Vesti -

Zašto niko neće ove kvadrate?Godinama zvrje prazni

Napušteni i zapušteni kvadrati kojima gospodare gradovi i opštine širom Srbije godinama, mahom, zvrje prazni.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Privredi su, po pravilu, zanimljivi lokali na najprometnijim mestima, dok za većinu poslovnog prostora kirija nije naplaćena godinama unazad.

Pojedini gradovi rešili su da pošto-poto zarade na svom poslovnom prostoru. Niš je lane prodajom obezbedio prihod od 1,5 miliona evra, a sa istom namerom prošle nedelje je oglasio licitaciju za dve zgrade, tri stana i deset lokala.

Većina lokalnih samouprava, kao pišu Večernje novosti, lokale nije uspelo da izda ni po smanjenim cenama. Pojedini gradovi u svoj neiskorišćeni posed decenijama ne ulažu ni dinar, pa su nekadašnji "dragulji" u ekstrazoni postali ruine.

U samoj prestonici trenutno je više od 300 kancelarija, nesuđenih prodavnica, pa i magacina - prazno. Lokala bez zakupaca najviše je na periferiji grada, u opštinama Čukarica, Rakovica, Surčin i Zemun. Ima poneki i u centru grada, gde je početna cena po metru kvadratnom od 500 dinara pa naviše. Pustih poslovnih prostora ima i na Novom Beogradu koji poslednju deceniju važi za biznis "meku" prestonice.

Od prošle godine Gradska uprava prestonice je jedina nadležna za raspolaganje poslovnim kvadratima. Od gradskih opština je preuzela brigu o svim poslovnim prostorima. Opštine više ne raspolažu kvadratima, niti ubiraju zaradu od njihovog izdavanja. U ovom slučaju, centralizacija je dovela do toga da zakup pojedinih lokala poskupi i za 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.