Vesti -

Putnik vratio Iliću brod Sirona

Beograd -- Turistička agencija Putnik je vratila brod Sirona kompaniji Junivolrd na osnovu odluke Međunarodnog arbitražnog suda.

Izvor: Beta
Podeli

Pre četiri godine Junovorld, čiji je vlasnik Srba Ilić, je kupio 70 odsto kapitala Putnika za 5,2 miliona dolara, a Sirona je bila deo obavezne investicije u ukupnoj vrednosti od 44,5 miliona dolara.

Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor u maju 2005. godine, sa obrazloženjem da kupac nije ispunio ugovorene obaveze, a zbog raskida ugovora Junivorld je pokrenuo spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom, koji je u decembru prošle godine presudio u korist te kompanije.

Prema sudskoj odluci, Agencija za privatizaciju je dužna da Junivorldu isplati kupovnu cenu od 5,2 miliona dolara i naplaćenu garanciju od 2,2 miliona dolara, kao i kamatu i sudske troškove.

Obaveza Putnika je bila da Junivorldu vrati brod Sirona, kao i deo uloženih investicija, sa kamatom, ali i da solidarno učestvuje u isplati kupovne cene i nadoknadi sudskih troškova. U saopštenju Junivorlda se navodi da Agencija, kojoj je u maju ove godine uručeno rešenje Međunarodnog arbitražnog suda, još nije ispunila svoje obaveze, iako je krajni rok bio 3. juni.

Ruska kompanija Metropol kupila je u aprilu ove godine 70 odsto akcija Putnika, koje je država preuzela posle raskida ugovora sa Junivorldom, za oko 40 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.