Vesti -

Mali o planu "Skok u budućnost – Srbija 2027": Možemo da skočimo do 100 milijardi

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o aktuelnim ekonomskim temama u Srbiji i planu rasta zemlje do 2027. godine.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs
Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

"Prošle godine smo prvi put došli na 69 milijardi BDP-a. Za samo tri godine on će preći 90 milijardi. Možemo da skočimo do 100 milijardi", rekao je Mali.

On je najavio da će do 2027. godine prosečna plata u Srbiji biti 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, a minimalna zarada 650 evra.

"Expo 2027 je najveći projekat u našoj zemlji. Hoćemo naredne tri godine da se predstavimo svetu. Mi ćemo biti centar sveta", rekao je Mali.

"Rekonstruisaćemo skoro 59 novih porodilišta u Srbiji. Za prvorođeno dete povećavamo pomoć na 500.000 dinara, za drugo na 600.000 dinara", rekao je Mali.

Mali je istakao da je na sednici Vlade Srbije uvedena uredba o pomoći porodicama koje imaju člana obolelog od retkih bolesti. Usvojena je uredba o izdavanju vaučera pomoći od 25.000 dinara, 35.000 dinara za lekove i 50.000 dinara za boravak u rehabilitacionim centrima.

"Pozivam sve roditelje koji boluju od retkih bolesti da se prijave, država će pomoći", kazao je Mali.

On je istakao da je plan "Skok u budućnost – Srbija 2027" ima najveći razvojni potencijal.

"Izgradićemo skoro 1.000 kilometara puteva. Ulažemo u zdravstvo, kulturu, poljoprivredu, veštačku inteligenciju...Stopa javnog duga nam je 52,3 odsto", rekao je Mali.

Expo 2027

"Srbija će 2027. godine biti centar sveta. Bićemo domaćini najveće manifestacije koja će se te godine održati. Taj Expo je najveći potencijal Srbije. To je prilika za nas da se pokažemo u najboljem svetlu", rekao je Mali.

Rekao je da će se Expo prostirati na 250 hektara zemlje. Što se objekata tiče, činiće ga: sajamski kompleks zajedno sa kompleksom EXPA, rezidencijalni kompleks, cenatar za vodene sprotove i remek delo arhitekture - Nacionalni stadion.

Ministar Mali je dodao da su u julu mesecu počeli pripremni radovi na infrastrukturi, da se grade nove petlje, kilometri bulevara i puteva.

On kaže da očekujemo tri miliona posetilaca u Srbiji, i da će Nacionalni stadion biti pravo remek delo.

"Stadion će imati čak 52.000 sedišta, radimo ga po svim standardima UEFA. Biće gotov do kraja 2026. godine. Gradimo i 1.500 stanova, a posle Ekspa videćemo da li ćemo ih prodavati ili ćemo ponuditi određenim kategorijama. na iznenađenje mnogih, gradimo i akvatik centar, novi centar vodenih sportova. I konačno povezujemo centar grada, Prokop, preko Zemun polja sa Ekspom, i nastavljamo dalje do Obrenovca. To je nekih 18 km pruge", kaže ministar.

"Mi smo već krenuli prošle godine da radimo, preko 200 hiljada kubika kamena je nasuto i polako ali sigurno ovaj veliki novi grad dobija svoje obrise. Kako krene nova građevinska sezona krenućemo sa radovima iznad zemlje", kazao je Mali.

"Prokop smo otvorili, konačno smo dobili železničku stanicu posle 50 godina, a tamo se sada gradi veliki poslovni park, u jednoj od tih zgrada biće Beogradska berza i Centralni registar hartija od vrednosti. Menjamo i zakon deviznom poslovanju, o razvoju finansijskg tržišta", kazao je Mali.

On je pričao i o novim letovima Er Srbije.

"Uzimamo dva širokotrupna aviona, pa ćemo leteti u dva grada u Kini, tri u SAD. Jedna mala zemlja kao što je Srbija ima nacionalnu avio kompaniju koja ima ogroman profit", kazao je Mali.

Mali otkrio plan za EXPO: "Na iznenađenje mnogih gradimo i..."

Skok u budućnost Srbija 2027: Vučić otkrio planove FOTO/VIDEO

Mali potvrdio: Vlada Srbije uvela uredbu o pomoći obolelima od retkih bolesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.