Vesti -

Evo kako se u Nemačkoj dolazi do posla

Trećina svih radnih mesta u Nemačkoj popunjava se preko privatnih veza i poznanstava

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kod manjih preduzeća do posla na ovaj način dolazi gotovo polovina svih novozaposlenih, saopštila je Savezna kancelarija za zapošljavanje.

"32 odsto svih novozaposlenih u prošloj godini do radnog mesta je došlo preko privatnih poznanstava dok je kod manjih preduzeća s 47 odsto ta vrednost još viša", saopštila je kancelarija za zapošljavanje u Nirnbergu pozivajući se na redovno ispitivanje koje se sprovodi među poslodavcima.

Preko internet-platformi za zapošljavanje, kako privatnih tako i oni Savezne kancelarije za zapošljavanje, posao je pronašlo 21 odsto novozaposlenih. 11 odsto je posao pronašlo preko oglasa za zapošljavanje na internet-stranicama preduzeća, deset odsto posao pronađe preko oglasa u novinama, a isto toliki procenat biva zaposlen na temelju samoinicijativne ponude.

U 2016. je u Nemačkoj popunjeno 3,65 miliona novih radnih mesta, od čega najveći deo, 44 odsto, otpada na manja preduzeća do 50 zaposlenih.

"Manja preduzeća se u potrazi za radnom snagom prvenstveno oslanjanju na privatne kontakte i preporuke dok veće kompanije do zaposlenih natprosečno često dolaze preko oglasa na sopstvenim internet-stranicama", proizlazi iz studije Instituta za tržište rada koji deluje u sklopu Savezne kancelarije za zapošljavanje.

Iz istog istraživanja proizlazi da manja preduzeća teže dolaze do radnika, što se povezuje s nižim početnim platama i delimično nepovoljnijim uslovima rada. Istovremeno novozaposleni u manjim kompanijama češće bivaju zaposleni na neodređeno vreme nego u većim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.