Vesti -

Upozorenje: Prevaranti sve više koriste ovu valutu

Tether je veoma popularan među peračima novca.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/JEROME FAVRE
Ilustracija: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Pročitajte još:

"Treba zabraniti kriptovalute, služe samo kriminalcima"

Tether, glavni igrač u prostoru kriptovaluta, izazvao je zabrinutost kao jedan od primarnih načina plaćanja koji koriste perači novca i prevaranti u jugoistočnoj Aziji, upozoravaju Ujedinjene nacije, piše Fajnenšel tajms.

Prema izveštaju koji je objavila kancelarija UN-a za drogu i kriminal, Teterov kripto token, poznat kao USDT, jeste centralni deo rastuće industrije prevara.

Prevarantske šeme uključuju taktike poput uspostavljanja lažnih ljubavnih veza kako bi se pridobilo poverenje žrtava, navodeći ih na prenos znatnih iznosa, poznatije kao "svinjokolj".

Agencije za sprovođenje zakona i finansijske obaveštajne službe primetile su brzi rast korišćenja naprednih timova za pranje novca specijalizovanih za nelegalnu upotrebu USDT-a, navodi se u izveštaju UN Tethera. Uloga kriptovalute u tim nedopuštenim aktivnostima naglašena je evolucijom kriptovalute i drugim tehnološkim napretkom.

Izveštaj UN Tether naglašava dugogodišnju praksu među grupama organizovanog kriminala u jugoistočnoj Aziji – korišćenja kockarnica na crnom tržištu za pranje nezakonitih sredstava. Platforme za onlajn-kockanje, posebno one koje rade ilegalno, postale su popularan način pranja novca temeljenog na kriptovaluti, a Tether je preferirani izbor.

Džeremi Daglas iz Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija ističe pojavu paralelnog bankarskog sistema koji je omogućio organizovani kriminal putem novih tehnologija. Primećuje da je širenje neregulisanih onlajn-kockarnica, zajedno s upotrebom kriptovaluta poput Tethera, pojačalo kriminalni ekosistem u regiji.

Tetherov digitalni token, stabilkoin vezan za američki dolar, ističe se kao najveći te vrste, s približno 95 milijardi dolara u opticaju. Izveštaj UN-a o Tetheru takođe pominje nedavne uspešne napore vlasti u demontiranju mreža za pranje novca koje upravljaju nezakonitim sredstvima Tethera, uključujući operaciju u Singapuru koja je prošlog avgusta vratila 737 miliona dolara u gotovini i kriptovalutama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.