Vesti -

Kipar naredio sniženje stanarina

Nikozija -- Parlament Kipra je izglasao zakon kojim se od stanodavaca zahteva da snize kirije na rezidencijalne i komercijalne prostore.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tamošnje vlasti pokušavaju da ublaže pritiske na recesijom pogođenu ekonomiju koja se bori sa nedostatkom sredstava.

Mera, koja stupa na snagu 1. novembra i koja će važiti 12 meseci, podrazumeva smanjenje stanarina od 15 do 20 odsto, u zavisnosti od visine mesečne kirije, prenosi agencija Frans pres.

Rezidencijalne kirije do 300 evra biće smanjene za 15 odsto, a one iznad te cifre za 20 odsto, uz maksimalni iznos sniženja od 120 evra.

Komercijalne kirije do 600 evra mesečno biće smanjene za 15 odsto, za one od 600 do 2.000 evra, smanjenje će iznositi 20 odsto, a maksimalno 250 evra, dok će se isti procenat smanjenja odnositi i na kirije iznad 2.000 evra, uz maksimalno sniženje od 400 evra.

Zakon se odnosi samo na ugovore potpisane pre 1. septembra 2012. i naglašava da se smanjenja stanarina koja su već dogovorena uzimaju u obzir pri obračunavanju nove stanarine.

Kiparska vlada je u martu, kada je gotovo ostala bez sredstava, primila deset milijardi evra pomoći "trojke" međunarodnih kreditora, u zamenu za stroge mere štednje, koje su dodatno otežale ekonomske probleme u zemlji. Nikozija prognozira da će bruto domaći proizvod ove godine biti smanjen za 8,7 odsto, a iduće za 3,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.