Vesti -

Promene u gejming industriji - gde je veća zarada

Među gejmerima čest je stav da se igre za mobilne platfome poput pametnih telefona i tableta nekako ne računaju, da su manje vredne.

Izvor: Telegram
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Sada kada se pogledaju prodajni bilansi, situacija je dijametralno suprotna.

Ove godine će igre za pametne telefone i tablete imati udeo u globalnoj prodaji veći od 42 odsto, za igračke konzole poput PlayStationa 31 odsto, a za PC oko 23 odsto. Mobilni telefoni su u poslednjih nekoliko godina bili veliki katalizator za razvoj igara, ponajviše zbog svoje rasprostranjenosti.

U razvijenom svetu, gotovo svako ima mobilni u džepu. Iako kvalitet mobilnih igara nije ni približno istog nivoa kao onih za računara i konzole, mobilni u igre uvlače i korisnike koji do sada nisu hteli d imaju veze s njima. Tako se na primer već i za mlađu decu razvijaju igre pogodnije za njih zbog osetljivog ekrana.

Mobilne igre će se još više razvijati, jer u novim sferama poput virtuelne i proširene stvarnosti nude jednostavnije korišćenje. Najbolji primer toga su VR naočare, za koje u računarskoj ili verziji konzole treba puno više novca. Zahtevi računara za pokretanje VR su veoma visoki, a treba i kupiti znatno skuplji VR uređaj poput HTC Vivea, dok se za korišćenje VR na PS4 Pro treba uložiti u još jedan dodatni uređaj, PSVR.

Za pokretanje VR igara na mobilnim telefonima dovoljno je kupiti VR naočare u koje se umetne mobilni, a one su dostupne na internet prodavnicama već za par dolara. Istina, mobilne VR igre nisu ni približno toliko dobre kao one za računare i PS4, no dovoljno su dobre kako bi zaintrigirale igrače i nudile im solidno iskustvo. Mobilne igre su i najčešće besplatne s reklamama ili su dostupne za par dolara, što je mnogo manje od proseka za konzole i računare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.