Vesti -

Povećanje kapaciteta Južnog toka?

Moskva -- Gasprom bi mogao da poveća kapacitet planiranog gasovoda Južni tok za 16 milijardi kubnih metara, kaže zamenik predsednika te kompanije Aleksandar Medvedev.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Mi ne samo da planiramo da izgradimo Severni tok, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara, i Južni tok kapaciteta 31 milijarde kubnih metara, već i da povećamo kapacitet Južnog toka za 16 milijardi", rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, potražnja postoji, a imati gasovod Južni tok kapaciteta 47 milijardi kubika, mnogo je ekonomičnije, nego 31 milijardu. Medvedev je rekao i da će projekat biti apsolutno ekonomski opravdan, i da će cene korisnika tog gasovoda odgovarati cenama Severnog toka.

"Ne treba zaboraviti da ekonomska kriza ima makar jednu pozitivnu posledicu, a to je pojeftinjenje materijala, usluga i opreme. Zato očekujemo da će rashodi za izgradnju značajno opasti", naveo je on.

On kaže da Gasprom realizuje planove sa svim partnerima kako je i zacrtano. Za ovu godinu planirana je priprema studije o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti za sve deonice gasovoda Južni tok, na osnovu koje će biti donete investicione odluke.

Južni tok predviđa izgradnju nove maršrute za isporuku ruskog gasa Evropi, a realizuju ga italijanska kompanija ENI i Gasprom koji su juna 2007. godine potpisali sporazum o izgradnji podvodnog gasovoda. Podvodna deonica dužine 900 kilometara, kako je planirano, biće postavljena ispod Crnog mora od ruske do bugarske obale, na maksimalnoj dubini većoj od dve hiljade metara.

Kapaciteti Južnog toka su trenutno projektovani na oko 30 milijardi kubnih metara. Vrednost projekta mogla bi da dostigne 20 milijardi dolara, od čega su deset milijardi dolara investicije u podvodnu deonicu, i još deset milijardi, prema preliminarnim procenama je neophodno za izgradnju kopnenog dela projekta. Konačno svodjenje finansijske konstrukcije se očekuje do kraja ove godine, a završetak studije o tehničko-ekonomskoj opravdanosti u drugoj polovini 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.