Vesti -

ECB: Rast se nastavlja, neizvesnosti mnogo

Frankfurt -- Ekonomski oporavak u evrozoni ubrzava, a pojedini podaci ukazuju na snažan zamajac u prvom tromesečju, saopštila je Evropska centralna banka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oporavak ubrzava uprkos tome što neizvesnost zbog Bregzita, uravnoteženja kineske ekonomije i novih mera u SAD pomračuje perspektive.

"Najnoviji podaci, naročito rezultati anketa, podigli su poverenje Upravnog saveta ECB-a da će aktuelni ekonomski rast nastaviti da se učvršćuje i širi. Anekete ukazuju na snažan zamajac privrednog rasta u prvom tromesečju 2017. godine", navodi se u redovnom ekonomskom izveštaju te institucije, a prenosi agencija Rojters.

Globalna trgovina, kao ključni izvor rasta, takođe dobija na zamajcu, a očekuje se da će, uprkos protekcionističkoj retorici Vašingtona, svetska trgovina ostvariti rast koji je u skladu sa rastom globalne ekonomije, dodaje ECB.

Sjedinjenje Američke Države su nedavno ustuknule od obećanja otvorene i slobodne trgovine, pozivajući na reviziju pojedinih trgovinskih sporazuma i predlažući porez na uvoz.

Kako ocenjuje ECB, neizvesnost ostaje povišena, naročito zbog nedovoljno jasnoće u pogledu nove politike SAD "Amerika na prvom mestu" i njenog uticaja na ostatak sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.