Vesti -

Najveći vetropark u Srbiji gradi i Mubadala

Beograd -- Vetroelektrana Čibuk 1, čiji je rok za završetak prva polovina 2019, biće najveća vetroelektrana povezana s mrežom napajanja u Srbiji i zapadnom delu Balkana.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Masdar
Foto: Masdar

Vetroelektrane Balkana (WEBG), kompanija koja stoji iza projekta Čibuk 1, u potpunosti je u vlasništvu kompanije Tesla vind, koja predstavlja zajedničko ulaganje kompanija Masdar, Abu Dabi fjučur enerdži kompani (Abu Dhabi Future Energy Company) i Čibuk vind holding u vlasničkom odnosu 60:40.

Kompanija Masdar je u potpunom vlasništvu kompanije Mubadala.

Najveći deo investicije od 300 miliona evra obezbedila je IFC, članica Grupacije Svetske banke i EBRD sa kreditnim paketom vrednim 215 miliona evra.

Finansijski paket od 107,7 miliona evra koji obezbeđuje IFC sastoji se od direktnog prioritetnog kredita u iznosu od 52,7 miliona evra, kredita u iznosu od 36,7 miliona evra koji IFC odobrava preko svog Programa portfolija sufinansiranja pod upravljanjem i sindiciranog kredita u iznosu od 18,3 miliona evra, navodi se u saopštenju IFC.

U isto vreme, EBRD je obezbedio 107,7 miliona evra kroz sindicirane kredite.

U finansiranje vetroelektrane uključeni su i Banka Inteza, Erste banka, Unikredit banka i Fond Zeleno za rast (Green for Growth Fund).

„Želimo da se zahvalimo Vladi Republike Srbije, Mubadala investicionoj kompaniji, kao i zajmodavcima, savetnicima i svim drugim stranama koje su učestvovale u ostvarivanju ovog ključnog događaja”, rekao je Mohamed al Ramahi, generalni direktor kompanije Masdar.

„Izgradnja najveće vetroelektrane u Srbiji i zapadnom delu Balkana predstavlja ključni događaj za ekspanziju obnovljivih izvora energije u istočnoj Evropi i stavljaju Srbiju na čelo najbrže rastućeg sektora alternativnih izvora energije u Evropi. Kompanija Masdar je ponosna što je dobila ovu priliku da svojim znanjem i iskustvom stečenim tokom prethodnih 11 godina doprinese diversifikaciji energetskog sektora Srbije, u saradnji sa svojim partnerima iz zajedničkog ulaganja”, kazao je on.

„Vetroelektrana Čibuk predstavlja prekretnicu za Srbiju u njenoj težnji da ispuni svoju obavezu da 27 procenata ukupne proizvodnje energije bude od obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Evropska banka za obnovu i razvoj je blisko sarađivala sa Vladom na razvoju i preradi regulatornog okvira za ovaj sektor i ti napori su sada doveli do strane investicije koja će otvoriti nove poslove i pokrenuti prvi talas projekata obnovljivih izvora energije”, izjavio je Hari Bojd Karpenter, direktor sektora za energetiku u EBRD.

Zauzimajući površinu od 37 kvadratnih kilometara, vetroelektrana Čibuk 1 će biti izgrađena na udaljenosti od oko 50 kilometara od Beograda, u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Sastojaće se od 57 vetrogeneratora koje će isporučiti energiju iz obnovljivih izvora i očekuje se da će projekat snabdevati 113.000 domova električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za više od 370.000 tona godišnje. GE rinjuvabl enerdži će dostaviti gotovo rešenje koje obuhvata proizvodnju, isporuku, instalaciju i puštanje u rad 2.75-120 turbina, sa sveobuhvatnim 15-godišnjim ugovorom o pružanju usluga servisiranja.

Pored smanjenja ekološkog uticaja energetskog sektora Srbije, očekuje se da će Čibuk 1 otvoriti čak 400 lokalnih radnih mesta na izgradnji vetroelektrane, uz istovremenu izgradnju 50 kilometara novih puteva.

Nakon završetka radova, Čibuk 1 će biti četvrta vetroelektrana kompanije Masdar u Evropi nakon London Arej, najveće svetske aktivne priobalne vetroelektrane snage 630MW, priobalne vetroelektrane Dadžn (Dudgeon) u Engleskoj snage 402MW i Hajvind Skotland (Hywind Scotland), projekta plutajuće vetroelektrane snage 30MW blizu obale Aberdinšajera.

Masdar je od svog osnivanja 2006. godine sproveo razne projekte obnovljivih izvora energije – u oblasti solarne fotonaponske energije, solarne toplotne energije i energije vetra – u Velikoj Britaniji, kontinentalnom delu Evropu, Bliskom istoku, Severnoj Africi, Južnoj Aziji i na ostrvima Pacifika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.