Vesti -

Bajatović: Neće doći do gasne krize

Beograd -- Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović smatra da neće doći do nove gasne krize zbog spora između Ukrajine i Rusije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema njegovim rečima, "Srbijagas" preduzima korake da obezbedi određene količine gasa, ukoliko bude potrebno.

"Očekujemo da ovo, ipak, neće imati isti epilog kao u januaru ove godine i da će nadvladati interesi Rusije i Ukrajine, kako komercijalni tako i politički, prema njihovim evropskim partnerima", istakao je Bajatović.

Bajatović je rekao da "to preduzeće pokušava da obezbedi određene količine gasa od mađarskog MOL-a i nemačkog EON-a, ukoliko bude potrebno, kako bi održali rad toplana na gas i zadovoljili potrebe stanovništva i ako bude moguće i potrebe industrije".

"Razgovori sa MOL-om i EON- om imaju pozitivan tok", rekao je direktor "Naftagasa" i dodao da očekuje da će Srbija, ako bude potrebno, moći da supstituše isporuke ruskog gasa potrebnim količinama iz drugih izvora.

On je rekao da i Ministarstvo energetike vuče odgovarajuće poteze da obezbedi potrebne količine mazuta i pripremi EPS-a da reaguje na najbolji način, ako dođe do prestanka isporuke gasa iz Rusije.

"Ukoliko dođe do redukcije isporuke gasa Srbijagas je uradio plan kako bi se to odvijalo i o tome su obavšteni vlada i Ministarstvo energetike", rekao je Bajatović.

On je ocenio da novonastaka situacija između Rusije i Ukrajine ima više unutrašnju dimenziju u samoj Ukrajini, nego što ima komercijalnu dimenziju.

Banatski dvor spreman od novembra

Dug potrošača za struju iznosi devet milijardi

Elektrodistribuciji Beograd (EDB) potrošači za struju duguju ukupno oko devet milijardi dinara, od čega privreda duguje oko pet milijardi dinara, a domaćinstva oko četiri milijarde dinara. U EDB-u su kazali da mali broj potrošača ima velike dugove, odnosno "da oko 20 odsto potrošača pravi oko 90 odsto duga". Prema podacima EDB-a, najveći dužnici u privredi su firme koje su odavno u stečaju ili godinama čekaju na privatizaciju. Firme koje imaju veća dugovanja prema EDB-u su: Petar Drapšin čiji je dug oko 202 miliona dinara, Livnica A end T, korporacija Lola, Politika a.d, IMT, IMR, Železnice Srbije, Avala Film, VMA čiji je dug oko 65 miliona dinara, kao i PKB korporacija, čiji je dug oko 40 miliona dinara. U EDB-u su dodali i da problema u naplati utrošene struje imaju i sa ambasadama Konga i Nigerije.

Direktor "Srbijagasa" izjavio je da će prva faza opremanja podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor" biti završena do početka iduće grejne sezone.

On je rekao da bi već u novembru veće količine gasa iz tog skladišta trebalo da bude spremne za korišćenje.

"Već u novembru trebalo bi da 'Banatski dvor' bude u prvoj fazi završen, da se napuni odgovarajućim količinama gasa da može dnevno da se proizvodi do pet miliona kubika gasa", rekao je Bajatović.

On je objasnio da to skladište iz tehnoloških razloga ne može da bude završeno i napunjeno pre sledeće grejne sezone, mada su svi radovi maksimalno intezivirani.

"Srbijagas" je poslao odgovarajuće zahteve partnerima koji mogu da grade odgovarajuće linije za proizvodnju u "Banatskom dvoru", a u završnoj fazi su i razgovori sa NIS-om oko bušotina, jer njih 14 treba da bude urađeno, rekao je Bajatović.

On je istakao da bi sledeće nedelje trebalo da dodju predstavnici ruskog "Gasproma" u Srbiju kako bi razgovarali o izgradnji gasovoda "Južni tok" i formiranju zajedničkog preduzeća.

"Očekujemo da ćemo za desetak dana posetiti Moskvu, kada bi trebalo da bude usaglašen ugovor sa 'Gaspromom' oko izgradnje "Južnog toka", što bi značilo da se stvarno i ulazi u taj problem", rekao je Bajatović.

On je ukazao da je tim "Srbijagasa" spreman za izradu "fizibiliti" studije za "Južni tok".

Bajatović je dodao da očekuje dolazak ruskih kolega u Srbiju da bi "počeli zajedno da radimo na izradi "fizibiliti" studiju, za čiji je završetak predviđen rok do kraja septembra".

On je ocenio da je realno da ona bude završena i brže i dodao da će, što se tiče "Srbijagasa", rokovi biti ispoštovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.