Vesti -

Delta prihvatila patriotski apel

Beograd -- Uoči prodaje Delta Maksija državni vrh je apelovao na ekonomski patriotizam. Delta holding je jedna od malobrojnih kompanija koja se tom apelu odazvala.

Izvor: Novosti
Podeli

Do osmog marta naredne godine znaće se koliki će se prihod u državnu kasu sliti od prodaje nekad najvećeg domaćeg lanca Delta Maksi belgijskom Delezu.

Godišnji bilansi preduzeća biće objavljeni do kraja februara, a zatim i poreske prijave, koje su i osnov za naplatu poreza.

Kako pišu Novosti, očekivanja su da bi obračun nameta po očekivanoj prijavi doskorašnjeg vlasnika Delta Maksija mogao biti na nivou od 20 do 25 miliona evra.

A računica bi mogla da izgleda ovako. Delez je za Delta Maksi dao ukupno 932,5 miliona evra. Dobavljačima i bankama se dugovalo oko 315 miliona evra. Za sam trgovinski lanac je dato oko 615 miliona evra. Delta kapitalu pripada oko 505 miliona, srazmerno njegovom udelu u vlasništvu. Osnovica za obračun poreza na kapitalnu dobit je razlika u prodajnoj ceni i osnivačkom kapitalu Delta kapitala, a on iznosi oko 250 miliona evra. Desetina razlike ova dva iznosa je - oko 25 miliona evra.

Budući da se porez na kapitalnu dobit plaća nezavisno od rezultata tekućeg poslovanja, ali dospeva na plaćanje u isto vreme kada i konačni obračun poreza na dobit, država Srbija može očekivati naplatu do 10. marta sledeće godine.

Kako je nedavno u Beogradu osnovana firma Delta kapital, na nju je preneto vlasništvo nad 82,2 odsto vlasništva Delta Maksija. Ovo preduzeće je srpski poreski obveznik i ako je ostvarilo kapitalnu dobit, na nju će platiti deset odsto poreza.

Tako su demantovana nagađanja da i od ovog posla Srbija neće imati nikakav priliv. Preostalih 17,8 odsto trgovinskog lanca bila su, do posla sa Belgijancima, vlasništvo kiparskog "Renijum holdings limitida".

U vreme dok je dogovarana prodaja Delta Maksija Delezu, vlasnik lanca bila je kiparska kompanija "Hemslejd trejd limitid". Kako su registrovani na Kipru, a Srbija sa ovom ostrvskom zemljom ima Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, u tim okolnostima do kase države Srbije ne bi stigao ni dinar poreza. Delta je zato u Beogradu i registrovala novo preduzeće - Delta kapital i na njega prenela većinski udeo u vlasništvu.

U Poreskoj upravi kažu da je porez na većinu velikih transakcija u Srbiji završio u drugim državama. Vlasnici su bili registrovani u nekoj od "of šor" zona ili zemlji sa kojom imamo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.