Vesti -

Neće moći tako lako: Oligarsima oduzimaju "omiljene igračke"

Evropska unija je danas dogovorila stroža pravila protiv pranja novca za kriptoaktive i prodavce luksuznih automobila i jahti.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Edler von Rabenstein
Ilustracija: Shutterstock/Edler von Rabenstein

"Ovo je dobar dan za građane EU i preduzeća, ali loš dan za oligarhe i teroriste", rekao je Iro Heinaluoma, jedan od poslanika koji je učestvovao u današnjim pregovorima.

EU već dugo ima pravila protiv pranja novca, ali su se različito primenjivala u svakoj državi članici, što je olakšavalo procvat prekograničnog kriminala.

Današnjim sporazumom uvodi se jedinstveni pravilnik EU za borbu protiv pranja novca u celom bloku, čime se završava paket koji uključuje novo telo EU za borbu protiv pranja novca (AMLA), piše Rojters.

Najnoviji sporazum daje ovom telu, o čijoj lokaciji tek treba da bude odlučeno, ovlašćenja da interveniše ako država članica bude prespora u borbi protiv pranja novca.

Takođe proširuje obim pravila protiv pranja novca na kriptoaktive, trgovce luksuznom robom, fudbalske klubove i agente i zlatne vize koje daju neke države EU u zamenu za ulaganje u imovinu.

Cilj je proveravanje porekla sredstava za kupovinu i da li je kupac podložan sankcijama EU.

O čemu se radi?

Provajderi usluga kriptoaktive moraju da provere klijente koji obavljaju transakcije vredne 1.000 evra ili više i prijave sumnjive aktivnosti. Prekogranične firme za kriptoaktivu moraju izvršiti dodatne provere.

Trgovci luksuznom robom, plemenitim metalima i zlatari takođe će morati da proveravaju klijente. Države članice mogu da dodaju profesionalne fudbalske klubove i agente od 2029. godine.

Takođe će postojati maksimalni limit na nivou EU od 10.000 evra za gotovinska plaćanja, što će kriminalcima otežati pranje novca, navodi se u saopštenju.

"Jedan od naših ključnih ciljeva bio je da osiguramo da kriminalci sa belim okovratnicima više neće moći da peru svoj novac kupovinom skupih automobila, jahti i privatnih aviona", rekao je Pol Tang, poslanik koji je učestvovao u pregovorima.

Jedan od poslanika rekao je novinarima da su takve kupovine "omiljene igračke oligarha".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.