Vesti -

Vučić najavio povećanje plata za ovu grupu građana; Novi bombarder uskoro deo VS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je da Vrabac-bombarder u toku ove godine, do septembra, postane deo Vojske Srbije.

Izvor: B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Vučić obilazi danas Vojnotehnički institut u Žarkovu. Tokom obilaska prikazani su multikopter "Komarac", bespilotna letilica "Senka", zemaljska stanica "Pegaz" sa naouružanjem, samoubica "Osica", naouružan "Vrabac" i "Vrabac izviđač", multikopter "Obad" i istorijski eksponati bespilotnih letilica.

Najavio je da pripadnici Vojske Srbije mogu da očekuju nastavak povećanja plata.

Vučić je podsetio da je zaposlenima u Ministarstvu odbrane povećana plata od 12,5 odsto, kao i da su pripadnici Vojske Srbije dobili povećanje od 25 odsto.

"Pored povećanja plata od 12,5 odsto plus 25 odsto imaćete još povećanja. Jedino što tražimo je više truda i rada", poručio je Vučić tokom obilaska dronova samoubica i drugih projekata koje razvija Vojnotehnički institut.

Vrabac-bombarder bi u toku ove godine mogao postati deo Vojske Srbije, kako je predsednik zamolio bilo bi optimalno da to bude gotovo do septembra.

"Ubrzajte sve", rekao je.

"Uzmite više ljudi, platićemo dobro, samo ubrzajte molim vas. Dajte sebi zadatak da završite do kraja godine", izjavio je Vučić.

Kako se moglo čuti "Osica" je slična "Lancetu", shodno tome da je jako teško napraviti kopiju istog.

"Pegaz" je uveden u naoružanje, a do kraja godine se očekuju prve serije proizvedene.

Kako je najavio, Srbija će pre kraja godine imati 5.000 "Komaraca".

"Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te 'komarce', dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima ali i neprijateljskoj pešadiji unosi haos. Zamislite da imate na kilometar udaljenosti neprijateljske rovove, pošaljete 'komarce' i sa lakoćom ćete osvojiti tu borbenu liniju", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koliko vremena je potrebno od skice do trenutka da oružje uđe u proizvodnju, predsednik je rekao da je potrebno mnogo vremena.

"Ali sada sve ubrzavamo, mislim da nikada nije bilo brže nego u psolednje tri, četiri godine. Mi sada za godinu dana uvedemo kao nekada za 10 godina. Ali to je i zato što se menjaju i prilike u svetu. Mi moramo brzo da radimo, mnogo brže. Ljudima iz Instituta smo dali vanredno povećanje plata od 20 odsto, da bismo ih zadržali i da ne bi otišli u privatne kompanije. Sada ćemo morati to ponovo da uradimo, da bi tu inženjersku pamet zadržali u našoj vojsci", rekao je Vučić.

On je dodao da će pre kraja godine moći da se vide ne prototipi "kamikaza dronova".

"Dronove koji unose veliku pometnju u neprijateljske redove, i moći ćete da vidite, to će biti srpska proizvodnja. Kupujemo mi i iz inostranstva, nabavljamo sve što treba ali ovo će biti srpska proizvodnja. Tu sa Krušikom nemamo problema, a verujem da će Teleoptik koji se podigao iz pepela biti u stanju to da uradi", rekao je predsednik.

Predstavljene su mu i "glajding" bombe, a on je rekao da je važno da se ne kasni sa razvojem "Gavrana" i da za to kašnjenje nema izgovora.

Vučić je rekao da su američki bespilotne letelice, dronovi su skupi i veliki, i da to mi ne možemo sebi da priuštimo.

Prema njegovim rečima Srbija izvozi sve što proizvede, i sve što će proizvesti u narednih 30-40 godina.

Vučić je o artiljeriji rekao da će Srbija da se postara da drastično umnoži ono čime se trenutno raspolaže, jer je reč o nečemu veoma važnom, efikasnom i ubitačnom.

Kako je rečeno, do kraja godine biće napravljeno i novo lako oklopno vozilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.