Vesti -

Gas i struja, ipak, neće poskupeti

Beograd -- Gas neće poskupeti, odlučeno je na sastanku kod premijera Srbije Mirka Cvetkovića, a neće biti ni poskupljenja struje do aprila.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Vlada Srbije anagažovaće se u obezbeđivanju sredstava da bi se nadoknadili gubici Srbijagasa i sredstava za investicije u završetak izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Na sastanku je dogovoreno da ne bude ni povećanja cena struje do aprila, kada bi moglo da se razmotri poskupljenje, ali u visini projektovane inflacije. Prema dogovoru sa MMF-om, projketovana inflacija na godišnjem nivou iznosi osam odsto.

Sastanku su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, ministarka finansija Diana Dragutinović i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je postignut dogovor da gas neće poskupeti, bez obzira na to što postoje ekonomski razlozi za korekciju cena.

"Dogovoren je niz konkretnih mera i aktivnosti koje će preduzeti Vlada Srbije i Srbijagas u cilju da se održi tekuća likvidnost preduzeća i time omogući nesmetano snabdevanje srpskog tržišta potrebnim količinama ovog energenta, što je Srbijagas dužan da obezbedi po zakonu", rekao je Bjatović koji je prisustvovao sastanku.

On je dodao da je razmatran i način na koji će biti pokriveni gubici Srbijagasa u toku 2009. godine. "Vlada Srbije će obezbediti adekvatne garancije za kreditna zaduženja Srbijagasa u toku ove poslovne godine, a u toku naredne nedelje razmotriće se i mogućnost da Vlada sredstvima iz budžeta pomogne Srbijagasu", rekao je Bjatović.

Podsetimo, preduzeće Srbijagas je tražilo poskupljenje gasa od 18 odsto. Direktor tog preduzeća Dušan Bajatović je juče rekao da bi gubitak Srbijagasa, ako gas ne poskupi, iznosio između šest i sedam dinara po kubnom metru i da su za investicije u gasnu infrastrukturu i završetak skladišta Banatski Dvor neophodne veće cene gasa.

On je tada kazao i da, u slučaju da gas ne poskupi, sumnja „da vlada ima 150 miliona evra da u potpunosti subvencioniše gubitak Srbijagasa, jer bi u tom slučaju moralo doći do rebalansa budžeta". Bajatović je ponovio da su dugovi u poslovanju Srbijagasa posledica, pre svega, niske cene gasa i dodao da se pojeftinjenje gasa iz uvoza od Nove godine neće ni osetiti u Srbiji, zbog slabljenja dinara prema dolaru.

Stručnjak za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović je, nakon što je Srbijagas zatražio višu cenu tog energenta, rekla da smatra da ne postoji ni jedan razlog da gas poskupi, čak i da nije bilo gasne krize i podseća da je poslednje poskupljenje tog energenta usledilo sredinom oktobra prošle godine kada je cena gasa skočila čak 60 odsto.

Prema njenim rečima, poskupljenje gasa pokrenulo bi lavinu novih poskupljenja u privredi, što s obzirom na svetsku ekonomsku krizu nikako nije u interesu ni države ni potrošača.

Sličnog mišljenja je i predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić, koji kaže da su zahtevi za poskupljenje gasa preuranjeni. Kao razlog za to navodi i činjenicu da se na svetskim berzama očekuje pad cena nafte, a cena gasa se vezuje za cenu „crnog zlata“.

Ništa ni od skuplje struje

Zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dragan Tomić najavio je ove nedelje da bi struja u Srbiji mogla da poskupi početkom marta ili aprila za 20 do 22 odsto. On je objasnio i da je prosečna cena električne energije u Srbiji 4,6 evrocenti za kilovat čas, da je najniža je u okruženju, a da samo Francuska ima nešto malo jeftiniju struju iz nuklearki za industriju.

Tomić je tada rekao i da bez poskupljenja električne energije pre 1. aprila EPS mora da uzima kredite za finansiranje tekućeg poslovanja. "Bez poskupljenja struje nema ni sredstava za održavanje i investicije. Preti nam urušavanje sistema i kako će onda takav EPS da bude privlačan partner potencijalnim strateškim investitorima za izgradnju Termoelekrane Kolubara B i novog bloka u TE Nikola Tesla", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.