Vesti -

Ukrajina traži izmenu sporazuma?

Kijev -- Ukrajina će možda tražiti izmene u teško izvojevanim sporazumu o gasu sa Rusijom zato što će uslovi sporazuma dodatno pogoditi uzdrmanu privredu zemlje.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Oleksander Šlapak, ekonomski savetnik predsednika Viktora Juščenka, kaže da sporazum važi, ali će Ukrajina možda tražiti reviziju tokom leta jer je cena gasa i dalje suviše visoka za privredu.

On je rekao da će Ukrajina poštovati sporazume o isporukama gasa i tranzitu koje su potpisale kompanije Gasprom i Naftogas, kao i da ne postoji nijedna tačka koja bi bila povod za raskidanje sporazuma.

Šlapak je najavio da bi sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu na kome će se razmatrati gasni sporazumi Ukrajine i Rusije mogao da bude održan 30. januara.

Sporazum, zaključen prošlog ponedeljka kojim je okončan spor između dve susedne zemlje, udvostručio je cenu ruskog gasa Ukrajini za prvo tromesečje 2009. godine. Cena će se razmatrati na kvartalnoj osnovi i očekuje se da će pasti kasnije ove godine, ali će Ukrajina ipak plaćati znatno više nego prošle godine.

Ukrajina je jedva mogla da plaća ruski gas čak i pre poskupljenja, jer je ta zemlja suočena sa kolapsom domaće valute, padom izvoza i posrnulim bankarskim sistemom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.