Vesti -

Zarađuju 400 puta više od radnika, kreće obračun

London -- Čelnici 100 vodećih kompanija u Velikoj Britaniji prosečno zarađuju gotovo 400 puta više od radnika s minimalnom platom.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To pokazuje analiza koja će dodatno razbuktati raspravu o nejednakosti u zemlji, piše Rojters.

U svetlu referendumske odluke o izlasku iz Evropske unije (EU), britanska premijerka Tereza Mej obećala je da će premostiti jaz između onih na vrhu i onih na dnu, na način da prisili kompanije da otkriju visine plata i uvedu predstavnike radnika u upravna tela, kako bi se obuzdala preterana ponašanja.

Međutim, Mej je bila prisiljena da ublaži svoje početne planove zbog nastojanja da tokom Bregzita zadrži velike kompanije na svojoj strani. Ishod javne rasprave o podsticanju odgovornijeg ponašanja kompanija trebao bi da bude objavljen u idućim nedeljama.

Prema Equality Trustu, organizaciji koja se bori za smanjenje ekonomske nejednakosti, izvršni direktori sto vodećih britanskih kompanija, uvrštenih u indeks Londonske berze FTSE 100, zarađuju prosečno 5,3 miliona funti godišnje, 386 puta više od radnika s minimalnom platom i 190 puta više od prosečne plate u Britaniji.

“Time je Velika Britanija jedna od vodećih zemalja u pogledu nejednakosti u razvijenom svetu, što opravdano budi veliku zabrinutost oko preteranih iznosa u gornjem delu skale plata, u poređenju sa zaradama većine građana”, kažu iz te organizacije.

Prosečna plata izvršnih direktora vodećih 100 kompanija u Britaniji je 165 puta veća od zarade medicinskih sestara ili 140 puta veća od zarade učitelja.

Kompanija s najvećim jazom kada su u pitanju zarade je WPP, vodeća svetska grupacija u sektoru oglašavanja, koja je u 2015. godini svom osnivaču i izvršnom direktoru Martinu Sorelu kroz platu, dodatke i deonice isplatila 70 miliona funti, što je 5.154 puta više od minimalne plate u kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.