Cena nafte ne može da ispliva od zaliha u SAD

Nafta je zabeležila najveći nedeljni pad od početka marta.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Signali iz OPEK o tome da će nastaviti da smanjuju proizvodnju i posle juna nisu bili dovoljni da potisnu u drugi plan pokazatelje o visokim američkim isporukama, javlja agencija "Blumberg".

Cena naftnih fjučersa u Njujorku za mesec unapred pala je ove nedelje za 4,7 odsto posle četvorodnevne rasprodaje.

Mada je, prema izjavi ministra energetike Saudijske Arabije, nekoliko zemalja proizvođača postiglo inicijalni sporazum o produženju rezanja isporuka i posle juna, podaci o rastućoj američkoj proizvodnji izazivaju zabrinutost da će aktivnost OPEK-a biti potkopana.

Samo u jednom danu, u sredu, cene "crnog zlata" su pale za više od 3,8 odsto, nakon što su podaci iz SAD pokazali da je američka proizvodnja sirove nafte porasla devetu nedelju uzastopno, mada su zalihe nastavile da padaju s rekordnog nivoa.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu trgovana je u 9:53 sati po londonskom vremenu za 50,66 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku, odnosno u padu za pet centi u odnosu na jučerašnji dan.

Ukupan volumen trgovanja bio je oko 37 posto ispod 100-dnevnog proseka. Trgovanje za isporuke u maju, koje je okončano juče, zaključeno je na ceni od 50,27 dolara po barelu, što je pad od 17 centi u odnosu na prethodni dan i najniža cena fjučersa za mesec unapred od 3. aprila.

Severnomorska nafta "brent" za isporuke u junu je pojeftinila za pet centi na 52,94 dolara za barel na Evropskoj ICE berzi fjučersa za sedištem u Londonu. Cene "brenta" su splasnule ove nedelje oko 5,3 odsto.

Investiciona banka "Goldman Saks Grupa" saopštila je da nema nijednog tržišnog fundamenta koji bi opravdao ovo klizanje cena, dodajući da je ono izazvano tehničkim indikatorima pokazateljima, navodi agencija "Blumberg".

Prati B92 na Viberu

Vesti

strana 1 od 5031 idi na stranu