Respect...
    S druge strane, polufinale je odigrao ocajno. Jacina udaraca slaba, Nisikori ga bukvalno napucavo s osnovne linije. Prvi servis ispod njegovog standarda, kretanje veoma lose. Ko je uzrok? Vjeratno samo on zna, a mozda i toga nije svjestan. Meni je samo neshvatljivo da se u toku 3 sata nije probudio iz svog matriksa i pokazao protivniku ko je glavni baja na ovom turniru...
    (bojan, 7. septembar 2014 13:09)

    # Link komentara

  134. Velika steta. Novak ce kada se penzionise biti igrac koji osvojio 7-8 GS titula. Niko ga nece pamtiti po broju polufinala. A realno mogao je da ima bar 12-13 GS titula s obzirom na kvalitet I igru koju pruza sve ove godine. Upravo ono sto mu fali je glava a cesto se to istice kao njegova prednost.
    (deki, 7. septembar 2014 13:07)

    # Link komentara

  135. I za sve te propuštene prilike, sam je kriv i zbog toga će se jedog dana kajati, jer je mogao mnogo vipe od odnog što je postigao. A sve zbog njegove glave, tj. njegovog shvatanja onog što radi. Jednostavno, on tenis ne shvata na način na koji bi trebalo da svahata. Zato su i njegove izjave takve da mu je tenis čas priroritet, čas u drugom planu. Za sve poraze od 2011 god. je isključivo krivac on, jer na terenu je pokazao svoje drugo lice, a to je nezainteresovanost za igru, nespremnost za izgru, nepoštovanje navijača koji zbog njega dolaze na mečeve i ostaju noću da ga gledaju.
    (posmatrač, 7. septembar 2014 13:02)

    # Link komentara

  136. Novak će se opet vratiti u formu, ona ide u sinusiodama, za Novaka nitko ne treba brinuti :-)
    Samo mali info, u cijelom tekstu nigdje niste spomenuli da je u finalu Marin Čilić, koji je u polufinalu išamarao Federera! Trene M. Čilića je Goran Ivanišević.
    LP iz EU :-)
    (susjed HR, 7. septembar 2014 12:56)

    # Link komentara

  137. Novak je rekao pre turnira da mu tenis nije prioritet. Ovo je rezultat takvog rpristupa. Ako zelis da osvojis grand slam, tenis mora da ti bude prioritet.
    (boba, 7. septembar 2014 12:56)

    # Link komentara

  138. Iz kritika upućenih Novaku izbijaju kompleksi i frustracije. Pa, ne može Novak večito da leči komplekse i frustracije nekih neostvarenih likova kojima je život promašen.

    Novaka SADA treba podržati, kada je izgubio, lako ga je podržavati kada pobeđuje. Na muci se poznaju junaci!
    (Nicky boy, 7. septembar 2014 12:53)

    # Link komentara

  139. ''Đokovića odavno nismo videli malodušnog i bezvoljnog kao u subotu''
    Ne bih se složio sa ovim. Đokovića svako malo vidimo u tom stanju. Protiv slabijih igrača ima momente ''buđenja'', što bude dovoljno za prelamanje meča i pobedu.
    Beker nije naštetio Novakovoj igri, ali nije ni doneo ama baš ništa. Posle osvojenog Wimbledona krenule su pohvale na njegov račun, ali Novak je osvajao Grand Slamove i pre Bekera, kao što je i pre Bekera imao te psihičke crne rupe, a Nemac je navodno doveden da pomogne baš oko tog aspekta.
    Sve u svemu, mislim da će Boris ostati do kraja sezone, a onda ćao.
    (Nenad, 7. septembar 2014 12:53)

    # Link komentara

  140. Ja mislim da je najveci Novakov problem psiha i mentalitet,moguce i nedostatak motivacije.Tu ne mogu da mu pomognu ni Vajda ni Beker,mozda eventualno moze da mu pomogne neki psihoterapeut.Cinjenica je da je Novak je mnogo bolje riternirao Mareju koji je objektivno dosta bolji server nego Nisikori.Ne razumem onakav pad u taj brejku 3 seta,posebno posle cinjenice da je Nisikori servirao za set i izgubio gem,sto bi trebalo da da mentalnu snagu Djokovicu i donese mu momentum.Umesto toga on je u taj brejku napravio duplu servis gresku i cak 4 neiznudjene greske,pokusavao je da odigra neke cudne udarce.U 4 setu je totalno pshicki pao,bukvalno se predao unapred,jednostavno nije verovao u preokret,sto me je i najvise razocaralo,nedopustivo da se tako nesto desava najboljem teniseru na svetu.Zato mislim da Novaku jedino moze pomoci neki psihoterapeut,pod uslovom da mu tenis nije dosadio i da jos uvek ima motivaciju,u suprotnom,bolje neka batali tenis,nego da gledamo kako se muci na terenu i da dozivljava da ga neki anonimusi pobedjuju.Neka se posveti golfu,skijanju,ocinstvu.
    (Milan, 7. septembar 2014 12:53)

    # Link komentara

  141. Ključni razlog Novakovih poraza je bezvoljnost, a zašto je tako to on zna. Da se borio kao Federer protiv Čilića sigurno ne bi izgubio. Ta bezvoljnost bi ga mogla stajati gubitka velikog broja pristalica i to najodanijih.
    (Rato, 7. septembar 2014 12:50)

    # Link komentara

  142. oberin martell@ lendl ima 19 finala gren slema a osvojio je "samo"8. A lendl spada u cetiri ili pet najvecih...
    (pribil, 7. septembar 2014 12:42)

    # Link komentara

  143. Problem za tenis je sto se na vidiku ne pojavljuje igrac koji ce naslediti ovu trojku, jos malo dvojku. Ovi izleti tipa Stan i sada Cikic i Nisikori su bljesak, ali nema klinaca od 20 godina koji ulivaju nadu da ce tenis biti zanimljiv kao proteklih godina.
    (sasa jokic, 7. septembar 2014 12:38)

    # Link komentara

  144. Na-me-staljke...
    Oci-gledne.........
    (Zil, 7. septembar 2014 12:36)

    # Link komentara

  145. kako smete vi pljuvaci da ga pisete tako nešto , u poslednjih godinu dana odigrano je 14 bitnih turnira , Novak Djokovic je uzeo 7 , Nadal i Wawrinka po 2 , Conga i Federer po 1 , Novak 7 : Nadal , Wawrinka , Federer , Conga 7 . videite sami koliko je dominantan i naravno je No 1. , kada završi ovu godinu na 1. mestu u poslednje 4. godine on je 3 puta bio 1. na kraju sezone .
    (Zoran Stanic, 7. septembar 2014 12:35)

    # Link komentara

  146. Koliko god se uponjali mnogi da ospore zasluge dr. Catojevica, cinjenice govore da je On bio tas na vagi za Noletov uspeh.
    Nole fizicki i tehnicki ima sve sto je potrebno da osvoji GS, ali fali psihicka priprema i podrska iz box-a.
    Ekipa koja sada sedi u boxu je strucno fantasticna, ali tu ne postoji ni jedan autoritet, oslonac, kada krene nizbrdo.
    Doci do toliko finala i imati tako mali ucinak (u smislu titula) je frustrirajuce i stvara probleme koji su sve veci i veci, a koliko vidim po tom pitanju se nista ne radi.
    Tako da ako nastave u ovom sastavu, volja za teniso ce biti sve manja i manja, i prirodno ce se okretati onome sto mu pruza vece zadovoljstvo.
    (sasa jokic, 7. septembar 2014 12:35)

    # Link komentara

  147. Veliki sam novakov navijac,radovao sam se svim njegovim pobedama a i tugovao u porazima,ali tokom godina pracenja tenisa postao sam objektivniji i shvatam da je najnezahvalnije biti Novakov navijac! Kod njega mislim da je najveca nepredvidivost u.igri i kentalnom pristupu! Cini mi se da ne mozemo dq racunamo na njegovu borbenost i motivisanost,zelju a samim tim i pobedu! Mislim da je to neozbiljno za profesionalnog sportistu a i neodgovorno za milione navijaca sirom sveta! Tek sad pocinjem ustvari da uvidjam koliki je Nadal sportista,daje sve od sebe uvek.i na svakom mestu! Kada nije spreman,ne igra,vrlo prosto!Federer isto,mada nije toliki borac kao nadal! Sve u svemu,ostaje zal za propustenim prilikama a i.mislim da gubi sve vise i vise navijaca izjavama da.mu tenis nije prioritet zbog bebe i tako salje!Onda brate mili okaci reket o klin i kazi dovidjenja tenisu i postedi nad nerviranja
    (nikolas, 7. septembar 2014 12:34)

    # Link komentara

  148. Mnogo su svi ostri prema Novaku...stvarno nije posteno. Postoji nekoliko promenljivih koje uticu na Djokoviceve sanse da osvoji neki Grand Slam. Da bi ga osvojio, moraju sve te promenljive da se poklope, odnosno da budu na Noletovoj strani. Krecem od najvaznije:
    1. Prethodni uspesi - ukoliko Novak nije zadovoljan onim sto je uradio u prethodnom periodu zelece da osvoji taj Grand Slam vise nego iko. Njegova zelja ga tera da trenira jako i da se iskljucivo na to fokusira. Ta zelja se najvise vidi i na samim mecevima, po tome kako on igra, kako trci.
    2. Vremenski uslovi - najvise mu odgovaraju zatvoreni uslovi, nema vetra, 20-tak stepeni, nema Sunca. Nazalost, u takvim uslovima se igraju samo mastersi. Australian Open je ok. U pocetnim rundama, dok jos moze da igra po Suncu i fizicki je odmoran, igra protiv dosta slabijih tenisera koje moze da dobije u 3-4 seta. Posle, od 1/4 finala, igra se posle 7 po lokalnom vremenu, temperatura je ok, nema Sunca, nema vetra. Zato tamo i ima toliko uspeha.
    3. Faza sezone/forma - Na pocetku sezone Novak je najodmorniji, pa igra i najbolje. Kako sezona odmice, covek postaje fizicki umorniji. Telo se trosi, a odmora je malo. Forma takodje opada. Imam osecaj da mu na US Openu uvek postane malo snage da bi ga osvojio. Mora da bude u paklenoj formi, kao 2011. da bi to ucinio. Tada su vremenski uslovi u Njujorku za divno cudo bili prilicno dobri.

    AO 2015? Ako zelja bude tu, Nole osvaja, gotovo sigurno
    (Nole_najveci, 7. septembar 2014 12:32)

    # Link komentara

  149. Ponoviću se po ko zna koji put, razlog ovog i nekih drugih poraza (RG ove godine) je što Novakova igra trpi po onakvim vremenskim uslovima (kombinacija vrućine i veće vlažnosti vazduha). Jednostavno čovek igra sa manje energije zbog vremenskih uslova i to ne da ne sme, nego treba da bude opravdanje, ustvari objašnjenje. Ubeđen sam da bi dobio meč da je igrao nekoliko sati kasnije i to verovatno tako što bi iscrpeo Nišikorija.
    Posebna priča su organizatori, zbog kojih mi je drago što je Federer ispao. Voleo bih da mi neko objasni logiku da 1. nosilac u muškom singlu igra u podne, a atraktivno finale ženskog dubla oko pola 7. Danas se tog finala verovatno jedino sećaju učesnice meča i možda ono malo publike koja je bila prisutna. Providno i umobolno.
    (jackie, 7. septembar 2014 12:26)

    # Link komentara

  150. Šteta. Čovek se bori da nadje motivaciju. Početak laganog pada u njegovoj karijeri, bez povratka na staro. Sve govori tome u prilog. Poslednji put da je na prvom mestu ATP liste. Mislio sam da može više i dugo tražio opravdanja za njegove neshvatljive poraze. Možda i može bolje, ali izgleda da nema volje za to. Previše inteligentan da bi razmišljao samo o tenisu. Šteta. Ipak, jedna sjajna karijera koja se bliži svom kraju.
    (Bardami, 7. septembar 2014 12:23)

    # Link komentara

  151. Ono sto niko ne moze da shvati je sta je to sto ga gura unazad. On kao da je bio iskusniji sa 24 nego sad sa 27 godina.
    (Goran, 7. septembar 2014 12:22)

    # Link komentara

  152. Novak bih trebao da praktkuje da odmah posle Wimblendona dodje u NY ili Miami da se pripremi za letnju sezonu na betonu u Americi. Ove godine znog porodicnih obaveza, mozda i nije imao vremena, i videlo se to na Rodgers cup i Cinci. Nije cudo da Nishikori koji zivi u Americi bolje podnosi vlagu. Andy takodje zivi u Miamiu tokom leta. Ne znam za Federa, ali mislim da i Nadal provodi vreme u Miami.
    Ova zadnja nedelja na East Cost je bila izuzetno vlazna. Obicno vreme zahladni u ovo doba godine. Nedelja kad se igralo finale na French Openu je i bila teska kad je Nadal dobio Noleta u finalu; nisam bio u Parizu u to vreme, ali danas je bilo uzadno za tennis. Ja stavljam sav novac na Noleta, da je mec bio zakazan u vecernji termin Nole bih zavrsio sa Nishija u 3 seta...realno.
    Inace, sutra cu navijati za Nishikorija.
    (Bikan, 7. septembar 2014 12:17)

    # Link komentara

  153. Analiza je dobra, ali mislim da je to prirodna posledica pada forme posle nekoliko godina (sa padovima, što je normalno) vrhunskog tenisa. Finale Vimbldona (kao i RG-a) nije nikakav parametar jer se u tim finalima igrao tenis koji nije na nivou velike trojke. Federer je delovao kao početnik i samo njegov i dalje vrhunski servis i volej nisu dozvolili da ga Djoković glatko počisti sa terena. Definitivno, ni Djoković ni Nadal više nemaju tu svežinu i brzinu kao ranijih godina i medjusobni mečevi su im sve slabiji. Zaboravljamo da i ostali treniraju i čekaju svoju šansu što ovogodišnje finale i pokazuje. Sve u svemu, Djoković je svoje vrhunske rezultate ostvarivao pobedjujući dvojicu najboljih svih vremena tako da možemo samo da budemo srećni što smo imali jednog od deset-petnaest najboljih igrača ovog sporta u istoriji. Naravno, daleko je Novak od kraja karijere i čeka ga bar još dva-tri osvojena GS-a. Samo, dominaciju više ne možemo da očekujemo.
    (Negativni, 7. septembar 2014 12:16)

    # Link komentara

  154. Tako je. Taktika ''guranja'' lopte u protivnikovu polovinu i cekanje na gresku je ono sto karakterise Novakovu igru ove i prethodne godine. To cesto i daje rezultat, ali je uvek prisutan strah kako ce odigrati protivnik. Ako nekome bude dan pa odigra odlicno, onda Novak gubi (Vavrinka, Conga, Robredo, Nisikori), jer ovom taktikom rezultat ne zavisi od njega. Tako se pretvara u Radvanjsku. Kada je Novak agresivan na svaku loptu, onda uopste nije bitno koliko je protivnik dobar tog dana, onda samo on odlucuje o pobedniku, a tako je radio 2011.godine. Naravno, tesko je ponoviti 2011. godinu po rezultatima, ali po nacinu igre nije.Ipak je najkompletniji igrac na svetu, moze da igra tako a da to ne bude ''samaranje'' loptice.
    P.S. U pravu je Ivanisevic. Beker moze Novaka da nauci samo nemacki jezik.
    (sumnjivo lice, 7. septembar 2014 12:16)

    # Link komentara

  155. Dobar tekst. Dodao bih da imam opor ukus da je djokovic dosta uradio u tenisu ali i da je mogao bar jos 20-30% vise...Uvek mu nesto zafali. Trebao je da ima bar 10 gren slema po meni, ali sta je tu je ima tek 27 godina..
    (pribil, 7. septembar 2014 12:10)

    # Link komentara

  156. Ajmo dalje Novace,Nisikori je bio bolji i zasluzio je finale.
    (Aleksandar, 7. septembar 2014 12:09)

    # Link komentara

  157. Ovo je bio turnir koji je morao biti osvojen!
    (bojan kg, 7. septembar 2014 12:06)

    # Link komentara

  158. Jedan je Marjan Vajda
    (tuvaluu, 7. septembar 2014 12:05)

    # Link komentara

  159. Novak Đoković pustio Nišikorija UNIKLO ekipa
    (SNS BOT BR.458, 7. septembar 2014 12:04)

    # Link komentara

  160. Ostavite momka na miru vise. Sta on nema pravo na los dan, nedelju, turnir? Sto se mene licno tice i da ne osvoji vise nista, ja cu ga voleti i postovati zbog onoga sto je uradio kako u sportu tako i van sporta. Pa pogledajte Nadala i Federera. Malo igraju, malo ne, nas Nole nije toliko odmarao. Mozda mu bas i fali jedan dug odmor.
    (CTO, 7. septembar 2014 12:00)

    # Link komentara

  161. Novak je jedan od najvećih luzera u istoriji tenisa. Neka me neko podseti ima li iko od kada se tenis igra toliko izgubljenih finala i polufinala na GS?
    (oberin martell, 7. septembar 2014 12:00)

    # Link komentara

  162. Nole, VOLIMO TE !
    (Sale BB, 7. septembar 2014 11:55)

    # Link komentara