Vesti -

Šef indijskog IT giganta dao otkaz zbog plate

Usled sukoba s osnivačima kompanije zbog povećanja plata visokom menadžmentu, izvršni direktor indijskog IT diva Infosis podneo je ostavku.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Njegov potez je propraćen padom Infosis-a na berzi. U pismu kojem je propratio ostavku, Vishal Sika je naveo kako su poslednjih meseci "bili opsednuti lažnim, neutemeljenim, malicioznim i pojačanim ličnim napadima", prenosi Rojters.

Takva kontinuirana situacija stvaranja negativnosti sprečava stvaranje pozitivnih promena i usredsređenost na stvaranje vrednosti, dodao je Sika u pismu.

Na mesto privremenog izvršnog direktora imenovan je glavni operativni direktor Pravin Rao, čovek od kojeg je i krenuo Sikin sukob s osnivačima predvođenih predsednikom Naraianom Murtijem. Podsetimo, Murti je u aprilu javno napadao Sikua zbog povećanja zarade Raima za 35% na 1,9 miliona dolara. Murti je potom tvrdio da takva nadmorska visina nije u skladu sa vrednostima Infosis-a. Naraiana Murti jedan je od sedam inženjera koji su kompaniju pokrenuli 1981. s početnim kapitalom od svega 250 dolara, a i dalje poseduju 12,75 odsto udela.

Oni su postali šefovi kompanije već 33 godine, da biraju prvi put u februaru 2014. šef izvan njegovog uskog kruga, Vishala Siku. Dolazeći od nemačkog SAP-a, kompaniju su vodili SAD, vodeće Infosis tržište. Po objavi vesti o ostavci akcija kompanije srušila se gotovo osam procenata na jednomesečni minimum od 943 rupija (14,7 dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.