Vesti -

Građani ne pamte ovakav sunovrat od 70-ih

London -- Britanski potrošači su suočeni sa najdužim periodom pada kupovne moći od 70-ih godina prošlog veka, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Britaniji, prilagođena inflaciji, pala su treći kvartal zaredom, dok je stopa štednje domaćinstava pala na istorijski minimum od 1,7 odsto, prema podacima britanske Kancelarije za statistiku (ONS), prenosi agencija Rojters.

ONS je, međutim, potvrdio da je ekonomija Britanije porasla za tek 0,2 odsto u periodu januar-mart 2017. godine na kvartalnom nivou, što je značajno usporavanje u odnosu na četvrti kvartal 2016. godine kada je ostvarila rast od 0,7 odsto.

Najnoviji podaci ONS-a odslikavaju sumornu situaciju u kojoj se nalaze britanski potrošači, koji su pogođeni rastućom inflacijom i usporavanjem tempa rasta plata, ocenjuje britanska agencija.

Deficit tekućih plaćanja Britanije je, prema podacima ONS-a, porastao na 16,9 milijardi funti u periodu januar-mart, što je jednako 3,4 odsto BDP-a i predstavlja skok u odnosu na 2,4 odsto BDP-a iz četvrtog kvartala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.