Vesti -

Škundrić: Kraj gasne krize u Srbiji

Beograd -- Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić kaže da je danas završena gasna kriza u Srbiji, a posledice su mininalne.

Izvor: B92
Podeli

"Ni jedna zemlja u regionu nije se bolje organizovala od Srbije i svi su imali veće probleme i veću štetu", kazao je Škundrić i istakao da su od početka krize, 6. januara, cela vlada i sva javna preduzeća bili uključeni u njeno rešavanje.

"Gasna mreže je sačuvana i nismo imali nikakvih problema prilikom ponovnog uključenja nakon nastvka isporuke ruskog gasa", kazao je Škundrić i izrazio očekivanje da će na današnjoj sednici Nacionalnog saveta za infrastrukturu biti utvrđeni uslovi i dinamika završetka prve faze podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Da je dobro regovano u vreme gasne krize govori i činjenica da EPS nije uvezao ni jedan kilovat struje i da nismo imali ni jednu industrijsku havariju", istakao je Škundrić i ocenio da sigurnost isporuke energenata treba podići na viši nivo i obezbediti sopstvene rezerve.

Škundrić je kazao da se u javnosti pojavljivala nedovoljna argumentacija u vezi s obezbedjivanjem rezervi gasa u Banatskom Dvoru i objasnio da je to rezultat nepoznavanja tehničko- tehnoloških procesa utiskivanja gasa i činjenice da tu postoje ograničeni kapaciteti. On je naveo da je od kada je počela da funkcioniše nova Vlada Srbije proteklo 93 dana, a da je od tog vremena za punjenje tog skladišta gasom iskorišćen 81 dan.

U Srbiju od jutros stiže prirodni gas i to u celokupnoj količini od 10 miliona kubnih metara dnevno, kao i pre gasne krize. Kako kažu u Srbijagasu, tokom dana se očekuje normalizacija snabdevanja svih potrošača u zemlji. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kazao je da su juče potrošene sve količine gasa koji je stizao iz Nemačke i Mađarske.

Razmatramo osnove za tužbu

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je najavio da će ta kompanija angažovati advokatsku kancelariju da ispita pravne osnove za moguću tužbu protiv odgovornih za gasnu krizu. "Srbija ima ugovore samo sa mađarskim tranzitnim preduzećem, ali ne i sa ukrajinskim Naftogasom i ruskim Gaspromom", podsetio je Bajatović.

Kako je za B92 potvrđeno u Udruženju toplana, industrijska postrojenja i toplane će postepeno preći sa mazuta na gas. Preduzeće "Beogradske elektrane", kao najveći pojedinačni potrošač u Srbiji, koje troše čak 25 odsto svih potreba države za tim energentom u zimskim mesecima, još neće u potpunosti preći na gas kako ne bi bilo ugroženo snabdevanje ostalih, posebno individualnih potrošača gasa. Toplane u Srbiji takođe će postepeno prelaziti sa mazuta na gas.

Podsetimo, ruski gas je, preko teritorije Ukrajine, počeo da stiže do evropskih potrošača juče, nakon što je okončan rusko-ukrajinski gasni spor, koji je evropske zemlje ostavio bez tog energetna tokom protekle dve nedelje. Slovačka, Mađarska, Moldavija, Austrija, Bugarska i Hrvatska i Slovenija već su sinoć potvrdile da su počele da primaju gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.