Vesti -

Železara: Državu nije briga za nas

Smederevo -- Sindikati zaposlenih u Železari ocenili su da vladina Radna grupa za to preduzeće nije zainteresovana da produži stari kolektivni ugovor.

Izvor: Tanjug
Podeli

Takođe smatraju da nema zainteresovanosti da se započnu pregovori o novom ugovoru do dolaska novog strateškog partnera.

Prema rečima sindikata, na taj način Vlada je otvoreno pokazala nebrigu za 5.200 zaposlenih smederevskoh metalurga i njihove porodice.

"U Železari Smederevo, kod 5.200 zaposlenih i reprezentativnih sindikata vlada velika zabrinutost ovakvom nebrigom Vlade Srbije (Radne grupe za Železaru Smederevo), što nas dovodi u sumnju da je ovo zaista 'socijalno odgovorna vlada"', ističe se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog sindikata metalaca i Samostalnog sindikata Železare Smederevo.

Kako 5.200 zaposlenih ne bi došlo u situaciju "bezugovornog stanja", posle 15. decembra 2012. godine kada ističe sadašnji kolektivni ugovor, menadžment Železare Smederevo je reprezentativnim sindikatima u fabrici ponudio potpisivanje "Sporazuma o produženju privremenog važenja Kolektivnog ugovora" u trajanju od jednog meseca i time važnost postojećeg Kolektivnog ugovora produžio do 15. januara 2013. godine.

Reprezentativni sindikati Železare Smederevo i menadžment kompanije više puta su informisali Ministarstvo privrede i finansija o isticanju važenja Kolektivnog ugovora i problemu koji može da nastane za 5.200 zaposlenih, ali "odgovorni koji su zaduženi za Železaru, nisu nas udostojili nikakvog odgovora``.

"Ovde nema ni slova 'S' od 'socijalnog partnerstva i dijaloga', na kojem su insistirali članovi Radne grupe i reprezentativni sindikati i dogovorili da je to jedini i pravi način međusobne komunikacije", ukazali su reprezentativni sindikati Železare Smederevo.

Predstavnici smederevskih metalurga smatraju da ovakvo ponašanje ne uliva poverenje kod zaposlenih, tako da zaposlene i reprezentativne sindikate navodi da opravdano sumnjaju "kako neko smederevskim metalurzima sprema svilen gajtan".

Ova situacija je sasvim sigurno najteža od postojanja Železare Smederevo u njenom 100 -godišnjem radu.

"Radnici Železare Smederevo žele istinu, svoja prava, žele kolektivni ugovor... Mi samo želimo da radimo", poručili su reprezentativni sindikati smederevske železare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.