Vesti -

331 milion evra za zdravstvene ustanove

U rekonstrukciju zdravstvenih ustanova do kraja sledeće godine biće uložen 331 milion evra iz Nacionalnog investicionog plana, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Beta
Podeli

Milosavljević kaže da će ta sredstva biti upotrebljena za rekonstrukciju četiri klinička centra u Srbiji, kao i za rekonstrukciju bolnica i domova zdravlja, nabavku nove opreme i stvaranje boljih uslova lečenja.

Za reformu zdravstvenog sistema u Srbiji ključna će biti 2010. godina do kada će u potpunosti biti završena reorganizacija domova zdravlja, a opšte bolnice biće uređene po novim standardima.

Ministar je najavio da će u novembru biti raspisan konkurs za projektovanje i nadzor rekonstrukcije kliničkih centara, a rok za završetak radova je oktobar 2009. godine.

Milosavljević je u Nišu prisustvovao otvaranju Odeljenja za HIV/AIDS na Infektivnoj klinici Kliničkog centra i otvaranju angio sale za bolesti srca na Klinici za kardiologiju u Nišu. Vrednost angio sale je 45 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta republike.

"To je dvanaesta angio sala u Srbiji otvorena u poslednje dve godine, a pre toga su za 11 godina otvorene samo dve takve sale", rekao je Milosavljević.

Odeljenje za HIV/AIDS finansirala je Svetska banka iz Global fonda u iznosu od 33.000 evra, dok je Klinički centar Niš uložio 20.000 evra. Odeljenje ima ambulantu za praćenje 56 inficiranih i obolelih i četiri postelje za hospitalizaciju.

"U Srbiji ima 900 obolelih od side i svi su do sada lečeni u Beogradu", izjavio je ministar zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.