Vesti -

Rusi potpisali: Turci, spremite "crveni ponos"

Istanbul -- Rusija je pristala da ukine preostale trgovinske sankcije protiv Turske, koje su uvedene nakon što su turski avioni oborili rusku borbenu avion 2015. godine.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Državna agencija Anadolija prenela je da su sporazum potpisali na marginama samita lidera crnomorskog regiona zamenik turskog premijera Mehmet Šimšek i njegov ruski kolega Arkadij Dvorkovič.

U izveštaju se navodi da je ovaj dokument važan korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa i povećanju trgovinske razmene.

Vlada Ruske Federacije je u saopštenju potvrdila da je usvojen dokument “o ukidanju bilateralnih trgovinskih restrikcija”.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su premijeri dve zemlje Binali Jildirim i Dmitrij Medvedev.

Za sada nema detalja iz dokumenta, ali se pretpostavlja da će Turska moći ponovo da izvozi u Rusiju paradajz, svoj ključni poljoprivredni proizvod.

Obaranje ruskog aviona 24. novembra 2015. godine izazvalo je veliku krizu u odnosima dve zemlje, a Moskva je uvela sankcije protiv Ankare.

Prošlog leta sklopljen je sporazum o pomirenju i dve države su brzo popravile odnose, a sada sarađuju u pokušajima da se okonča kriza u Siriji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.